Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2023 | Let's go, zware bergrit met de finish op Val di Zoldo

Wedden op wielrennen
donderdag, 25 mei 2023 om 9:27
copyright proshots 21065737
Eén vlakke rit is voorlopig wel weer genoeg. In de achttiende etappe van de Giro d'Italia gaan we opnieuw klimmen en niet zo'n beetje ook. Er staan wederom vijf beklimmingen op het programma, met de finish op de Val di Zoldo, de zolder van de dag. Wij praten je volledig bij!
De Giro-karavaan doet in de achttiende etappe de prachtige Dolomieten aan en in tegenstelling tot twee dagen eerder is de aanloop nu een stuk korter. Na dertig vlakke kilometers begint de lange Passo della Crosetta. Een sterke kopgroep gaat hier vast en zeker een mooie voorsprong bij elkaar willen fietsen. Na een plateau, afdaling en een korte klim van de vierde categorie volgt een flink stuk vals plat richting de loodzware finale.
Met dertig kilometer te gaan begint het feestje, althans voor de renners die over goede benen beschikken. De Forcella Cibiana is met zijn 9,5 kilometer aan 7,9 procent al zwaar genoeg om verschillen te veroorzaken, maar dan zijn we er nog lang niet. Na wederom een pittige afdaling moeten óók de Coi en Val die Zoldo nog worden beklommen. En dat is zeker geen pretje.
Vanuit het plaatsje Forno di Zoldo draaien de overgebleven toppers de Coi op. Dit onding wordt qua stijging steeds een stukje zwaarder en zwaarder. Waar het in het begin aan drie procent omhoog loopt, is dat aan het eind soms maar liefst negentien procent. De Coi is een ideaal punt om een aanval te plaatsen en met een voorsprong de korte afdaling in te duiken. Daarna is het een kwestie van de Val di Zoldo op 'punchen'. 2,6 kilometer aan 6,6 procent is zeker niet gemakkelijk, begrijp ons niet verkeerd, maar het is ideaal om nog eenmaal alles te geven.
Beklimmingen
40,8 km: Passo della Crosetta (13,5 km aan 7,1%)
68,3 km: Pieve d'Alpago (3,6 km aan 5,4%)
135,2 km: Forcella Cibiana (9,5 km aan 7,9%)
155,7 km: Coi (6,3 km aan 8,8%)
161,0 km: Val di Zoldo (2,6 km aan 6,6%)
Tijden
Start: 12:30u
Finish: ongeveer 17:15u

Weer etappe 18 Giro d'Italia 2023

Het weer in de bergen is nooit te voorspellen, maar het lijkt qua weer een heerlijk dagje in het zadel te worden. In startplaats Oderzo is het bij de start al zo'n 25 graden Celsius en schijnt de zon volop. Er zijn geen veranderingen te bespeuren als de renners bij de Val di Zoldo aankomen, al zal het uiteraard op hoogte iets frisser zijn. Met twintig graden mag niemand echter klagen.

Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2023

Tijdens etappe zestien werden de verhoudingen tussen de klassementsrenners écht duidelijk en dus mag het geen verrassing heten dat João Almeida (UAE-Team Emirates) en Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) de topfavorieten zijn. Almeida, tot voor kort meestal de volger die op het einde zijn karretje aanhaakte, gooide als eerste, jawel, als eerste, de knuppel in het hoenderhok. Uiteindelijk wist de Portugees de aangesloten Thomas een in sprint-à-deux te verslaan. Vlak de Welshman, rijdend in de roze leiderstrui, echter nooit uit. Bij Thomas is het meestal zo dat hij wel iets anders verzint om toch te winnen én hij is jarig.
Eigenlijk hoort Primoz Roglic (Jumbo-Visma) natuurlijk ook bij de topfavorieten, daar hij nog steeds heel kort staat in het klassement. Toch had de Sloveen in rit zestien een mindere dag en is het de vraag hoe snel hij kan herstellen. Het is voor de koers te hopen dat Roglic terugslaat, want hoe mooi zou een driestrijd zijn? Misschien komt er zelfs wel een vierde bij, want Eddie Dunbar (Team Jayco AlUla) lijkt in de vorm van zijn leven te verkeren. Je komt niet zomaar samen met Roglic over de streep.
In een groepje achter Roglic en Dunbar waren haast alle overige klassementsrenners van de partij. Hun achterstand bedroeg maar iets meer dan een minuut, wat het aannemelijk maakt dat zij in een eerdere fase iets gaan proberen. Damiano Caruso (Bahrain Victorious) wist op die manier al eens een etappe in de Giro van 2021 te winnen. Wellicht zijn ook Ilan Van Wilder (Soudal-Quick Step), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), Andreas Leknessund (Team DSM) en Hugh Carthy (EF-Education EasyPost) wel in voor een potje poker. Zij staan op een iets grotere achterstand en kunnen met een goede dagindeling wel iets proberen.
Dan hebben we nog twee onderwerpen te bespreken: meesterknechten en vluchters. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) leek zo nu en dan wel sterker dan Roglic te zijn. Zou de Amerikaan een etappezege mogen opeisen als Roglic veilig is óf zelfs met hem samen wegrijdt? Ook Thymen Arensman (INEOS Grenadiers), meesterknecht van Thomas, zat in het groepje van Caruso en kan zich als het meezit zomaar gaan mengen. Het is bij hen uiteraard wel de vraag of ze vol doorrijden tot de streep, want er komt meteen nog een bergrit aan.
Natuurlijk is een strijd op twee fronten, als de vluchters een voorgift krijgen, mogelijk. Ben Healy (EF-Education EasyPost) zal zijn bergtrui willen verdedigen en heeft altijd trek in een zege, terwijl Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Einer Augusto Rubio (Movistar), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), Jack Haig en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) ook weten hoe je zo'n varkentje moet wassen. Voor revelatie Derek Gee (Israel Premier Tech) lijkt het parcours ietwat te zwaar te zijn, al durven we dat deze Giro niet meer te zeggen...

Odds favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2023

Topfavorieten: João Almeida (UAE-Team Emirates) en Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)
Schaduwfavorieten: Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Eddie Dunbar (Team Jayco AlUla), Damiano Caruso (Bahrain Victorious) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)
Longshots: Ben Healy (EF-Education EasyPost), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Ilan Van Wilder (Soudal-Quick Step), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), Andreas Leknessund (Team DSM), Hugh Carthy (EF-Education EasyPost), Einer Augusto Rubio (Movistar), Thymen Arensman (INEOS Grenadiers), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) Jack Haig en Santiago Buitrago (beide Bahrain Victorious)
RennerQuotering
Primoz Roglic6.50
Joao Almeida8.50
Thibaut Pinot10.00
Geraint Thomas11.00
Ilan van Wilder11.00
Santiago Buitrago12.00
Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties