Hoe ziet het nieuwe Champions League-format eruit?

Hoe ziet het nieuwe Champions League-format eruit?

Inmiddels zijn de overgebleven zestien teams in de Champions League bekend. Het format heeft jarenlang hetzelfde uiterlijk gehad, maar vanaf het volgende seizoen ondergaat het miljardenbal een ingrijpende verandering. Wat staat er te gebeuren en wat zijn de implicaties voor Nederlandse clubs?

Het huidige Champions League-format omvat 32 deelnemende teams, verdeeld over acht poules. De nummers één en twee van elke groep plaatsen zich voor de knock-outfase. De nummers drie van elke poule stromen door naar de Europa League, terwijl de nummers vier definitief worden uitgeschakeld in Europa.

Nieuwe format Champions League

De UEFA heeft besloten om dit format volledig te herzien. Vanaf het volgende seizoen zal er geen sprake meer zijn van poules, maar van één grote ranglijst met in totaal 36 deelnemende teams. De extra Champions League-tickets worden toegekend aan het vijfde team op de coëfficiëntenranglijst, een team uit de voorrondes en de twee landen die het beste hebben gepresteerd in een seizoen op de coëfficiëntenlijst.

In de eerste fase van het toernooi zullen alle teams in totaal acht wedstrijden spelen, elk tegen een ander team. De tegenstanders worden bepaald door middel van een loting, waarbij de gebruikelijke potindeling wordt toegepast. Na deze fase volgt een play-offronde. Vanaf de achtste finales, die daarop volgen, blijft de Champions League ongewijzigd. De hervormingen zijn dus alleen van invloed op de eerste fase van het seizoen.

Concreet voorbeeld

Om het concreter te maken, laten we een voorbeeld nemen. Als bijvoorbeeld PSV zijn koppositie in de Eredivisie behoudt en kampioen wordt, komt het in Pot 1 terecht. Vervolgens wordt het gekoppeld aan twee teams uit Pot 1, twee teams uit Pot 2, twee teams uit Pot 3 en twee teams uit Pot 4. PSV speelt een enkele wedstrijd tegen elk van deze teams in plaats van twee. De loting bepaalt tegen welke tegenstanders PSV uit en thuis speelt.

Als PSV na deze duels bij de beste acht teams staat op de grote Champions League-ranglijst, gaat het direct naar de achtste finale. Als PSV tussen de nummers 9 en 24 staat, zal het in een extra tweeluik (de play-offs) strijden om een ticket voor de achtste finale. Als PSV bij de onderste twaalf teams eindigt, is het direct uitgeschakeld.

Voor- en nadelen voor Nederland

Dit nieuwe format kan zowel voordelen als nadelen hebben voor Nederland. Als Nederland de vijfde plaats op de coëfficiëntenlijst weer inneemt van Frankrijk, mogen drie clubs direct instromen in de Champions League. Nederland kan ook een extra ticket verdienen als de Eredivisie-clubs buitengewoon goed presteren in Europa. Bovendien zullen alle deelnemende teams aanzienlijk meer geld verdienen in het miljardenbal.

Een nadeel van het nieuwe format is echter dat clubs niet langer kunnen instromen in de Europa League. In het verleden hebben Nederlandse clubs vaak gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Bovendien zorgt het nieuwe Champions League-format voor nog meer wedstrijden op de speelkalender. Ook de Europa League en de Conference League zullen vanaf het volgende seizoen dit opzet volgen.

Net binnen

Ondertussen in de Sport | Peter Bosz krijgt lachers op zijn hand tijdens persconferentie

In deze rubriek houden wij je dagelijks op de hoogte van de leukste sportnieuwtjes wereldwijd. Deze onderwerpen komen net nie...

Update | Promes aangehouden na veroorzaken ongeluk, Nederland en VAE praten over uitlevering

Onlangs werd voetballer Quincy Promes veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij de invoer van r...

Sport in het Kort | Griekspoor blinkt in Dubai uit in dubbelspel

In deze rubriek houden wij je op de hoogte van interessante nieuwsfeitjes in de sportwereld. Deze onderwerpen zijn niet groot...

PSV mist 'beste speler van de Eredivisie' tegen Feyenoord: 'Normaal gesproken onhaalbaar'

PSV zal zondag tegen Feyenoord aantreden zonder Ismael Saibari, zo laat Peter Bosz weten op de persconferentie in aanloop naa...

Rashford bijt van zich af: 'Ik kan sommige dingen in de media niet accepteren'

Marcus Rashford heeft bij de PlayersTribune van zich afgebeten. De vleugelaanvaller wekt de laatste tijd veel irritatie op bi...

Lees meer