Voormalig topwielrenner voor het eerst open over dopingverleden: 'Wilde geen verrader zijn'

Sportnieuws
dinsdag, 21 november 2023 om 15:33
copyright proshots 22765854
Hij won in 1997 de Tour de France, maar bleek een kleine tien jaar later een van de vele topwielrenners die stelselmatig gebruik hadden gemaakt van verboden middelen. Jan Ullrich (49) zweeg jarenlang over zijn dopinggebruik, maar brengt daar in een recent interview met het Duitse magazine Stern verandering in. Ullrich vertelt onder andere hoe hij na zijn schorsing zijn toevlucht zocht in drugs-en alcoholgebruik, en naar eigen zeggen zelfs met de dood flirtte.
Ullrich werd vlak voor de Tour de France van 2006 van de startlijst geschrapt nadat hij in verband was gebracht met de wijdverbreide dopinghandel van de Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes. T-Mobile ging nog tijdens de Tour over tot een definitief ontslag en in 2007 besloot Ullrich zelf zijn fiets aan de wilgen te hangen. Pas in 2013 bekende hij dat hij inderdaad doping had gebruikt.

De last van het zwijgen

Ullrich zweeg lange tijd omdat zijn advocaten hem dat adviseerden, maar vertelt in Stern ook dat hij geen 'verrader' wilde zijn: 'Als ik had gesproken, had ik veel mensen meegesleurd in mijn val. Het was niet gemakkelijk om zoveel jaren te zwijgen. Mijn verleden woog zwaar op mijn ziel'. De Duitse ex-prof zocht naar manieren om met de pijn om te gaan, en vond die vooral na de scheiding van zijn partner Sara (2018) in alcohol en cocaïne.

De weg terug omhoog

In het jaar van de scheiding veroorzaakte Ullrich een ongeval omdat hij reed onder invloed. In deze periode veranderden drugs en alcohol hem 'in een mum van tijd in een monster' en was hij 'niet ver van de dood', is hij in het interview openhartig. Ullrich werd gedwongen om medische hulp te zoeken, en mocht anders zijn kinderen (de ex-prof had drie zonen met Sara, en nog een dochter uit een eerdere relatie) niet meer zien. De diepe wens om zijn kinderen te zien opgroeien zorgde er uiteindelijk voor dat hij de weg uit het dal weer wist te vinden.
Intussen is Ulrich 'gezond en gelukkig', stelt hij in het uitgebreide gesprek. Binnenkort is er op streamingdienst Prime Video zelfs een serie over het (doping)verleden van de wielrenner te zien.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties