Pedersen klopt Van der Poel in heerlijke editie van Gent-Wevelgem

Sportnieuws
zondag, 24 maart 2024 om 16:52
copyright proshots 20342731
Mads Pedersen heeft een heerlijke editie van Gent-Wevelgem op z'n naam geschreven. Na waaiergeweld in De Moeren werd het kaf meteen van het koren gescheiden, alvorens de tussenfase met drie keer Kemmelberg de beslissing bracht.
Gent-Wevelgem 2024 was 253,1 kilometer lang en vanuit het vertrek was duidelijk dat er na honderd kilometer pas een eerste meetmoment zou volgen. Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels), Michael Morkov (Astana), Dries De Bondt (Decathlon-AG2R), Johan Jacobs (Movistar), Kelland O'Brien (Jayco-AlUla), Hugo Houle (Israel-Premier Tech), William Blume Levy (Uno-X) en Cyrus Monk (Q36.5) waren zodoende de gelukkigen die de openingsuren vooran mochten rijden.

Grote namen mee in eerste waaier

Ze kregen dik vijf minuten van het peloton, waar Alpecin-Deceuninck logischerwijs de touwtjes in handen had. Het was een kwestie van controleren, want toen de wind vrij spel kreeg in De Moeren was het toch aan alle grote blokken. Alpecin-Deceuninck, Lidl-Trek en Visma | Lease a Bike trokken op de befaamde strook een waaier en enkele belangrijke heren waren niet mee. Jan Tratnik (Visma) en Jhonatan Narváez (INEOS) waren door crashes al gezien, maar onder meer Matej Mohoric (Bahrain), Stefan Küng (Groupama) en Biniam Girmay (Intermarché) misten de slag.
In de voorste waaier hadden we 29 mannen, die rap richting de kopgroep van acht reden. Heel even leek alles rap terug bij elkaar te komen, maar toen Van der Poel Alpecin-mannen nog even extra aantrokken, duurde het tot aan de heuvelzone dat Van der Poel en consorten werden ingerekend door het peloton. Vanaf hier was het Baneberg (370 meter aan 6,1%), Monteberg (1.000 meter aan 7,3%) en Kemmelberg (3.000 meter aan 4,0%), die later nog eens aan bod zouden komen.

Van der Poel krijgt machtig blok Lidl-Trek mee

Het waren Maximilian Walscheid (Jayco) en Johan Jacobs (Movistar) die openden op het klimgeweld, maar op de Kemmelberg was het aan de grote mannen. Van der Poel trok vól door op de eerste keer Kemmel en alleen Laurence Pithie (Groupama), Pedersen, Jasper Stuyven en Jonathan Milan (Lidl-Trek), Rasmus Tiller (Uno-X) en Tim van Dijke (Visma) konden mee. Milan wilde het blok van Lidl-Trek meteen uitspelen en trok alleen door. Van der Poel moest daardoor met de rest in z'n wiel in de achtervolging.
Op de plugstreet ging de wereldkampioen vol in de aanval, waardoor hij Van Dijke en Tiller alvast kwijtspeelde. Stuyven haakte jammerlijk af met een lekke band. Zo werd het voor Van der Poel overzichtelijker, met Milan die hij terughaalde en alleen Pedersen en Pithie nog aan boord. Met een goede samenwerking gingen we richting volgend blok klimmetjes, met nog twee keer de Kemmelberg. In het peloton was inmiddels ook samenwerking en was het verschil naar de kop slechts een halve minuut.

Pedersen en Van der Poel blijven over, peloton sprint voor plek drie

In de klimfase vielen Milan en Pedersen nog eens om en om aan, maar het kostte niet Van der Poel maar Milan de kop. Toen de laatste keer Kemmel ook voor Pithie te rap ging, moesten Van der Poel en Pedersen de laatste dik dertig kilometer vlak met z'n tweeën doen. Het peloton was in deze fase meesterlijk lam gelegd door blokken van Lidl-Trek, waardoor het leidende duo al snel wist dat het echt voor hen zou zijn vandaag.
In de laatste dertig kilometer was het kop over kop. Alle mannen die nog waren weggereden, werden achter de twee opgeraapt door het peloton. Daar zouden ze gaan sprinten voor plek drie. De blik was echter gericht op de strijd voor de zege, met het duo dat bidons weggooide en de benen wat kon sparen richting de sprint. Pedersen begon van de kop van ver,
In de Leiderstrui ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties