Opgestapte dartster doorbreekt radiostilte: 'Ik mag wel mijn mening geven'

Sportnieuws
dinsdag, 26 maart 2024 om 16:05
copyright proshots 23477314
Een van de twee dartsters die dit weekend uit het Nederlandse dartsteam stapte, is na een radiostilte van enkele dagen alsnog op die keuze ingegaan. Aileen de Graaf (33) maakte haar beslissing, die alles te maken had met teamgenoot Noa-Lynn van Leuven (27) zaterdag in samenspraak met Anca Zijlstra (50) kenbaar. Inmiddels heeft ze op Facebook kenbaar gemaakt waarom ze geen heil ziet in een verhelderend media-interview, maar in haar eigen woorden wel graag haar keuze toe.
In het statement van afgelopen zaterdag benoemden Zijlstra en De Graaf allebei beknopt waarom ze niet langer deel uit willen maken van het Nederlandse team. 'Ik vind dat er bij sport sprake moet zijn van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld, dat naar eer en geweten ook zo gehanteerd en geaccepteerd wordt', schreef Zijlstra toen. De Nederlandse dartsbond, die vrijdag al op de hoogte was gesteld, gaf maandag en public aan het besluit van het tweetal te betreuren.

Nadere toelichting

Inmiddels heeft De Graaf op Facebook een langer verhaal gedeeld waarmee ze haar zegje over het voorval doet. 'Bij meerdere sporten is er over dit onderwerp een discussie gaande en er zijn inmiddels onderzoeken gedaan waar ze aantonen dat er wel degelijk een verschil is', betoogt de dartster. Ze geeft aan dat haar zorgen al veel langer spelen, en dat ze hier in een eerder stadium ook met Van Leuven over heeft gesproken. Het werd voor de Graaf alleen steeds lastiger om wél een open mening over het onderwerp te hebben, maar als puntje bij paaltje kwam toch met Van Leuven samen te spelen (onder meer tijdens het voorbije WK). 'Ik werd er op aangekeken dat ik wel meedeed met de regel en er geen punt van maakte', stelt ze. Dit begon steeds sterker aan haar te knagen.

'Niet transfoob'

'Voor de mensen die mij nu een transfoob noemen, wil ik ook benadrukken dat ik niks persoonlijks heb tegen Noa of transgenders', refereert De Graaf aan sommige skeptische reacties. 'Als ik iets tegen Noa zou hebben dan zou ik niet op datzelfde WK als verrassing haar kamer hebben versierd omdat ze jarig was. Ondanks onze meningen doen we altijd normaal tegen elkaar.' Van Leuven reageerde zondag bij de NOS op het vertrek van haar teamgenotes: 'Ik heb niet echt de behoefte om er verder op in te gaan. Dit is hun keuze geweest en niet de mijne.'
Krijg 50 of 100x je inzet terug als Nederland van Duitsland wint, 24+. Lees de voorwaarden.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties