Nederlandse handbalsters in topvorm: opnieuw winst, krachtmeting met Noorwegen of Frankrijk in het vooruitzicht

Sportnieuws
zondag, 10 december 2023 om 18:20
copyright proshots 23347600
De Nederlandse handbalsters hebben ook hun laatste poulewedstrijd op zondag gewonnen, waardoor ze zeker zijn van een plekje in de kwartfinales van het WK. De tegenstander van Oranje wordt ofwel olympisch kampioen Frankrijk of regerend wereldkampioen Noorwegen. Door zich bij de laatste acht te scharen, krijgt de ploeg van bondscoach Per Johansson ook een ticket voor het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT).
Eerder op de dag won Brazilië al met 27-30 van Tsjechië, waardoor Oranje al voorafgaand aan de wedstrijd tegen Spanje al geplaatst was voor de volgende ronde. In een duel waarin Oranje goed verdedigde, werd met niet al te veel moeite van de Spanjaarden gewonnen. Nederland sloot de wedstrijd uiteindelijk af met een score van 29-21.
In het geval dat Oranje het WK wint, is deelname aan het OKT niet nodig. In dat geval plaatst de ploeg zich direct voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.
Nederland leidde bij rust met 13-9 en voerde in de tweede helft de score verder op. Vooral Zoë Sprengers was op dreef; ze wierp de ene na de andere bal raak vanuit de linkerhoek. De voorsprong liep met nog tien minuten te gaan op tot elf doelpunten verschil. Spanje wist in de slotfase die nadelige marge terug te brengen tot acht treffers. Sprengers scoorde zondag de meeste doelpunten en werd daarmee topscorer van de ploeg met zes treffers. Angela Malestein scoorde vijf keer.