Nederlandse veldrijder na dreigende UCI-uitlatingen: 'Dan zouden van Aert en van der Poel nooit meer een WK mogen rijden'

Sportnieuws
maandag, 20 november 2023 om 16:59
copyright proshots 22636991
Het stormt in wielerland, en wel rond de kwestie van grote wegwielrenners die crosswedstrijden laten schieten. Toen Wout van Aert zijn 'magere' crossprogramma bekendmaakte, oogstte hij daarmee al kritiek van de UCI en wedstrijdorganisator Flanders Classics, en afgelopen weekend was veldrijder (en wegsprinter) Thibau Nys aan de beurt. Vooral de uitlatingen van UCI-voorman David Lappartient hebben stof doen opwaaien, en zijn ook de Nederlandse veldrijder Joris Nieuwenhuis ter ore gekomen.
'Als een coureur de voorkeur geeft aan het rijden van een nationaal evenement tijdens wereldbekermanches, dan rijd je de volgende Wereldbekermanches niet en dus ook het wereldkampioenschap niet', zei Lappartient vorige week bij het Franse Direct Vélo. De Fransman uitte daarmee zijn kritiek op het Vlaamse toptalent Thibau Nys, die zich afmeldde voor een (wereldbeker-)crosswedstrijd in Dendermonde maar vervolgens wel aankondigde dat hij deel zou nemen aan een andere wedstrijd, in Niel.

Dreigende ondertoon

Met zijn uitspraken meet Lappartient niet alleen Nys de maat ('Een jonge renner hoort zijn eigen keuzes te kunnen maken', reageerde Nys' vader Sven inmiddels), hij voedt ook de dreigende ondertoon van een UCI-persbericht dat betrekking lijkt te hebben op de crosskeuzes van meerdere topwielrenners.  'De UCI heeft besloten om na te denken over de deelname van renners aan de manches van de UCI World Cup en andere evenementen op de internationale kalender van de UCI, om de samenhang van haar grote evenementen te garanderen', schrijft de wielerbond in het communiqué. 

'Nooit meer een WK'

De 27-jarige Joris Nieuwenhuis won zaterdag zijn eerste grote cross in Merksplas, en nam daarna ook een momentje om op de uitingen van Lappartient in te gaan. 'Het is een lastig verhaal', stelt de veldrijder. 'Ik snap dat ze het zeggen, maar voor ons is het gewoon niet te doen om zoveel crossen te rijden. Ik denk echt niet dat dat besluit erdoor gaat komen want dan zouden Mathieu van der Poel en Wout van Aert nooit meer een WK mogen rijden. Wij zullen als crossers echt met zijn allen moeten gaan kijken hoe we dit probleem kunnen oplossen, door bijvoorbeeld met een kalendervoorstel te komen die goed is voor alle partijen. Dan blijft de sport ook mogelijk voor jongens zoals wij die hier starten, die alles willen rijden.'

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties