Newey is er even klaar mee: 'Ik ga er tussenuit, ben een beetje moe'

Sportnieuws
zaterdag, 04 mei 2024 om 11:22
copyright proshots 25116910
Adrian Newey heeft aangegeven dat hij voorlopig niet van plan is om een nieuw contract bij welk Formule 1-team dan ook te tekenen. Nadat duidelijk werd dat de Brit bij Red Bull Racing zou stoppen, werd Newey met Jan en alleman in verband gebracht. Hoewel Newey aan interesse dus geen gebrek heeft, geeft hij toe dat 2021 zijn tol heeft geëist.
Newey sloot begin 2006 aan bij Red Bull, en inmiddels heeft hij daar bijgedragen aan dertien wereldtitels: zeven voor de coureurs, en zes bij de constructeurs. Het lijkt er sterk op dat Red Bull ook dit jaar weer op twee wereldtitels afstevent, maar toch vindt Newey het een goed moment om zijn potlood voorlopig op de tekentafel te laten liggen. 'Het zijn achttien geweldige jaren geweest, en het was was een prachtige ervaring', vertelt Newey aan oud-coureur en Sky Sports-verslaggever Martin Brundle.
'Ik sloot aan bij Red Bull toen het nog een heel jong team was, eigenlijk de overblijfselen van Jaguar', vervolgt de Engelsman. 'Ik werkte met Christian (Horner, red.) samen om het team op te bouwen. Toen ik aansloot bij het team, had ik geen idee waar dit zou eindigen. In die zin nam ik best wel wat risico met mijn carrière, maar sindsdien is het een geweldige ervaring geweest. Het was een enorme eer om met alle geweldige jongens en meisjes in de fabriek en in het raceteam samen te werken. Het was echt prachtig', aldus Newey.

2021 speelde hoofdrol

Brundle vraagt vervolgens aan Newey: 'Waarom nu?' Red Bull domineert namelijk, en er is een regelwijziging op komst. 'Formule 1 is heel veeleisend', zo legt Newey uit dat de batterij simpelweg leeg is. 'Ik speel het spelletje ook al heel lang mee, en 2021 was een heel erg druk jaar, vanwege het spannende gevecht met Mercedes. Terwijl het kampioenschap nog eindigde, moest alle energie en alle middelen tegelijkertijd in de RB18 gestoken worden. Dat was de vader van de huidige generatie auto's, lacht de Brit over de 2022-bolide. 'Er komt altijd een punt waarop, je zoals Forrest Gump moet zeggen: ik ben een beetje moe.'
Newey maakt duidelijk dat hij niet over één nacht ijs is gegaan. 'Ik heb er wel een tijdje over na zitten denken, als ik eerlijk ben. Afgelopen winter dacht ik er al over na, en met wat er dit jaar allemaal gebeurd is, dacht ik: ik verkeer in de zeer gelukkige situatie dat ik niet hoef te werken om te kunnen leven. Ik werk omdat ik het leuk vind, en het voelde gewoon als een goed moment om een stap terug te zetten en even een pauze te pakken', luidt de enige verwijzing van Newey in het interview naar de huidige situatie binnen het team.

Newey heeft geen plannen

'Ik wil wat gaan reizen ook, en er komt ook een nieuwe boot aan', lacht de 65-jarige ontwerper. 'Ik ga waarschijnlijk met mijn vrouw Mandy (Amanda Newey, red.) en mijn honden in een motorhome reizen door Frankrijk, en gewoon van het leven genieten. Misschien komt er dan een moment - ik heb geen idee wanneer - dat ik onder de douche sta en bedenk wat het volgende hoofdstuk wordt. Momenteel ligt er in ieder geval geen plan.'
Dat bericht zal slecht nieuws zijn voor alle geïnteresseerden in de diensten van Newey. Met name Ferrari leek te hopen op de komst van Newey, maar ook Aston Martin zou Newey al een contractvoorstel gedaan hebben. Williams-teambaas James Vowles gaf eerder dit weekend nog aan dat hij met Newey in gesprek was, en ook Mercedes en McLaren behoorden tot de opties. Gezien de teksten van Newey lijkt het echter onwaarschijnlijk dat hij op korte termijn ergens een contract zal gaan tekenen. Hij mag wel pas na het eerste kwartaal van 2025 weer aan de slag, en heeft dus de luxe dat hij even de kat uit de boom kan kijken.

2026-regels

'Ik vind regelwijzigingen zeker leuk', lacht Newey desgevraagd als Brundle aangeeft dat hij de grote regelwijziging waarschijnlijk niet zal willen mislopen. 'De huidige reglementen waren in 2022 de grootste regelwijzigingen sinds 1983, dus ik genoot heel erg van die uitdaging om dat de onderzoeken, en het gedetailleerde ontwerp van die auto.'
Newey geeft vervolgens tussen de regels door aan dat zijn invloed op de huidige auto's daardoor ook significant is geweest. 'De twee auto's die daarna kwamen waren doorontwikkelingen van die auto, en de auto van volgend jaar zal ook weer een evolutie zijn. Het is een geweldige reeks auto's geweest. Het verbaast me hoeveel potentieel er in deze auto's zat. Toen ik de reglementen voor het eerst zag, was ik daar niet zo overtuigd van.' Newey reageerde ten slotte nog op de woorden van Lewis Hamilton, die in Miami aangaf dat Newey bovenaan zijn lijstje van mensen staat met wie hij nog wil samenwerken. 'Het is heel aardig dat Lewis dat zegt, en ik voel me gevleid. Momenteel ga ik eerst even ertussenuit, en dan zie ik wel wat er gebeurt.
F1 Maximaal ©
Wint Verstappen weer met ruime voorsprong? Pak 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer. Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties