Befaamde marathonloper werd beschuldigd van beramen moordcomplot: 'Heb drie dagen niet kunnen slapen'

Boulevard
dinsdag, 07 mei 2024 om 21:59
copyright proshots 5974727
De dood van Kelvin Kiptum veroorzaakte in februari 2024 een schokgolf in de atletiekwereld. De Keniaanse langeafstandsloper was nog maar 24 toen hij omkwam bij een verkeersongeval. Eliud Kipchoge gold met zijn enorme ervaring als een geslepen concurrent van zijn landgenoot, en dat gegeven leidde online tot verbazingwekkende suggesties. De tweevoudig Olympisch kampioen kreeg van allerlei mensen te horen dat hij bij de dood van Kiptum betrokken moest zijn geweest, en dat vergelding een kwestie van tijd was.
'Ik was geschokt dat mensen op socialemediaplatforms zeiden: Eliud is betrokken bij de dood van deze jongen', onthult Kipchoge in gesprek met BBC Sport Africa. 'Mijn trainingskamp zou in brand worden gestoken, mijn huis, mijn bezittingen, mijn familie. Het is niet gebeurd, maar het is wel hoe de wereld in elkaar steekt. Mijn grootste zorg was de veiligheid van mijn familie, dat mijn kinderen wat zou overkomen'.

Zelfs vrienden twijfelden

Kipchoge kon niet voorkomen dat de haatberichten hem ontzettend veel deden; naar eigen zeggen sliep hij drie dagen niet toen hij naar Tokio was afgereisd voor een van zijn marathons. De Keniaanse routinier eindigde als tiende, en moest zich er echt toe zetten om tijdens duurtrainingen in eigen land gewoon de buitenlucht op te zoeken. 'Ik ren gewoon door de straten hier. Het was wel pijnlijk om te ervaren dat zelfs veel van mijn vrienden slecht over me spraken. Dat heeft me aangegrepen'.

Nieuw wereldrecord

Kiptum vestigde in het najaar van 2023 een nieuw wereldrecord op de marathon, een domein dat eerder aan zijn vijftien jaar oudere concurrent Kipchoge toebehoorde. De auto waarin de atleet in februari een rit maakte, raakte tussen de plaatsen Kaptagat en Eldoret van de weg en kwam tot stilstand tegen een boom. Ook Kiptums coach Gervais Hakizimana kwam om.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties