Knappe zege van Nederlandse sprinter in Ronde van Catalonië

Sportnieuws
donderdag, 21 maart 2024 om 17:06
copyright proshots 24677904
Marijn van den Berg heeft donderdag de vierde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Nederlander van Ef-Education EasyPost was na een etappe van 169,2 kilometer tussen Sort en Lleida de snelste in een massaspurt. Arne Marit (Intermarché-Wanty) en Emils Liepins (Lidl-Trek) moesten tevreden zijn met plek twee en drie.
Na de geweldsuitbarstingen op de Vallter 2000 en de Port Ainé wachtte de renners een relatief rustige etappe. Vanuit Sort koersten de renners de eerste zestig kilometer in licht dalende lijn naar de voet van de enige gecategoriseerde berg van de dag: de Port d'Ager. Nog voor de eerste bult van de dag was de vlucht al ontstaan. Thomas De Gendt, die van de Catalaanse rittenkoers een echt doel had gemaakt, trok in de aanval en dan is het altijd oppassen geblazen. Hij kreeg met de Noor Idar Andersen (Uno-X Mobility) en de Spanjaard Urko Berrade (Equipo Kern Pharma) twee metgezellen mee.

Tanende vlucht

Bryan Coquard (Cofidis), Arne Marit (Intermarché-Wanty) en Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) wilden hun zowat enige kans op een sprint niet laten ontnemen en zetten hun ploegen al vroeg aan het werk. Na de klim volgde een lange, golvende afdaling van vijfentwintig kilometer met enkele hupjes en eenmaal op het vlakke waren er richting Leida drie tussensprints. Berrade liet zich al vroeger inlopen, terwijl het liedje van De Gendt en Andersen op dertig kilometer van de streep ten einde was.

Neutralisatie van aanvalsopties

Het Spaanse ouderdomsdeken Luis Angel Maté ging vervolgend nog een tijdje voor het peloton uitrijden, wat zeer goed uitkwam voor de sprintersploegen. De 39-jarige renner van Euskaltel-Euskadi neutraliseerde daardoor andere aanvalsgolven van achteruit.

Knappe sprint

Voor Spaanse begrippen was de rest van de rit helemaal vlak en op het einde volgden zelfs nog wat dalende kilometers. In de slotfase was het rechttoe rechtaan richting de finishplaats, die bijna op zeeniveau lag. Geraint Thomas trok het peloton op een lint en uiteindelijk kwam Coquard het eerst op kop. De Fransman viel echter wat stil, waarna Van den Berg over hem heen walste en Marit en Emils Liepins afhield.
De renner van EF Education-EasyPost tekent zo voor de tweede Nederlandse zege donderdag. Eerder won Koen Bouwman (Visma | Lease a Bike) in de Coppi e Bartali.
©In De Leiderstrui

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties