Grote onthulling oud-scheidsrechter: 'De VAR bij Ajax-Feyenoord was totaal niet onafhankelijk'

woensdag, 22 maart 2023 om 22:47
copyright proshots 20271157
Mario van der Ende snapt de aanstelling van scheidsrechter Danny Makkelie en VAR Rob Dieperink bij Ajax-Feyenoord (2-3) totaal niet. De oud-scheidsrechter stelt dat Dieperink als VAR 'totaal niet onafhankelijk' is, daar Makkelie een mentor voor hem is.
Veel draaide na afloop van de wedstrijd om de overtreding van Quilindschy Hartman op Mohammed Kudus, rond de twintigste minuut. Hartman, die zijn eerste geel al in de zesde minuut opliep, stak zijn been uit maar was te laat. Hij haalde Kudus onderuit, die anders langs de zijlijn weg was geweest. Gelukkig voor Feyenoord kreeg Hartman geen tweede gele kaart en Arne Slot greep direct in door de linksback te wisselen. Met een rode kaart voor de Rotterdammers was de cruciale wedstrijd om de landstitel wellicht heel anders verlopen, daar Feyenoord dan 70 minuten met tien man had moeten spelen. 'De VAR kan niet ingrijpen bij een tweede gele kaart', weet Van den Ende echter.
De oud-topscheidsrechter stelt dat de VAR wél in kon grijpen bij andere incidenten. Owen Wijndal kreeg een trap op zijn enkel, die dubbelklapte. De dader, Oussama Idrissi, kwam weg met slechts een gele kaart. Ook een overtreding van Kudus diep in de tweede helft was discutabel. De Ghanees leek bewust op het bovenbeen van David Hancko te gaan staan, maar kreeg geen kaart voor de overtreding.
'Bij de overtredingen van Idrissi en Kudus kan de VAR zeker wel ingrijpen', zegt Van den Ende. 'We moeten niet vergeten dat VAR Dieperink als scheidsrechter wordt gecoacht door Makkelie. Van onafhankelijke VAR is dus totaal geen sprake.' Makkelie wilde zelf na afloop niet reageren op de overtredingen van Idrissi en Kudus. De arbiter bleef echter achter zijn besluit staan om Hartman géén tweede kaart te geven.
Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+