Verstappen start voor de eerste keer in zijn loopbaan van poleposition in Saoedi-Arabië

Sportnieuws
vrijdag, 08 maart 2024 om 19:21
copyright proshots 24578520
Max Verstappen heeft op overtuigende wijze de poleposition voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië voor zich op weten te eisen. De coureur van Red Bull Racing was met een 1:27,472 een klap sneller dan zijn naaste belager, Ferrari-coureur Charles Leclerc. Sergio Pérez maakte de top drie compleet. Oliver Bearman luisterde zijn F1-debuut op met een mooie elfde plek. Nico Hülkenberg zorgde in Q2 nog kortstondig voor een rode vlag.
Om 18:00 uur Nederlandse tijd sprong het licht aan het einde van de pitstraat op groen en begonnen negentien coureurs aan de kwalificatie in Jeddah. Bij Stake F1 was men nog flink aan het sleutelen aan de bolide van Zhou Guanyu, die na een crash in VT3 behoorlijk wat schade had opgelopen. Daarnaast kende de sessie ook een debutant, want Oliver Bearman mocht zijn eerste F1-kwalificatie rijden door de afmelding van de zieke Carlos Sainz.

Q1: Verstappen bovenaan, Bearman verrassend door naar Q2

Alle coureurs stuurden hun bolides op de zachte band naar buiten. Fernando Alonso zette als eerste een serieuze tijd neer, maar zijn 1:28,8 was al vlot verbeterd door eerst Oscar Piastri en vervolgen door Verstappen, die na zijn eerste run met een tijd van 1:28,491 een vrijwel identieke tijd zette als in VT3. Ondertussen zorgde Bearman voor een grote verrassing door een snellere tijd te rijden dan Leclerc, zijn teamgenoot van dit weekend.
De Monegask liet echter zien nog wel wat snelheid achter de hand te hebben en hij nam met nog een paar minuten op de klok de eerste plek over van Verstappen. Het venijn zat hem echter zoals wel vaker in de staart en het regende tijdsverbeteringen. Waar Verstappen de eerste plek weer heroverde, was ook Oscar Piastri aan het trappen in de McLaren. De Australiër probeerde alles uit zijn bolide te persen, maar daarbij raakte hij de muur bij het uitkomen van de laatste bocht. Hij kwam echter met de schrik vrij.
Bij Stake F1 hadden de monteurs een heldendaad verricht door Zhou nog voor het einde van Q1 weer de baan op te sturen. De Chinees kwam echter een paar seconden tekort om nog een getimede ronde te rijden en dus werd hij als eerste afgevlagd. Naast Zhou, konden ook Valtteri Bottas, Esteban Ocon, Pierre Gasly en Logan Sargeant al na de eerste sessie uitstappen. Bearman stuurde zijn SF-24 naar een knappe negende tijd en dus mocht de jonge Brit bij zijn debuut direct door naar Q2.

Q2: Hülkenberg veroorzaakt rode vlag, Bearman komt net tekort

Lewis Hamilton wist als eerste een tijd op de klokken te zetten, maar zijn 1:28,6 werd meteen marginaal aangescherpt door zijn teamgenoot George Russell. Naast het Mercedes-duo wisten ook beide McLaren-coureurs een eerste tijd neer te zetten, en ook Leclerc was bezig aan een snelle ronde. De Monegask moest zijn echter afbreken vanwege een rode vlag, die veroorzaakt werd door Nico Hülkenberg. De Haas-coureur meldde over de boordradio dat hij vermogen verloor en hij moest zijn auto stilzetten.
Na een korte onderbreking kon de sessie weer worden hervat en Bearman was meteen weer aan het pushen. De Ferrari-coureur kende echter een slordig begin van zijn ronde. De Brit kwam iets te wijd uit en nam vervolgens iets te veel van de kerbstones meer en besloot het gat los te laten. Op hetzelfde was ook Verstappen bezig met een goede ronde. Na een sterke laatste sector zette de Nederlander de klok uiteindelijk stil op 1:28,078 en daarmee bleef hij de snelste man van VT2 Alonso nipt voor. Ook Leclerc bleef met een tiende op Verstappen nog aardig in de buurt.
Terwijl Verstappen in de slotseconden zijn tijd nog iets aanscherpte, bevond Bearman zich in de gevarenzone. De 18-jarige haalde alles uit de kast en kwam na de eerste twee sectoren slechts één duizendste tekort op de tiende plek, die op dat moment nog in handen was van Tsunoda. Aan de streep liep het verschilt nog iets op naar 36 duizendsten, maar ondanks dat hij zich verontschuldigde bij het team mag hij zeer tevreden zijn over zijn kwalificatiedebuut. Ook voor Alexander Albon, Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo en de onfortuinlijke Hülkenberg was Q2 het eindstation.

Q3: Verstappen domineert, Leclerc troeft Pérez af voor P2

Leclerc leek als eerste aan te zetten voor een snelle ronde, maar al in de eerste bocht haalde de Monegask zijn voet van gaspedaal. En dus was het Hamilton die met een 1:28,8 de eerste tijd van de sessie liet noteren. Die tijd bleek met afstand niet voldoende voor een goede klassering, want Russell verbeterde de tijd van zijn teamgenoot met bijna een halve seconde. De Red Bull-coureurs waren de finish echter nog niet gepasseerd, maar waren bijzonder snel onderweg. Pérez dook met een 1:27,7 als eerste onder de 1:28, maar Verstappen was daarachter nog een stuk sneller. De Nederlander was met een 1:27,472 bloedsnel en had na de eerste runs een voorsprong van drie tienden op Pérez en een halve seconde op Alonso.
Met nog een paar minuten op de klok was het tijd voor de tweede runs. Hamilton koos als eerste de aanval. De Mercedes-coureur verbeterde zich wel, maar verder dan P8 kwam hij niet. Leclerc kwam na een goede laatste ronde nog naar de tweede plek en de Monegask mag dus net als vorige week plaatsnemen op de eerste startrij naast Verstappen, die aan zijn tijd uit de eerste run genoeg had voor de poleposition.
F1 Maximaal ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties