Eddy Merckx zeer kritisch op huidige wielersport: 'Jonas Vingegaard focust enkel op de Tour'

Sportnieuws
vrijdag, 26 april 2024 om 9:53
copyright proshots 24895900
Eddy Merckx die een interview geeft? Die dagen zijn de laatste jaren op één hand te tellen, maar begin dit jaar nam De Kanibaal de tijd om met oud-ploegleider Johan Bruyneel te babbelen over hoe de Belgische wielerlegende vroeger omging met de fiets, en hoe hij tegenwoordig kijkt naar de sport. 
Merckx schoof aan bij de Podcast The Move, normaliter van Bruyneel en Lance Armstrong. In de serie "The Move Legends" mocht de Belg natuurlijk niet ontbreken. HLN bevestigt dat de podcast begin 2024 werd opgenomen, nog voordat hij onder het mes moest voor een darmoperatie. Daar is Merckx momenteel nog herstellende van, al gaat het goed met hem. 
Dit was allemaal nog niet aan de orde, toen de 78-jarige wielerster terugblikte op zijn tijd als prof. 'In mijn carrière was ik soms te veel bezig met het materiaal, het was een passie. Mijn fiets was mijn werktuig, ik probeerde dat altijd te verbeteren. Niet altijd ten goede. Ik heb veel fouten begaan, maar ik was er dag en nacht mee bezig. Ik was bezeten van de wielersport, het was mijn leven', zegt hij erover.

Eddy Merckx koerste 195 dagen, huidige toppers 80

'Nu is het allemaal veel meer gecontroleerd en gestuurd', vervolgt Merckx. 'Je moet beseffen dat mijn eerste koersfietsen niet eens op maat waren. Ze namen een fiets uit een rek en daarmee moest ik maar gaan koersen. Mijn eerste wereldtitel pakte ik dus op en gewone standaardfiets. Eerlijk, ik zou vandaag niet zo graag gekoerst hebben. Omdat ik niet aan alle wedstrijden had mogen deelnemen. Ik koerste gewoon té graag. Had men mij toen gezegd dat ik een klassieker niet mocht rijden... Neen, ik zie mezelf niet in dat wereldje van nu.'
Merckx reed én won vroeger alles, dat is anno 2024 niet langer denkbaar. 'Koersen is toch puur plezier? Ja, ik trainde ook graag. Maar altijd maar trainen in functie van... Vandaag zitten ze aan ongeveer tachtig koersdagen. Ik heb een jaar gehad waarin ik 195 dagen koerste. Je kan het gewoon niet meer vergelijken. Maar de jonge renners zijn dat nu zo gewoon. De renners nu kennen eigenlijk niets anders. De Tour de France is belangrijk, maar niet de enige koers die er toe doet, hé. Jonas Vingegaard focust enkel op de Tour. Wat hij daar doet is wel zeer uitzonderlijk.'
© In De Leiderstrui
Pak 50 of 100x je inzet terug als PSV minimaal twee doelpunten maakt tegen sc Heerenveen! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties