Grote domper voor Danny Makkelie op EK 2024

Sportnieuws
vrijdag, 28 juni 2024 om 17:05
danny makkelie
Slecht nieuws voor Danny Makkelie. De Nederlandse scheidsrechter heeft tot nu toe twee duels gefloten op het EK 2024, maar heeft inmiddels van de UEFA vernomen dat het daarbij blijft. Na beide wedstrijden die Makkelie floot (Duitsland-Hongarije en Kroatië-Italië) was er nadien ferme kritiek op zijn optreden vanuit het land dat zich benadeeld voelde.
De finale van het vorige EK werd gefloten door een Nederlander (de toen afzwaaiende Bjorn Kuipers, red.) en Danny Makkelie is de gedoodverfde persoon om op een dag in zijn voetsporen te treden. De 41-jarige Dordrechter zal richting het toernooi in Duitsland al gehoopt hebben op mooie wedstrijden in de knock-outfase, maar daar hoeft hij na twee groepswedstrijden niet meer op te rekenen.

Kritiek uit twee landen

Het besluit van de UEFA om Makkelie huiswaarts te sturen zal in ieder geval iéts te maken hebben met de commotie rond zijn optredens. Tijdens Duitsland-Hongarije liet Makkelie na om een vermeende overtreding van Duitsland in aanloop naar de 1-0 te bestraffen. De Hongaarse bondscoach was na afloop furieus. Bij Kroatië-Italië telden zijn VAR en vierde official in overleg acht minuten bij. Italië scoorde in de achtste minuut van die blessuretijd en daarvoor stelden de Kroaten (een teleurgestelde Luka Modric voorop) Makkelie na afloop aansprakelijk.

Allergisch voor commotie

Algemeen genomen floot Makkelie tweemaal vrij goed, en geeft het dus een vertekend beeld om te stellen dat de UEFA niet tevreden zou zijn over zijn functioneren. Bovendien is de concurrentie in de scheidsrechterstop moordend. Wél is het zo dat de UEFA behoudend en onrustig kan reageren op media-commotie, of die nu terecht is of niet. Collega-scheidsrechter Bas Nijhuis gaf bij Vandaag Inside Oranje al aan dat de kritiek van Hongarije en Kroatië niet in Makkelies voordeel werkt, ook als de voetbalbond hem inhoudelijk niet per se iets kwalijk neemt. Ook stelde hij dat de kans op een finale voor Makkelie hoe dan ook klein was, omdat Bjorn Kuipers betrokken is bij het aanstellingsbeleid. Als hij zijn landgenoot lang in het toernooi had gehouden, zou dat door zijn collega's vooral richting de finale snel als nepotisme worden gezien.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties