Ajax ziet kansen op directe plaatsing groepsfase Europa League in rook op gaan

Sportnieuws
donderdag, 16 mei 2024 om 20:52
ajax
Ajax zal in de komende zomer zo goed als zeker voorrondes van de Europa League moeten spelen. De Amsterdamse club had een kans om een direct Europa League-ticket te bemachtigen, maar dat ideale scenario lijkt nu zo goed als van de baan te zijn.
Nog niet zo lang geleden had men in Amsterdam zijn hoop gevestigd op FC Porto en Aston Villa. FC Porto staat er nog altijd goed voor - de club moet derde worden (of 5e of lager eindigen) en/of de beker winnen - maar Aston Villa werd onlangs uitgeschakeld in de Conference League. De club uit Birmingham had Ajax kunnen helpen door én de Conference League te winnen en in de top-vijf van Engeland te eindigen. Dat laatste lukt, maar de Conference League-winst - hetgeen een extra Europa League-ticket zou opleveren - zal niet meer lukken.
Zodoende waren FC Porto en Ajax - de twee clubs die vanwege hun plek op de UEFA-coëfficiëntenranking kans maken - nu afhankelijk van Olympiakos en Fiorentina. Hoe zit dat ook alweer? Als de winnaar van de Conference League via de nationale competities een Champions League-ticket of een Europa League-ticket verovert, blijft er een ticket over. Immers: de winnaar van de Conference League-ticket krijgt een Europa League-ticket. Dat ticket gaat dan naar - in eerste instantie - FC Porto of naar Ajax. Er is echter een 'maar' in het verhaal. Hierover later meer.
De finale van de Conference League gaat tussen Olympiakos en Fiorentina. Olympiakos had bij winst van het Europese toernooi ook kampioen moeten worden in eigen land. Na de gespeelde wedstrijden van woensdagavond is het definitief: Olympiakos wordt geen kampioen van Griekenland. De ploeg won zelf met 2-0 van AEK Athene, maar concurrent PAOK won ook en is inmiddels niet meer te achterhalen. Zodoende kan Olympiakos Ajax dus niet meer helpen.

Ajax heeft niets aan eventuele zevende plaats Fiorentina in Serie A

Op dit moment kan alleen Fiorentina Ajax nog helpen, al lijkt daar een wondertje voor nodig. De ploeg staat op dit moment achtste in de Serie A en dat is niet genoeg voor Ajax. De regel bij de UEFA is dat de winnaar van de Conference League in de eigen competitie moet eindigen op een Europese plek die voorafgaand aan het seizoen al vaststond. Zodoende moet Fiorentina dus zesde worden om Ajax te helpen.
Een zevende plek in Italië levert dit seizoen ook Europa League-voetbal op. Bekerwinnaar Juventus eindigt dit seizoen in de top-vijf en is daarmee zeker van Champions League-voetbal. Zodoende heeft de club niets aan het Europa League-ticket - dat het krijgt dankzij de bekerwinst - en dat ticket schuift dus door naar de nummer zeven van de Serie A. In dit geval - als Fiorentina zevende eindigt - is er sprake van 'indirecte rebalancing' en dan gaat het vrijgekomen Europa League-ticket naar het volgende land op de ranking en niet naar de club met het hoogste coëfficiënt.

Ajax lijkt voorrondes Europa League te gaan spelen

Ajax lijkt dan ook voorrondes van de Europa League te gaan spelen. Als nummer vijf van de Eredivisie komt Ajax uit in de tweede voorrondes van het toernooi. Deze wedstrijden worden gespeeld 25 juli en 1 augustus. De loting voor de tweede voorronde vindt plaats op 19 juni.
Bij de loting zal Ajax een geplaatste status hebben. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het Noorse Molde FK. Een ploeg die een ongeplaatste status heeft tijdens de loting en dus een mogelijke tegenstander van Ajax kan zijn, is het Schotse Kilmarnock.
Ajax Showtime ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties