Kinderen van PEC Zwolle-speler Thomas Lam lijden aan zeldzame ziekte: 'Verloopt bij iedereen anders'

Sportnieuws
dinsdag, 16 april 2024 om 15:58
copyright proshots 22393683
Het is een bewogen jaar geweest voor PEC Zwolle-speler Thomas Lam (30). Het Eredivisieseizoen was net een paar maanden onderweg toen zijn partner en hij hun tweede kindje mochten verwelkomen; een prachtige gebeurtenis, maar al snel bleek dat er sprake was van een gezondheidscomplicatie. In februari reageerde de verdediger emotioneel toen hij tegen Sparta (0-2) het openingsdoelpunt voor zijn rekening nam; hij had toen net een week in het ziekenhuis doorgebracht. Afgelopen zondag tegen NEC (2-2) had Lam opnieuw alle reden om zijn doelpunt aan een familielid op te dragen.
Toen Lam zijn doelpunt tegen Sparta maakte, kon hij nog niet precies vertellen waarom hij zo van slag was. Het was privé goed mis met zijn vrouw en dochtertje, zo veel was duidelijk. Later bleek dat de in oktober geboren Georgia lijdt aan het Shwachman Diamond Syndroom (SDS), een zeldzame ziekte die de kans op leukemie vergroot. Bij SDS maakt het lichaam zelf te weinig rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes aan. Uit nader onderzoek bleek dat ook hun oudere zoontje Tommy (2) SDS heeft.

Wisselend ziekteverloop

In een verhaal van De Stentor-journaliste Merle Heppenhuis vertelt Lam zelf welke consequenties deze heftige diagnoses hebben voor zijn kinderen, zijn partner en hemzelf. 'Het is frustrerend dat we niet weten wat ons te wachten staat', aldus de voetballer. 'De een heeft hele zware klachten, de ander fietst zo door het leven. Het is daardoor moeilijk om een toekomstperspectief te geven. Er zijn mensen die oud worden, maar ook kinderen van 10 die eraan overlijden.' Een op de drie kinderen met SDS krijgt ook leukemie.

Eerbetoon aan zijn vader

Lam doet zijn best om de zorg voor zijn naasten te combineren met het presteren op het veld. 'Al is dat natuurlijk altijd op de een of andere manier afhankelijk van wat er thuis gebeurt', vult hij aan. 'Toch vergeet ik op het veld wat er thuis speelt.' Afgelopen zondag bij NEC-PEC Zwolle tekende Lam opnieuw voor het openingsdoelpunt. De verdediger juichte (extra) uitbundig en een blik op zijn Instagram leerde waarom: vijftien jaar geleden verloor hij zijn vader Rijk aan longkanker. Hoe het zijn kinderen in deze moeilijke omstandigheden verder zal vergaan, is afwachten. [Maar] 'Mijn vader zei ook altijd: ‘Je moet doorgaan met het leven en genieten van elke dag, want je weet nooit wanneer je laatste is'.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties