Van Gelder wijst opvallende kandidaat-topscorer van EK aan: 'Bijzondere kwaliteiten'

Sportnieuws
dinsdag, 04 juni 2024 om 15:45
jack van gelder
Jack van Gelder heeft in de Oranjezomer een opvallende kandidaat-topscorer van het EK 2024 aangewezen. De terugkerende gast van het programma ziet Brian Brobbey meermaals scoren in Duitsland en hem mogelijk dus zelfs meedingen om de topscorerstitel. Daarvoor moet de spits van Ajax natuurlijk wel eerst een kans krijgen in de basiself van bondscoach Ronald Koeman.
Van Gelder haakt maandagavond in op een bijdrage van oud-Oranje-international Anouk Hoogendijk, die aangeeft dat ze het Nederlands elftal wel tot de halve finale ziet reiken. Het gesprek komt dan al snel bij de dragende spelers van wie de fitheid ter discussie staat: Frenkie de Jong en Memphis Depay.

Een ander spelletje

'In principe zie ik het liefst in eerste instantie Memphis', erkent Van Gelder, maar hij voegt daar wel een grote 'maar' aan toe. De (vertrekkende) aanvaller van Atlético, die de slotweken van het competitieseizoen miste, moet dan wel in de vorm steken waarin hij Oranje eerder leidde. 'Brian Brobbey heeft ook heel bijzondere kwaliteiten, maar het is wel een ander spelletje wat je dan speelt', brengt de voetbalcoryfee in. 'Deze jongen kan niks doen op een EK maar hij kan [ook] zomaar topscorer worden'.

Twee spitsen-optie?

Tijdens de geplande oefeninterlands van Oranje met Canada (6 juni) en IJsland (10 juni) zal moeten blijken hoe het gesteld is met de fitheid van Depay. Ook is de vraag of Koeman het aandurft met twee spitsen te experimenteren of dat hij 'gewoon' met drie aanvallers speelt. In beide systemen kan een rol weggelegd zijn voor Brobbey, maar de bondscoach zal moeten bepalen hoeveel heil hij in het spel van de Ajacied ziet. Dit najaar bood Koeman nog zijn excuses aan nadat hij zich publiekelijk kritisch over de spits had uitgelaten.