Grensoverschrijdend gedrag Horner reden van vertrekwens Newey: 'Dit is een persoonlijke kwestie'

Sportnieuws
vrijdag, 26 april 2024 om 21:16
copyright proshots 24631731
Mark Hughes stelt dat de mogelijke vertrekwens van Adrian Newey alles te maken heeft met de controverse rondom Red Bull Racing-teambaas Christian Horner en niet zozeer met de machtsstrijd binnen het Oostenrijkse team. De werknemer die de vijftigjarige Brit begin februari beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag was namelijk ook de personal assistent van Newey.
Sinds bekend werd dat Horner aangeklaagd werd van grensoverschrijdend gedrag gonst het van de geruchten over het Red Bull-vertrek van enkele kopstukken. Zo zou adviseur Helmut Marko moeten vertrekken en zou ook Max Verstappen de deur bij de kampioensformatie achter zich dicht willen trekken. Donderdag brachten meerdere bronnen het bericht naar buiten dat ook Newey Red Bull zou willen verlaten. Het doorgaans goed ingevoerde Auto, Motor, und Sport stelde zelfs zeker te weten dat de 65-jarige Brit de overstap naar een ander team wil maken.
Newey is al sinds 2006 in dienst van Red Bull en heeft in verleden al een paar keer vriendelijk bedankt voor een overstap naar Maranello. De Brit voelde zich altijd prima thuis bij het team van Verstappen, maar daar zou nu verandering in zijn gekomen. Er is, zo lijkt het, een machtsstrijd gaande binnen Red Bull, maar dat is volgens Hughes niet de voornaamste reden van zijn vertrekwens. 'Dit is vooral een persoonlijke kwestie, die is gebaseerd op de controverse rond Christian Horner over de werknemer die als personal assistant fungeerde voor zowel Horner als Newey', schrijft Hughes op de website van The Race. 'Belangrijke insiders houden echter vol dat het moreel binnen het team erg hoog is en dat alle aandacht gericht is op de prestaties op het circuit', wijst Hughes erop dat Red Bull het verhaal niet wil bevestigen.

Vertrek Newey 'grote klap'

Mocht Newey Red Bull gaan verlaten, dan zal dat een flinke aderlating zijn voor de Oostenrijkse renstal. Hughes is echter van mening dat het niet per se grote gevolgen hoeft te hebben voor de kampioensformatie. 'Het is duidelijk dat het verliezen van de diensten van iemand die als de grootste technische geest in de geschiedenis van de F1 wordt gezien, een zeer grote klap zou zijn. Maar het is niet hetzelfde zijn als het uitschakelen van een lichtschakelaar', stelt Hughes dat een mogelijk vertrek van Newey niet betekent dat de prestaties van Red Bull daar meteen onder zullen lijden.
Daarnaast is Newey volgens Hughes ook niet de enige getalenteerde ontwerper bij Red Bull. 'Er werken een heleboel uitzonderlijk getalenteerde ingenieurs op de technische afdeling van Red Bull en als Newey vertrekt, zal hun motivatie groot zijn om hun punt te maken. Diegenen die het gevoel hebben in de schaduw van Newey te hebben gestaan, zullen klaar zijn om hun talent aan de wereld te laten zien.'

Destabilisatie

Hughes denkt echter wel dat een mogelijk vertrek van Newey andere gevolgen kan hebben. 'Wat we wel kunnen zeggen is dat het politieke gewicht van een mogelijk vertrek van iemand van Newey's statuur immens is en een verder destabiliserend effect zou kunnen hebben', doelt de Britse journalist op de vermeende machtsstrijd binnen het team. Het vertrek van Newey zou namelijk ook andere kopstukken, zoals Verstappen, over de streep kunnen trekken om een nieuwe uitdaging aan te gaan.
'Ondertussen probeert Verstappen alleen maar races en titels te winnen. Maar een eventueel vertrek van Newey zou zeker mee kunnen spelen in zijn overwegingen voor de toekomst. Niet per se om hem (Newey) simpelweg te volgen, maar wel om te bepalen of Red Bull hem nog steeds de meest aantrekkelijke vooruitzichten biedt, zeker gezien de onzekerheid over wie het beste inspeelt op de motorreglementen van 2026.'

Waar zou de toekomst van Newey dan liggen?

Als Newey daadwerkelijk besluit om de deur bij Red Bull achter zich dicht te trekken, gaat men ervan uit dat de topontwerper vertrekt naar een concurrent. Dan zouden FerrariMercedes en Aston Martin grote kanshebbers zijn, al ziet Hughes ook nog een andere optie. 'Er lekt nergens informatie uit dat hij een overeenkomst heeft met een ander team. Dat betekent niet dat hij er geen heeft, maar het is ook niet ondenkbaar dat hij gewoon met pensioen gaat. Dat zou betekenen dat er geen juridische strijd hoeft te worden gevoerd over het niet uitdienen van zijn contract, dat loopt tot eind 2025.'
'De gevolgen van het overlijden van Dietrich Mateschitz zijn nog steeds voelbaar en doen het team op zijn grondvesten schudden. Het verlies van Newey zou niet helpen om het te herstellen', ziet Hughes het somber in voor de kampioensformatie, mocht Newey vertrekken.
F1 Maximaal ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties