Krankzinnige slotfase redt Oranje-dames en stelt eerste plaats in groep veilig

dinsdag, 05 december 2023 om 22:54
copyright proshots 23414340
De Oranje Leeuwinnen hebben een ticket voor het finaletoernooi van de Nations League en daarmee de knockouts voor een olympisch ticket bereikt met een 4-0 zege op België. Dat was genoeg om Engeland op doelsaldo af te troeven. Een bloedstollende slotfase redde Nederland op het nippertje.
De Oranje Leeuwinnen hadden het wonder van Tilburg nodig om door te stoten naar de knockouts. De opdracht van Oranje was duidelijk. Voorafgaand aan het duel met België had de ploeg van bondscoach Andries Jonker drie doelpunten voorsprong op Engeland. Bij een gelijke stand in doelsaldo zou Engeland bovenaan eindigen.
Na 90 minuten spelen stond Engeland met 0-5 voor tegen Schotland en leidde Oranje met 2-0 tegen België. Die stand zou fataal zijn, maar in de 92e minuut scoorde Nederland de 3-0 via Damaris Egurrola. Een explosie van vreugde barstte los, zeker gezien het feit dat er bij Schotland tegen Engeland nog maar 40 seconden te spelen waren in de blessuretijd.
Maar die vreugde maakte heel snel plaats voor paniek. Engeland scoorde in de allerlaatste seconden de 0-6 en dreef Oranje tot wanhoop. Maar in de 95e minuut was daar opnieuw Egurrola. Met wederom een rake kopbal zette ze een 4-0 stand op het scorebord en ontplofte het Goffert-stadion in Nijmgen.