FIFA spreekt zich uit over het al dan niet uitsluiten van Israël na verzoek Palestina

Sportnieuws
vrijdag, 17 mei 2024 om 10:05
gianni infantino
De FIFA wil (nog) niet overgaan tot uitsluiting van de Israëlische voetbalploeg. Dat heeft de wereldvoetbalbond kenbaar gemaakt tijdens een FIFA-congres in Bangkok. Voorzitter Gianni Infantino reageerde daarmee op een verzoek van Palestina, dat Israël uit alle voetbalcompetities verwijderd wil zien worden. Tijdens het congres legde de Zwitser uit waarom hij niet direct aan de wens van Palestina wil toegeven.
'Voetbal mag nooit worden gegijzeld door politiek', onderstreepte Infantino tijdens een toespraak. 'Het is namelijk iets dat mensen juist verenigt. We veroordelen alle gewelddadigheden en ik wil maar één ding: vrede'. De FIFA zegt zich in de nasleep van het congres wel extra over het ingediende verzoek te gaan buigen. Tegen 20 juli kan er dan alsnog een beslissing over de kwestie worden genomen.

Geen EK-plaatsing

De Israëlische voetbalploeg deed in 2023 mee aan de EK-kwalificatie maar wist geen directe plaatsing af te dwingen. In de eerste play-offronde was IJsland met 1-4 te sterk, een doelpunt van oud-PSV'er Eran Zahavi ten spijt. Het kwalificatieduel tegen Zwitserland (van 9 oktober, red.) werd dit najaar uitgesteld vanwege de 7 oktober-aanval van Hamas en de hevige oplaaiing van het conflict. Komend najaar moet Israël in principe weer Nations League-wedstrijden spelen.

Vergelijking?

In 2022 besloten de wereldvoetbalbond en de UEFA gezamenlijk om Rusland uit te sluiten van alle internationale voetbaltoernooien. Deze beslissing werd genomen nadat het land Oekraïne was binnengevallen en het IOC tot uitsluiting had opgeroepen. Het is niet duidelijk of en in welke mate de FIFA zelf een onderscheid maakt tussen de politieke posities en militaire acties van beide landen.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties