Verstappen deelt tik uit aan concurrentie en pakt poleposition in Italië

Sportnieuws
zaterdag, 18 mei 2024 om 17:50
copyright proshots 25268836
Max Verstappen heeft zijn achtste poleposition op rij gepakt. Daarmee evenaarde hij oude records van Alain Prost en Ayrton Senna. De 26-jarige wereldkampioen had het in de kwalificatie tóch voor elkaar, en bleef voornaamste concurrenten Oscar Piastri, Lando Norris en Charles Leclerc voor, terwijl Sergio Pérez al in Q2 afviel, en als elfde zal moeten beginnen aan de race. Piastri moet echter wel nog vrezen voor P2 vanwege een onderzoek uit Q1.
Bij de start van de kwalificatie, om 16:00 uur, waren de verwachtingen hooggespannen bij de topteams. Ferrari heerste op de vrijdag, terwijl McLaren op zaterdag in de laatste training een één-twee pakte, en wereldkampioen Max Verstappen mag natuurlijk ook nooit uitgevlakt worden. Meer dan genoeg kanshebbers dus voor een goede startpositie.

Q1: Verrassende top vier, Alonso valt af

Bij de start van Q1 kwamen eerst de coureurs uit het middenveld en de achterhoede naar buiten. De verschillen tussen deze teams zijn doorgaans miniem, en daardoor zijn er veel coureurs die niet zeker van hun zaak zijn in het eerste kwalificatiedeel. Bij de topteams waren er meerdere die met mediumbanden op pad gingen. Deze C4-banden zijn dit weekend nauwelijks langzamer dan de zachte banden. Dat liet Ferrari wel zien met een eerste snelle tijd van Charles Leclerc: 1:16,4.
Lando Norris geldt echter ook als een van de favorieten, en de Brit ging op het zachte rubber nog sneller. Met een 1:16,1 veroverde hij de voorlopig snelste tijd. Sergio Pérez kwam met een tweede tijd ruim twee tienden tekort op de McLaren-coureur, maar Max Verstappen had de smaak wel te pakken. De Nederlander ging meteen naar 1:16,0, bijna twee tienden sneller dan Norris, die geen foutloze ronde afwerkte. Het potentieel van McLaren werd beter aangetoond door Oscar Piastri, die een sterkere ronde reed. Een 1:15,9 was nog niet de snelste tijd van het weekend, maar wel genoeg voor P1.
McLaren en Red Bull waren niet de enige teams die vooraan mee konden doen. Norris ging twee honderdsten sneller dan Piastri, maar ook Verstappen, Carlos Sainz, en Pierre Gasly(!) stonden met vijf minuten te gaan binnen een tiende. Charles Leclerc, George Russell, en Yuki Tsunoda hadden ook beperkte achterstand voor de slotfase, terwijl Lewis Hamilton (twaalfde) en Fernando Alonso (zestiende) voor de laatste pogingen wisten dat het sneller moest.
Alonso wist zich in de slotminuten niet in veiligheid te rijden. Sterker nog, de Spanjaard reed helemaal geen goede ronde meer, en werd in eerste instantie de hekkensluiter van de sessie. Ook beide coureurs van Stake haalden het niet, net als Logan Sargeant en Kevin Magnussen. Magnussen werd gevaarlijk opgehouden door Piastri, die een gridstraf zal mogen verwachten. Pijnlijk voor de Deen, want teamgenoot Nico Hülkenberg reed knap de derde tijd. Sargeant verloor zijn tijd, en eindigde zo zonder tijd nog als laatste. Hamilton ontsnapte nipt met de vijftiende tijd, terwijl Pérez als twaalfde eindigde. Verstappen sloot af met de snelste tijd, voor Leclerc, Hülkenberg, Tsunoda, en Norris.

Q2: Verstappen laat spierballen zien, Pérez het haasje

In Q2 gingen de Mercedes-coureurs als eersten weer op pad. Het onderlinge verschillen tussen beide Britten was miniem. Met 1:16,197 was Lewis Hamilton 0,003 seconden sneller dan Russell, maar gezien de tijden uit Q1 zou dit niet genoeg zijn voor een sterke positie. Dat het veel en veel sneller kon, liet Verstappen ongeveer een minuut later zien. Verstappen reed drie paarse sectoren, en pakte met 1:15,3 de snelste tijd van het weekend. Pérez en Hülkenberg sloten aan op twee en drie, maar wel op grote achterstand.
Wat de tijd van Verstappen waard was, moest door de heren van Ferrari en McLaren aangetoond worden. Dit viertal kwam twee tot drie minuten later in actie. Sainz kwam ondanks een goede slotsector drie tienden tekort, maar de heren van McLaren benaderden de tijden van Verstappen tot minder dan een tiende. Er waren twee coureurs die wél sneller konden gaan: Charles Leclerc mocht geen verrassing zijn, maar Yuki Tsunoda wel! De Japanner kwam tot op 0,030 seconden van Leclerc.
De top zes, bestaande uit Leclerc, Tsunoda, Verstappen, Piastri, en Sainz, stond voor de slotminuten wel redelijk veilig. Pérez, Ricciardo, Hülkenberg, en Hamilton moesten nog voor hun plekjes vrezen, terwijl Russell, Gasly, Ocon, Stroll, en Albon nog aan de verkeerde kant van de streep stonden. Terwijl Verstappen P1 heroverde met een 1:15,1 kwam Pérez tekort om Q2 te halen. De Mexicaan kwam 0,015 seconden tekort op nota bene Ricciardo en viel als elfde af. Ook Esteban Ocon, Lance Stroll, Alexander Albon, en Pierre Gasly haalden het niet. Visa Cash App RB en Hülkenberg waren de grootste verrassingen in Q3.

Q3: Verstappen slaat aanval van Leclerc, Piastri, en Norris af

Tien coureurs mochten zich vervolgens klaar gaan maken voor Q3: Ferrari, McLaren, Mercedes, en RB waren met twee coureurs aanwezig, terwijl Verstappen en Hülkenberg de eer voor hun teams hoog moesten houden. Het waren ook deze twee mannen die als eersten weer het circuit opreden. Verstappen was net als op de vrijdag heer en meester in de openingssector. Daar won de Limburger al twee tienden tegenover Norris en Piastri, en nog meer ten opzichte van de rest.
Norris liep in de laatste twee sectoren wel in, maar kwam uiteindelijk 0,073 seconden tekort in de eerste poging. Verstappen zette de toon met 1:14,8, wat haast ondenkbaar was na de vrijdag. Leclerc kwam ruim een tiende tekort, terwijl Piastri en Sainz plekken vier en vijf pakten., voor Russell, Tsunoda, Hamilton, en Hülkenberg. Ricciardo hield het vanwege een gebrek aan nieuwe banden bij één run.
Met Norris en Leclerc binnen 0,15 seconden voor de laatste pogingen hadden beide uitdagers nog hoop op de eerste startplek, en dus steeg de spanning opnieuw in de slotminuten. Leclerc en Sainz kwamen in de eerste sector alweer drie tienden tekort, al blonk Leclerc wel uit in de middensector. De Monegask verbeterde zichzelf nog, maar het was niet genoeg voor een positieverbetering. Verstappen zelf verbeterde zichzelf wel in twee sectoren, en ging naar 1:14,7, genoeg voor weer een poleposition!
Norris verbeterde zichzelf ook nog, en scherpte de eerste Q3-ronde aan van Verstappen, maar kwam minder dan een tiende tekort. Vervolgens kwam Piastri nog als konijn als de hoge hoed, maar de Australiër strandde op P2 achter Verstappen. Achter Verstappen, Piastri, en Norris eindigden Leclerc en Sainz als vierde en vijfde, voor Russell, Tsunoda, Hamilton, Ricciardo, en Hülkenberg.

Evenaring van oude records voor Verstappen

Met zijn poleposition veroverde Verstappen voor de achtste race op rij poleposition. Daarmee evenaarde hij het record van kwalificatiemonster Ayrton Senna, die in 1988 en 1989 ook acht keer op rij poleposition pakte. Verstappen laat de reeksen van Prost, Michael Schumacher, en Lewis Hamilton nu definitief achter zich. Verstappen evenaarde ook een ander record, van Prost uit 1993. De Fransman pakte destijds poleposition voor de eerste zeven Grands Prix van het seizoen, in een Williams ontworpen door niemand minder dan Adrian Newey.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Emilia-Romagna 2024

F1 Maximaal ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties