Haalt Feyenoord de perfecte Slot-voetballer in huis? 'Hij is daarin van de buitencategorie'

Sportnieuws
vrijdag, 15 maart 2024 om 14:25
gijs smal
Gijs Smal gaat naar alle waarschijnlijkheid aankomende zomer transfervrij naar Feyenoord, waar hij de concurrentie aan moet gaan met Quilindschy Hartman. De linksback van FC Twente kan op behoorlijk wat vlakken veel toevoegen aan het spel van de Rotterdammers, zo blijkt uit een analyse van Voetbal International.
Volgens VI past Smal met zijn spel perfect in het profiel dat trainer Arne Slot zoekt bij een speler op zijn positie en heeft hij ook een uitstekend karakter. 'Smal is sterk aan de bal en ziet vaak de juiste oplossingen. Hij is, kortom, sterk in het positiespel en is bovendien aanvallend ingesteld. Daarmee past hij in het voetbal dat Feyenoord graag speelt onder Slot', concludeert de krant over 'Smaldini', zijn bijnaam.
Smal geeft bovendien vaak een teruggetrokken voorzet, wat Arne Slot graag ziet, en gaf vorig seizoen de meeste succesvolle passes in het laatste deel van het veld als verdediger en creëerde de meeste kansen. Het leverde hem wel tien assists op. 'Door zijn spelinzicht blinkt hij uit als passer. Op het terrein van progressieve passes behoort Smal in de Eredivisie tot de buitencategorie. Smal is een back in de geest van Daley Blind: hij moet het hebben van zijn bijdrage in balbezit', vergelijkt VI de 26-jarige uit de Rijp met een 104-voudig international.

Zwakke punten en twijfels

Daarin zit ook gelijk zijn valkuil, want die vergelijking klopt op meerdere gebieden. 'Smal mist explosiviteit. Zeker op de eerste meters komt Smal vaak moeizaam op gang, wat onhandig is voor een speler die vaak tegenover rappe buitenspelers staat.' Hij verdedigt daarom steeds meer op afstand en zet minder tackles in, wat meer succes oplevert. 'Feyenoord zal hopen dat Smal die progressie op defensief vlak door kan trekken. Daarnaast zal een belangrijke taak weggelegd zijn voor de technische staf, om zijn kwetsbaarheden te maskeren.'
De linksback zelf denkt dat hij bij Feyenoord mee kan komen, al snapt hij de twijfels. 'Er zullen heel veel mensen denken dat Twente mijn top is. Maar weet je, dat hebben ze bij Volendam ook al tegen me gezegd. Dat daar mijn plafond lag. Zulke dingen hoor ik eigenlijk al mijn hele leven. Ik hou er wel van om risico te nemen. We zullen zien hoe het allemaal uitpakt.'

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties