Visma | Lease a Bike krijgt uitsluitsel van UCI omtrent omstreden tijdrithelm

Sportnieuws
maandag, 18 maart 2024 om 21:11
copyright proshots 24550784
De renners van Visma | Lease a Bike kunnen opgelucht adem halen. In Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice pakte de Nederlandse formatie uit met een futuristische tijdrithelm, iets wat veel stof deed opwaaien. De UCI liet destijds al weten dat ze die helmen grondig gingen onderzoeken. Ongeveer twee weken later is er schot in de zaak gekomen en dus met een voor Visma | Lease a Bike gunstige uitkomst.
De mondiale wielerbond had het begin maart in een persbericht over 'het grondig onder de loep nemen van nieuwe technologische tijdritontwikkelingen'. Er zou 'een diepgaande analyse van de regelgeving over het ontwerp en gebruik van tijdrithelmen' worden uitgevoerd. Tegelijkertijd werd er ook al een andere maatregel ingevoerd, zijnde het verbod op de door Specialized ontwikkelde 'sokhelm', waar onder meer Remco Evenepoel en Primoz Roglic bij Soudal Quick-Step en BORA-hansgrohe hun chrono's mee afwerken.
Het besluit van de UCI leverde dan ook weer veel reacties op. Zo waren Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) witheet. 'Dit is weer classic UCI. We zijn deze helmen al wezen testen in november en toen al zijn ze goedgekeurd', meende de Amerikaan toen. 'Twee jaar geleden accepteerden ze de helm, nu halen ze hem eruit. Ik heb een beetje het gevoel dat ze met ons kloten willen spelen. Het is niet heel vriendelijk wat ze doen', vertelde Evenepoel op zijn beurt over de sokhelm.

UCI geeft voorlopige goedkeuring af richting Visma | Lease a Bike

De killer bees hoeven zich nu voorlopig geen zorgen te maken. Tegenover Sporza geeft de UCI aan de helmconstructie van Visma | Lease a Bike onderzocht te hebben en haar goedkeuring te geven voor minstens één jaar. Het prototype is goedgekeurd van 18 januari 2024 tot en met 17 januari 2025. 'Na die periode moet het prototype volgens de geldende voorwaarden voor iedereen te koop zijn', wordt er nadrukkelijk gesteld. Good to know: de helmen mogen uitsluitend op de weg worden gebruikt, niet op de baan.
In de Leiderstrui ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties