Chaos in Utrecht: spelers rennen voor hun leven, vechtende supporters en politie moet vuurwapens gebruiken

zondag, 26 mei 2024 om 22:37
copyright proshots 25353650
FC Utrecht leek het laatste ticket voor Europees voetbal te gaan bemachtigen. Maar in de slotfase van de play-offwedstrijd tegen Go Ahead Eagles ging het finaal mis. Een rode kaart, ongeregeldheden op de tribunes en een laat eigen doelpunt deden de ploeg van trainer Ron Jans de das om. Na afloop van de grimmige wedstrijd ging het op het veld helemaal mis.
De klok in Stadion Galgenwaard tikte de negentig minuten aan bij een 1-0 voorsprong voor FC Utrecht. De thuisploeg had even daarvoor een rode kaart gekregen na een oliedomme overtreding van Oscar Fraulo. De tijd moest vol worden getikt, maar dat bleek een onmogelijke opgave voor de spelers van Utrecht. Het werd daarbij ook niet geholpen door de supporters.
Op de tribunes was het onrustig. Zo werd er onder meer met vuurwerk gegooid in de vakken en belandde dit op het veld. Scheidsrechter Allard Lindhout besloot de spelers naar binnen te halen. Na een onderbreking van zo'n tien minuten keerden beide ploegen terug het veld op om de resterende vijf minuten aan blessuretijd uit te spelen. Go Ahead Eagles rook bloed en scoorde al dertig seconden na de hervatting dankzij een eigen doelpunt van Utrecht-verdediger Nick Viergever.

Sfeer slaat om in Galgenwaard

De sfeer sloeg om in het stadion en Utrecht was de positieve vibe helemaal kwijt. Het scoorde in de verlenging wel de 2-1, maar doelpuntenmaker Sam Lammers stond duidelijk in buitenspelpositie. In de 117e minuut werd het uitvak gek gemaakt nadat Joris Kramer op fraaie wijze de 1-2 binnen kopte. De Eagles hielden stand en hebben dankzij de overwinning een ticket voor de voorronde van de Conference League binnen.
Na het laatste fluitsignaal wilden de spelers feest vieren met de meegereisde supporters. Supporters van Utrecht staken hier een stokje voor door het veld te bestormen en de Eagles-spelers de stuipen op het lijf te jagen. Spelers, journalisten en cameramensen moesten de catacomben invluchten voor de ziedende hooligans. Nadat de supporters het stadion waren uitgezet konden de Eagles toch niet feest vieren met de eigen supporters die als enige nog in het stadion aanwezig waren.

Onrust houdt aan buiten het stadion

Ook buiten het stadion ging het na afloop van de wedstrijd flink mis. Supporters zochten de confrontatie op met de politie. Burgemeester Sharon Dijksma heeft een noodbevel afgekondigd, meldt de gemeente Utrecht. Rond de klok van tien uur, ruim een uur na de wedstrijd wordt er nog steeds gevochten. De Mobiele Eenheid voert charges uit en heeft zelfs waarschuwingsschoten moeten lossen. Bekijk de beelden hieronder.