Krankzinnige kwalificatie GP Canada: Russell en Verstappen klokken dezelfde tijd, maar Nederlander staat niet op poleposition

Sportnieuws
zaterdag, 08 juni 2024 om 23:26
copyright proshots 25449742
George Russell heeft de tweede poleposition uit zijn carrière gepakt. De 26-jarige Brit zette net als Max Verstappen een 1:12,000 neer, maar deed dit eerder in de Q3-sessie, en start dus voor Verstappen, die met P2 de schade knap beperkte. Lando Norris eindigde op 0,021 seconden achterstand van het duo als derde, voor Oscar Piastri en Daniel Ricciardo. Ferrari viel in Q2 al af, en Sergio Pérez zelfs in Q1 al.
Mercedes was met Lewis Hamilton in de derde vrije training veruit het snelste, en ging dus vol optimisme de kwalificatie in. Bij de start van de kwalificatie was het in Montréal nog droog, maar er werd een kans van tachtig procent op regen voorspeld, en de wolken werden steeds donkerder boven het Circuit Gilles Villeneuve, dus de coureurs gingen meteen naar buiten om in ieder geval een ronde te kunnen rijden voordat het nat zou worden en de tijden niet meer verbeterd konden worden.

Q1: Verstappen top, Pérez flop

Verstappen maakt er meteen werk van, en was de eerste coureur die een serieuze rondetijd neerzette met een 1:15,1. Daarmee was de Red Bull Racing-coureur wel nog meer dan twee seconden langzamer dan zijn snelste tijd uit de derde vrije training. Na die trainingssessie regende het weer eens in Canada, waardoor de coureurs in Q1 weer op een circuit met weinig grip moesten beginnen. Daardoor kelderden de tijden snel, aangezien het vooralsnog toch droog bleef. Lance Stroll kuste hierbij de Wall of Champions.
Lando Norris schoot de 1:14s in, maar zag eerst Fernando Alonso en daarna George Russell de toptijd aanscherpen. De Mercedes-coureur kwam tot een 1:14,0 in zijn eerste poging, maar Norris was op dat moment al bezig met zijn volgende snelle ronde. Norris had geen ronde nodig om de banden af te laten koelen, en reed een 1:13,5, waarmee hij langzaam de snelste tijden uit VT3 begon te naderen. Verstappen heroverde de eerste plek met een 1:13,3, terwijl teamgenoot Sergio Pérez constant in de gevarenzone zat.

Q1: Pérez opnieuw uitgeschakeld

Vooraan meldden Russell en Hamilton zich op één en drie, met Verstappen in de Mercedes-sandwich met zeven minuten op de klok. Op dat moment stonden Oscar Piastri, Sergio Pérez, Pierre Gasly, Esteban Ocon, en Zhou Guanyu in de bottom five. De enorme verbeteringen qua gripniveauzorgden ervoor dat niemand veilig stond: Stroll schoot met drie minuten te gaan naar P1, voor Alonso, met Gasly op vier en Sargeant op vijf.
McLaren-coureur Norris was ook weer onderweg met nieuwe banden, en reed de eerste 1:12 van de kwalificatie. Hij werd afgelost door zijn landgenoot: Hamilton scherpte de snelste tijd aan, en Russell zorgde voor een compleet Britse top drie, terwijl Pérez op dat moment laatste stond.

Q2: Verstappen in moeilijkheden

Aan het begin van Q2 begon het lichtjes te druppelen, waardoor iedereen alweer voor de start van de sessie stond te wachten om aan de slag te gaan. Verstappen reed hierbij op gebruikte banden, omdat de Nederlander in Q1 - in tegenstelling tot Hamilton - wel een tweede setje nieuwe zachte banden inzette. De Nederlander was met 1:13,0 desondanks wat sneller dan beide Mercedes-coureurs in de eerste poging. Toch waren er veel coureurs sneller dan de wereldkampioen. Na vijf minuten stonden Piastri, Leclerc, Alonso, Ricciardo, Tsunoda, en Sainz voor Verstappen.
De Mercedes-coureurs gingen meteen voor een volgende snelle ronde, waarbij Russell met een 1:12,3 de snelste tijd van het weekend liet noteren, terwijl Piastri, Hamilton, en Norris aansloten in de top vier. Halverwege de sessie was Verstappen zelfs teruggevallen tot de elfde plek. De Limburger ging er nogmaals voor zitten, maar kwam bij zijn volgende poging slechts tot een negende plek. Dat zou duidelijk niet genoeg zijn, waardoor Verstappen genoodzaakt was om voor de laatste minuten van Q2 weer nieuwe banden te gebruiken.
Met vijf minuten te gaan stonden de meeste coureurs binnen, met Verstappen op de wip op de tiende plek. Tsunoda, Stroll, Sargeant, Albon, en Gasly stonden onder Verstappen. Hoewel dat in theorie vijf mindere namen zijn, werd het circuit steeds sneller, waardoor iedereen in staat was om zich te verbeteren. Stroll schoot naar P5, met Sargeant op zes, en Albon op negen, waardoor Verstappen naar de dertiende plek kelderde. Tsunoda reed zelfs de tweede tijd, en toen Gasly zich ook verbeterde, stond Verstappen met minder dan een minuut te gaan zelfs laatste.

Q2: Exit Ferrari

Verstappen zette in de climax nog een vijfde tijd neer, en hoewel hij nog twee plekjes zakte, was hij wel veilig door naar Q3. Datzelfde kon niet gezegd worden van Ferrari. Niet één, maar twee Ferrari-coureurs vielen af! Leclerc en Sainz eindigden als elfde en twaalfde, terwijl Sargeant, Magnussen, en Gasly de overige afvallers waren. Vier teams haalden Q3 met twee coureurs: Mercedes op één en twee, McLaren, Visa Cash App RB, Aston Martin, en verder Verstappen en Albon.

Q3: Mercedes bloedsnel

Bij de start van Q3 was er nog altijd enige regendreiging. De Mercedes-coureurs maakten zich echter weinig zorgen, en bleven langer in de garage staan, terwijl de anderen op gebruikte zachte banden naar buiten gingen. Daarop herstelde Verstappen zich goed na een lastige Q2-sessie. Met een 1:12,3 zette hij de snelste tijd neer in de openingsminuten, terwijl het zonnetje zowaar doorbrak. Mercedes meldde zich enkele minuten later op het circuit, en na een extra opwarmronde op het Circuit Gilles Villeneuve maakte het team de nieuwe favorietenrol meteen waar. Russell liet een 1:12,000 noteren, terwijl Hamilton een fout maakte in de laatste sector, en op een kleine drie tienden achterstand bleef hangen.
In de slotminuten lieten de coureurs hun enige nieuwe setje C5-banden monteren, waardoor de tijden nog verder aangescherpt konden worden. McLaren begon als eerste aan de laatste run, waarbij Norris en Piastri op P2 en P3 voor Hamilton plaatsnamen. Na de banden een rondje af te laten koelen, konden beide jongelingen nog een laatste poging doen. Voor die tijd gingen Ricciardo en Alonso nog sneller.

Q3: Briljant climax

Bij het vallen van de vlag stond Russell nog eerste, maar Verstappen was op dat moment nog bezig met zijn ronde. Via een magistrale openingssector bedreigde hij het Mercedes-duo nog, dat zich niet meer wist te verbeteren, maar Verstappen eindigde met een identieke tijd als Russell op de tweede plek. Lando Norris eindigde met 0,021 seconden achterstand als derde, terwijl Piastri en Ricciardo een tiende langzamer waren. Hamilton eindigde achter Alonso als zevende.
F1 Maximaal ©
Profiteer van een free bet tot wel €100,- om onder andere in te kunnen zetten op het EK voetbal! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties