Oud-wielrenner eist miljoenen schadevergoeding na botsing met fan

Sportnieuws
zondag, 28 april 2024 om 9:37
copyright proshots 16120235
Nacer Bouhanni stapt samen met zijn oud-werkgever Arkéa-B&B Hotels naar de rechter. De inmiddels gestopte Fransman liep in 2022 zwaar letsel op bij een crash in de Ronde van Turkije, en kwam daar eigenlijk nooit meer van terug. L'Equipe schrijft nu dat Bouhanni een astronomisch bedrag eist als schadevergoeding.
De crash van Bouhanni vond plaats op 11 april 2022, in de tweede etappe van de Ronde van Turkije. Door een wielerfan op het parcours brak hij onder meer een halswervel. 'Er was een risico op quadriplegie. Ik dacht dat ik in een rolstoel zou belanden. Bovendien wilde ik niet meer fietsen. Ik dacht alleen maar aan beter worden, mijn hoofd kunnen draaien, lopen en de dagelijkse handelingen', zo zei hij enkele maanden na de valpartij.
In 2023 werkte Bouhanni namens Arkéa-B&B Hotels nog een volwaardig wielerjaar af, al was de gifbeker met crashes op Mallorca en in Frankfurt nog niet leeg. Na een DNF in september van dat jaar in Circuit Franco-Belge besloot de Franse spurtbom de knoop door te hakken en te stoppen als prof. 'De wielersport is altijd mijn grote passie geweest, maar na mijn zware val werd het steeds lastiger. Het lukte me niet meer om op mijn niveau te komen', gaf hij als reden mee.

Bouhanni eist miljoenen na Turkse crash

Nu, dik twee jaar na de val in Turkije, hebben Bouhanni en Arkéa-B&B Hotels besloten om naar de rechter te stappen. Organisator Turkiye Bisiklet Federasyonu wordt door de Fransen verantwoordelijkheid gehouden voor de crash en de gevolgen daarvan. Bouhanni eist 2,7 miljoen euro schadevergoeding, opgebouwd uit 50.000 euro voor 'het geleden lijden' en 2.454.000 euro voor 'de professionele impact'. Arkéa-B&B Hotels zelfs 4,2 miljoen euro: bijna zeven ton voor 'compensatie brutolonen' en 1,9 miljoen voor 'omzetverlies'.
Samen met advocaat Jérémie Assous werd de afgelopen maanden hard gewerkt om de exacte schade van de valpartij in kaart te brengen. 'Dit ongeval zou nooit gebeurd zijn als de organisator de veiligheidsnormen opgelegd door de UCI had gerespecteerd', zegt Assous. Bouhanni benadrukt dat het na die ene dag in Turkije nooit meer hetzelfde was. 'Die crash heeft mijn carrière verwoest, op een moment dat ik weer bijna op mijn beste niveau was. Ik was daarna fysiek en mentaal niet meer dezelfde op de fiets. Na maandenlang niets kunnen doen, kon ik nooit meer op mijn niveau komen.'

Supporter op de weg werd niet aangesproken

Waarom de organisatie wordt aangeklaagd? De crash uit 2022 blijkt te zijn veroorzaakt door een fan die over het parcours liep. Assous: 'Op beelden is te zien dat hij daar al tien meter liep, voordat de renners passeerden. Agenten en verkenningsvoertuigen hebben hem niet aangesproken, om terug op de stoep te stappen. Het parcours was ook niet afgebakend met een lint, wat een overtreding van de regelgeving is. Het gezond verstand vereist dat iedereen die een ramp veroorzaakt, dit herstelt. Zo gaat het in de praktijk in de wielersport en daar voldoen ook alle federaties die die naam waardig zijn aan.'
Emmanuel Hubert, de ploegbaas van Bouhanni in 2023, vertelt dat hij zijn oud-werknemer steunt. 'In Turkije raakte Nacer bijna verlamd. Hij heeft er alles aan gedaan om terug te komen, maar het ging nooit meer uit z'n hoofd. Nacer is een aardige vent, ik had graag gezien dat hij was gestopt na een overwinning.' Dat Arkéa-B&B Hotels miljoenen eist voor de rechter, komt voort uit het feit dat de ploeg geld en UCI-punten verloor door Bouhanni's val. 'Het was een groot inkomensverlies', aldus Hubert.
Vanuit de Ronde van Turkije kwam er een korte reactie. Zij vinden de eis 'onevenredig'.
In de Leiderstrui ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties