Kan Van der Poel ook Luik-Bastenaken-Luik winnen? 'Hij gaat er zijn in Luik, maar als tweede viool'

Sportnieuws
donderdag, 18 april 2024 om 13:47
copyright proshots 23614055
Mathieu van der Poel lijkt dit voorjaar onverslaanbaar in de klassiekers. Nadat hij Jasper Philipsen aan de zege in Milaan-Sanremo hielp, schreef hij zelf de E3 Saxo Classic, de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix op zijn naam (en hij werd nog tweede in Gent-Wevelgem). Na een teleurstellende Amstel Gold Race volgt komende zondag Luik-Bastenaken-Luik. Maar daar liggen toch wel weer de nodige kansen...
Met het winnen van de Amstel Gold Race is Van der Poel natuurlijk bekend. De Zuid-Limburgse klassieker was in 2019 - u weet wel: die enorm spectaculaire editie - al een kolfje naar zijn hand. In La Doyenne startte hij ook al één keer eerder en finishte hij op plaats zes. Zou het de alleskunner van Alpecin-Deceuninck in deze vorm dan lukken die Waalse wedstrijd te winnen? De meningen zijn er nogal over verdeeld, temeer omdat dat andere fenomeen, Tadej Pogacar, ook aan de start verschijnt. 

'Als Pogacar vol gas doorrijdt, is Van der Poel op de top één minuut achter', aldus De Wolf

'We gaan kijken. De periode die hij de afgelopen jaren hanteerde, is afgelopen en er komen nu twee koersen bij. Tot dusver is het fantastisch geweest, maar het is te zien hoe hij zich aanpast ten opzichte van een andere manier van koersen en andere concurrentie', vertelde vader Adrie van der Poel er na afloop van Parijs-Roubaix kort al over.
Ook bij wielerpraatprogramma Café Koers kwam die verwachte strijd tussen Pogacar en Van der Poel - overigens erg goede vrienden - aan bod. Analist Dirk De Wolf geloofde aldaar niet zo zeer in de kansen van MVDP. 'Hij gaat er zijn in Luik, maar als tweede viool. Volgende week (in de Amstel Gold Race, red.) staat hij op één, maar de week erop niet. Van der Poel gaat zoals Quinten Hermans twee jaar terug voor een tweede plek sprinten. Op anderhalve minuut van Pogacar', is de Belg duidelijk en recht voor z'n raap. 
'Als Pogacar op La Redoute of Roche-aux-Faucons van beneden tot boven vol gas doorrijdt, is Mathieu op de top één minuut achter. Simpel', verklaart de 63-jarige ex-prof zich nader. 'Pogacar is zich nu piekfijn aan het voorbereiden. Mathieu zit in een euforie. Die gaat volgende week voor honderdduizenden landgenoten nog eens demonstreren.'

Lance Armstrong denkt juist wel dat Van der Poel kan winnen in Luik-Bastenaken-Luik

We kennen Lance Armstrong ook om zijn mening over het huidige wielrennen. En ook hij staat bekend als een groot fan van Mathieu van der Poel. De Amerikaan denkt juist wél dat de wereldkampioen in Luik-Bastenaken-Luik voor een enorme stunt zou kunnen zorgen. Dat beargumenteert hij in zijn podcast The Move. Armstrong kijkt hierin vooral naar wat Van der Poel juist niet aan energie heeft verspild de afgelopen twee weken.
'Vorige week, in de Ronde van Vlaanderen, had hij zo’n groot gat dat hijzelf heeft gedacht of zijn ploegleider heeft gezegd: schakel maar een tandje terug, volgende week is Roubaix', stelt de voormalig wielrenner en dopingzondaar. 'Als hij in Roubaix ook enigszins op reserve heeft gereden, kan het. Het is geen perfecte koers voor hem, maar de man die we vandaag Parijs-Roubaix hebben zien winnen, kan zeker Luik-Bastenaken-Luik winnen', concludeert Armstrong.

Ploegleider Christoph Roodhooft 'denkt dat er heel veel mogelijk is'

'Ik vind het voor ons moeilijker om vooraf een plan op te maken waarbij we 100 procent kunnen uitgaan van onszelf', vertelde ploegleider Christoph Roodhooft bij Sporza na de finish in Roubaix. 'Ook in deze koers ben je afhankelijk van factoren en de tegenstand. We zetten ons niet op zo'n hoog niveau dat we dat uitsluiten, maar in Luik moeten we meer nadenken over het parcours en de tegenstand. Het wordt iets anders. Normaal kan niemand man tegen man, maar de Mathieu van het laatste uur in Roubaix was een stuk beter dan die in Vlaanderen. Als die trend zich nog even doorzet, dan denk ik dat er heel veel mogelijk is. Maar dan moet Pogacar alleen naar de eindstreep, sowieso.'
© In De Leiderstrui

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties