Jumbo-Visma voltooit trilogie tijdens spectaculaire laatste Vuelta-rit

Sportnieuws
maandag, 18 september 2023 om 10:13
kuss
Normaal zijn de laatste etappes van grote wielerrondes niet bepaald spectaculair, maar afgelopen zondagavond werden de inwoners van Madrid nog getrakteerd op een boeiend schouwspel door de renners in de Vuelta. In het hart van de Spaanse hoofdstad greep Kaden Groves in een boeiende slotrit de overwinning, daarnaast voltooide Jumbo-Visma een unieke trilogie.
In een spannende sprint was Groves sneller dan Filippo Ganna en Nico Denz. Het peloton wist pas in de laatste honderden meters de kopgroep, waarin zich Remco Evenepoel, Ganna en de groenetruidrager Groves bevonden, bij te halen na een uitputtende achtervolging. Dit betekende echter dat de sprinters in het peloton niet meer konden strijden voor de dagoverwinning.

Jumbo-Visma

Tijdens de chaos in Madrid wist rodetruidrager Sepp Kuss veilig de finish te bereiken, waarmee Jumbo-Visma de derde eindzege in een grote ronde van dit jaar binnenhaalde. Hiermee is een unieke trilogie officieel voltooid.
Nog nooit eerder heeft een wielerploeg in één seizoen de Giro d'Italia, de Tour de France en de Vuelta a España gewonnen. Wat deze prestatie nog indrukwekkender maakte, was dat Jumbo-Visma dit deed met drie verschillende renners. Roglic zegevierde in Italië, Vingegaard in Frankrijk en Kuss in Spanje. Het algemene klassement in Madrid was zelfs volledig bezet door de mannen van Jumbo-Visma, met Kuss op de eerste plaats, Vingegaard op de tweede plaats en Roglic op de derde plaats.
Hoewel de concurrentie vooraf al onder de indruk was van het sterke team van de Nederlandse ploeg, had niemand verwacht dat ze alle podiumplaatsen in het algemene klassement zouden veroveren. De concurrentie was namelijk stevig met renners als Geraint Thomas, Juan Ayuso (winnaar van het jongerenklassement), Enric Mas en Remco Evenepoel.
De meest strijdlustige renner Evenepoel verloor zijn zicht op de eindoverwinning in de Vuelta in etappe dertien en reed de overige etappes als een ware krijger. Dit gold ook voor de normaal gesproken rustige laatste etappe naar Madrid.
Met de Belgische renner in het peloton was geen enkele etappe voorspelbaar. Daarom was het niemand anders dan Evenepoel, winnaar van het bergklassement en uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van de Ronde van Spanje, die op 38 kilometer voor de finish een aanval plaatste. Hij kreeg onder andere de Italiaanse coureur Ganna en de drager van de groene trui, Groves, met zich mee.
Ze sloten zich aan bij een enigszins vermoeide kopgroep van drie avonturiers (Lennard Kämna, Nico Denz en Rui Costa), die plotseling weer energie leken te vinden. Dit resulteerde in een lange achtervolgingsrace tussen de kopgroep en het peloton. In de kopgroep werkten ze goed samen, terwijl de teams Alpecin, Ineos en Intermarché-Wanty de achtervolging probeerden te verstoren in het peloton. Het gat bleef lange tijd tussen de 15 en 25 seconden, en pas op zo'n 800 meter van de finish werd de kopgroep ingehaald door het peloton.

Moegestreden

Het peloton, met daarin de sprinters, was echter zo uitgeput dat de kopgroep toch besloot te sprinten voor de dagzege. Evenepoel begon zijn sprint al 500 meter voor de finish en loodste zo Groves naar de overwinning.
Kort daarna kwamen de renners van Jumbo-Visma veilig arm in arm over de finish. Tijdens de parade naar de hoofdstad in de slotetappe reed de Jumbo-ploeg in een speciaal shirt met daarop een roze, gele en rode streep, de kleuren van de gewonnen truien dit jaar.
Dylan van Baarle voegde nog een persoonlijk gebaar toe door de naam 'Nathan' in grote letters op zijn buik te schrijven als steunbetuiging aan zijn ploeggenoot Nathan Van Hooydonck. De Belg werd afgelopen dinsdag in het ziekenhuis opgenomen nadat hij onwel was geworden achter het stuur van zijn auto.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties