Farioli gaat dieper in op zijn manier van voetballen: 'Dat is iets wat spelers eerst moeten accepteren'

Sportnieuws
maandag, 20 mei 2024 om 13:00
copyright proshots 25289605
Op de persconferentie na afloop van het duel tussen LOSC Lille en OGC Nice wilde Farioli nog niks kwijt over zijn waarschijnlijke overstap naar Ajax. Na zijn voorlopig laatste wedstrijd als trainer van OGC Nice ging hij op de persconferentie dieper in op zijn spelopvattingen en hoe hij wil dat zijn ploeg speelt.
OGC Nice speelde midweeks tegen Paris Saint-Germain en miste op zondagavond een aantal cruciale spelers, waaronder aanvoerder Dante. De 19-jarige Antoine Mendy stond achterin als zijn vervanger en ging bijna cruciaal in de fout tijdens de opbouw. Het leverde Lille bijna een grote kans op, maar Farioli applaudisseerde voor de jonge verdediger. Dit is iets waar Farioli voor staat: dapper en onverstoorbaar opbouwen van achteruit.
'Dat is iets dat de spelers eerst wel moeten accepteren', citeert Voetbal International Farioli op de persconferentie. 'Onze manier van spelen vraagt soms wat risico’s en verantwoordelijkheden. Met de bal, maar ook zonder bal. Ik weet dat wij veel vragen van onze spelers, dat het zwaar kan zijn. Maar wij hebben het geluk gehad om een spelersgroep te vinden met zulke honger en toewijding. Dan is het leven van een coach een stuk makkelijker. Ik weet: als ik dingen aandraag die bijdragen aan hun ontwikkeling, dan gaan ze het doen. Ik ben heel trots op de 25 spelers in de kleedkamer. Want wat zij dit seizoen gedaan hebben, is voor mij iets heel speciaals', spreekt de Italiaan lovend over zijn ploeg.

Farioli vraagt veel van zijn spelers

Farioli zijn ploeg is de minst gepasseerde van de hele Ligue 1. Nice kreeg dit seizoen maar 29 doelpunten tegen. Toch geeft Farioli aan dat hij 75 procent van de tijd besteedt aan het aanvallen. Een goed opgebouwde aanval van achteruit geeft Farioli het gevoel van voldoening. 'Dat is het resultaat van vele maanden werken en iedereen pushen in dezelfde richting. En van spelers soms ook een beetje uit hun comfort zone te halen. Want nogmaals, wat wij willen, vraagt veel van de spelers. Uit mentaal oogpunt, uit cognitief oogpunt, maar ook uit fysiek oogpunt. Het vergt veel werk en energie, van maandag tot zondag. Herhalen, herhalen, herhalen. Dat is voor mij de enige manier', benadrukt de Italiaanse oefenmeester.
'Sinds ik begonnen ben als coach, wilde ik proberen deze honger en toewijding over te brengen op mijn spelers. Mijn eerste dagen hier heb ik geprobeerd mijn visie uit te leggen. Natuurlijk is een leerproces nooit lineair, er zijn altijd ups en downs, maar toen dat duidelijk was, denk ik dat de spelers voelden dat het iets was waardoor zij op een positieve manier voor de dag komen. Ik denk dat het een voetballer energie geeft: een kans om dapper te zijn, en de vrijheid om soms ook fouten te maken. Het is een kwestie van herhalen, van werken. Meer nog dan het tactische, heb ik genoten van de toewijding, de honger en de bereidheid die ze hebben laten zien op het veld. Als je spelers alles geven tot het laatste moment, is er niets meer dat je kunt wensen', vervolgt Farioli.
Zijn filosofie, die gebaseerd is op vele passes om de tegenstander in beweging te brengen en te profiteren van de ruimtes die daardoor ontstaan, is ontstaan door zijn voorliefde voor verschillende trainers. Zo noemde hij eerder al eens de naam van Pep Guardiola als inspiratiebron. 'Natuurlijk: Johan Cruijff, dat is duidelijk. Ik heb het al vaker gezegd: Cruijff is één van de voetbalmentoren die ik in mijn leven heb gehad, om het zo te noemen’, vertelt Farioli als hij naar zijn inspiratiebronnen wordt gevraagd door de Nederlandse pers.

Vertrek van Farioli lijkt een logische keuze

Vragen over Ajax gaat hij netjes uit de weg. De Italiaan heeft aangegeven het niet netjes te vinden tegenover zijn huidige werkgever om over Ajax te praten. Volgens William Humberset van de regionale krant Nice-Matin is het logisch dat Farioli een stap gaat maken. 'De technisch directeur neemt ook afscheid, dus dit is een logisch moment voor Farioli om te vertrekken. Nice is al hard op zoek naar opvolgers, ik verwacht niet dat ze hem deze geweldige kans om naar Ajax te gaan, zullen ontnemen', is hij van mening.
'Het project van Nice is ook niet meer wat het geweest is. Sinds INEOS (de eigenaar, red.) ook Manchester United heeft overgenomen gaat er minder aandacht, en geld, naar Nice. De verwachting is dat er veel spelers zullen vertrekken en het is de vraag wat daar voor terugkomt. Terwijl de selectie nu al eigenlijk niet ideaal is samengesteld voor zijn manier van spelen. Bij Ajax zijn ze dat natuurlijk veel meer gewend', vult Cyril Olives van L’Équipe aan.
Ajax Showtime ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties