Verrassend meesterbrein zat achter 'Weghorstvariant' van vrije trap tegen Argentinië

zondag, 10 december 2023 om 22:31
weghorst
Wout Weghorst kwam zelf met het idee voor de variant die op miraculeuze wijze zorgde dat het Nederlands elftal een verlenging afdwong in de kwartfinale van het WK 2022. Dat vertelt Andries Noppert tegen de NOS, in een video-item waarin hij terugblikt op het WK en de wedstrijd tegen Argentinië in het bijzonder.
Oranje kwam in de 73ste minuut op een 2-0 achterstand tegen de topfavoriet. 'Na de 2-0 achterstand wist ik dat we een wonder nodig hadden. Maar een wedstrijd duurt negentig minuten en de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ons plan-B, lange ballen op Luuk de Jong met Wout Weghorst eromheen, werkte goed', zo blikt Noppert terug.

De Weghorst-variant

'We kwamen terug tot 2-1 en toen kwam de Weghorst-variant', zo noemt Noppert de korte vrije trap. 'Een paar minuten daarvoor hadden we al een vrije trap op een soortgelijke positie gekregen. Toen had ik 'm al verwacht, omdat we er vaak op hadden getraind. Maar toen deden we hem niet. Toen we in de laatste secondes weer een vrije trap geven, ging ik op mijn knieën zo van: laten we alsjeblieft de variant doen.'
Dat Weghorst de 2-2 binnenschoot was oorspronkelijk niet de bedoeling, onthult de Tower van Joure. Het idee van de vrije trap met een korte pass kwam van Weghorst, maar eigenlijk zou Memphis Depay 'm binnen moeten schieten. Maar Memphis was al gewisseld. Dus werd de Weghorst-variant uitgevoerd door Weghorst zelf. Een klein wonder.'
Weghorst scoorde uit een vrije trap van Teun Koopmeiners, in de elfde minuut van de blessuretijd. Het bracht de Argentijnen van hun stuk, maar Nederland pakte niet door. 'Ik had het idee dat we de Argentijnen aan het wankelen hadden. Ik weet niet meer of dat de opdracht van de bondscoach was, maar we zakten in ieder geval terug. Misschien waren we te angstig. Achteraf is het makkelijk praten, maar ik vond dat we moesten doorgaan met aanvallen.'
Uiteindelijk draaide de wedstrijd uit op strafschoppen. Hoe Noppert, die door Van Gaal voorafgaand aan het WK speciaal aangewezen was als penalty-specialist, die serie beleefde, dat lees je hier!