Miljoenenselectie Jong Ajax verslaat SC Cambuur: competitievervalsing of niet?

Sportnieuws
maandag, 15 april 2024 om 22:20
copyright proshots 25001211
Jong Ajax heeft zich op eigen veld hersteld van de thuisnederlaag tegen FC Den Bosch van een week eerder. Tegen SC Cambuur ging de wedstrijd lang gelijk op en kregen beide ploegen zeker na rust enkele goede kansen om de score te openen. Uiteindelijk was Carlos Forbs namens Jong Ajax als eerste trefzeker, waarna ook Julian Rijkhoff nog een doelpuntje meepikte. Diep in blessuretijd deed Remco Balk nog iets terug, maar genoeg om de overwinning van Jong Ajax in gevaar te brengen was het niet: 2-1.
Het duel in Leeuwarden eindigde in augustus nog in een 4-2 overwinning voor Cambuur. Jong Ajax probeerde in dat duel nog tot op de eigen doellijn te voetballen en op te bouwen, maar was uiteindelijk niet opgewassen tegen de fysieke strijd die de Leeuwarders leverden. De doelpunten werden vaak ook op ietwat kinderlijke wijze weggegeven.
Op De Toekomst stond er duidelijk een meer gewinterde ploeg. Dat had deels met de namen op het veld te maken, maar veel van de Jong Ajax-spelers hadden toch ook wel duidelijk het één en ander opgestoken van het moeizaam verlopen 2023/24. Trainer Dave Vos had wat meer realiteitszin ingebouwd, terwijl de spelers minder naïeve keuzes maakten en zich minder makkelijk lieten aftroeven.
Dat leverde dan wel weer een minder kansrijk en dus vermakelijk duel op. Cambuur werd in de openingsfase tweemaal gevaarlijk, via Remco Balk en Mathias Nartey. Beiden kregen de bal echter net niet op doel, al zat er bij Nartey nog een tegenstander tussen. Namens Jong Ajax kreeg Kian Fitz-Jim de beste kans. De middenvelder leek even alleen op Yanick van Osch af te kunnen, maar moest toch inhouden en kappen. Daarmee creëerde hij alsnog een aardige kans voor zichzelf, maar van het schot dat volgde lag Van Osch niet wakker.
Verder hielden Jong Ajax en Cambuur elkaar grotendeels in een soort houdgreep, waarbij het geen van beide ploegen echt lukte om de tegenstander in de problemen te brengen. De kansen kwamen dan ook vaak voort uit momenten van opportunisme, zoals toen Yoram Boerhout, die zijn basisdebuut voor Jong Ajax maakte, van een meter of twintig besloot uit te halen. Ondanks de verraderlijke zwabber die de bal meekreeg, slaagde Van Osch er wel in om zijn doel schoon te houden.
Na iets meer dan een halfuur had Jong Ajax toch plots een goede uitgespeelde kans te pakken en had Ar’jany Martha moeten scoren. De linksback dribbelde in en ging de combinatie met Julian Rijkhoff aan. Die legde de bal al vallend op een presenteerblaadje voor Martha, waarna afwerken het meest eenvoudige klusje leek. Tot zijn eigen ontsteltenis werkte Martha de bal echter voorlangs.

Forbs en Rijkhoff doen het voor Jong Ajax

Kort na rust kreeg Carlos Forbs een zo mogelijk nog grotere kans. Invaller Kayden Wolff mocht alleen op Van Osch af, maar werd door zijn achtervolger voldoende naar de flanken gedreven om van terugleggen de beste optie te maken. Rijkhoff kon niet afwerken, maar in de rebound leek Forbs toch een garantie voor 1-0. Dat bleek uiteindelijk toch anders, want de buitenspeler schoot van dichtbij vol op Van Osch, die de bal andermaal uit zijn doel kon houden.
Aan de overzijde kwam collega-doelman Charlie Setford juist erg goed weg. Hij grabbelde en tastte mis bij een Leeuwardse corner, waarna Balk de 0-1 leek te gaan maken. Setford was al geslagen, maar op de doellijn ontpopte spits Rijkhoff zich tot onwaarschijnlijke held door de bal weg te koppen.
Hoewel de tweede helft grotere kansen opleverde dan de eerste, was het niet per se een leukere wedstrijd om te zien. Er gebeurde niet veel, maar als er dan iets gebeurde, leverde het wel vaak groot gevaar op. Zo liet Martha zich te makkelijk wegzetten door Sturla Ottesen, die de bal vervolgens voortrok op Roberts Uldrikis. De invaller had het vizier echter niet op scherp en werkte de bal zodoende naast.
Aan de overzijde werd Jong Ajax plots gevaarlijk, toen Forbs even alleen op Van Osch af leek te kunnen. Dat lukte niet helemaal, maar uiteindelijk kreeg Fitz-Jim nog wel een aardige schietkans. De middenvelder werkte de bal met links echter over.
Zo had het doelpunt aan beide kanten kunnen vallen, maar was het uiteindelijk Forbs die toch nog een hoogtepuntje bij mocht schrijven. Een fraaie pass van invaller Rida Chahid op Wolff stelde laatstgenoemde in staat om Rijkhoff in stelling te brengen. Eén op één is de spits normaal gesproken goed voor een doelpunt, maar ditmaal kreeg hij de bal niet langs Van Osch. Dat bood Forbs dan wel weer de kans om, hetzij met de nodige moeite, de score vanuit de rebound te openen.
Cambuur ging vervolgens nog nadrukkelijker op de aanval spelen en dat bood Jong Ajax kansen in de omschakeling. Daardoor kon Rijkhoff opgaan voor revanche op Van Osch, andermaal op aangeven van Wolff. Als om een statement te maken liet Rijkhoff zien over wat voor aanvallende klasse hij wel degelijk beschikt door de bal koeltjes over Van Osch heen te stiften.
Daarmee leek hij de eindstand te bepalen, maar diep in blessuretijd kwam Cambuur toch nog tot scoren. Balk was er al meerdere keren dichtbij, maar wist Sertford nu te verschalken in de korte hoek. Er volgde nog een ietwat nerveuze minuut, maar Jong Ajax hield stand en sleepte de drie punten binnen.

Competitievervalsing?

Eerder dit seizoen werd het selectiebeleid van Jong Ajax flink afgekraakt. Na de wedstrijd tegen MVV ontstaken een aantal Maastrichtenaren in woede omdat men van mening was dat de miljoenenaankopen van Ajax een dusdanig verschil maakten dat er sprake was van competitievervalsing. Cambuur-trainer Henk de Jong zal na afloop van de nederlaag in Amsterdam vast en zeker op zijn tong moeten bijten. De verschillen in selectiewaarde was maandagavond hoog. De basis van Ajax kende een totale transferwaarde van bijna 25 miljoen euro, die van Cambuur tikt net de vijf miljoen euro aan.

Opstelling Jong Ajax:

Setford; Gaaei, Brandes (Ugwu 63'), Gooijer, Martha; Vos (Chourak 88'), Gorter (Chahid 63'), Fitz-Jim; Boerhout (Wolff 46'), Rijkhoff (Janse 85'), Forbs.

Wissels Jong Ajax:

Kremers, Chahid, Chourak, Janse, Ugwu, Henry, Speksnijder, Wolff.

Opstelling SC Cambuur:

Van Osch; Tol, Bergsma, Smand; Ottesen, Van Kaam, De Jong, Sylla; Balk, Smit, Nartey (Uldrikis 58').

Wissels SC Cambuur:

Anyasi, Kooistra, Mercera, Minnema, Pichel, Poll, Reiziger, Uldrikis, De Koe, Van Mullem, Van der Meer, Van der Veen.

Doelpunten:

1-0 Carlos Forbs (75')
2-0 Julian Rijkhoff (80')
2-1 Remco Balk (90+4')
Ajax Showtime ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties