Gewonde fotograaf Grand Prix van Monaco spreekt: 'Geen zin om hem te beschuldigen'

Sportnieuws
maandag, 03 juni 2024 om 21:10
copyright proshots 25356918
Het raceweekend in Monaco was er weer een voor de boeken. Op het smalle stratencircuit ligt de kans op een rode vlag altijd hoger dan op andere circuits en dat bleek al in de eerste ronde. Maar liefst drie auto's kwamen met elkaar in botsing wat leidde tot veel brokstukken op de baan en het einde van de race voor Sergio Pérez, Kevin Magnussen, en Nico Hülkenberg. Zij kwamen er zonder kleerscheuren vanaf, een Italiaanse fotograaf niet.
Zoals gewoonlijk bij een Formule 1-race, staan er langs de baan legio fotografen die het spektakel vastleggen. Met name in Monaco staan zij heel dicht op de baan wat de vraag wel eens oproept of er wel genoeg veiligheidsmaatregelen worden genomen. Bij de crash in de eerste ronde van de Grand Prix van Monaco raakte fotograaf Andrea Bruno Diodato gewond. Hij heeft nu tegenover SkySports Italia van zich laten horen. 'Ik heb geen zin om Magnussen te beschuldigen of te veroordelen', laat hij weten.

Niet bang geweest

De 29-jarige fotograaf had zijn plek op het circuit bewust uitgekozen. 'Ik stond daar omdat ik bij de start een groothoeklens gebruikte. Ik wilde een beetje van de omringende context laten zien, dus de stad, de details van het circuit en het enorme aantal auto's. Kortom, het was een interessant deel om in te werken', zegt hij.
De Italiaan zegt niet helemaal te zijn overvallen door de crash. Hij gelooft dat zijn ervaring met dit werk ervoor heeft gezorgd dat hij bepaalde gebeurtenissen op de baan wel kan anticiperen. Een belangrijke vaardigheid daarbij is om te luisteren naar wat er gebeurt op de baan voordat je de auto's in zicht hebt. 'Mijn werk leert ons soms om te luisteren, zelfs voordat we bepaalde situaties hebben gezien. En dus op die momenten: nadat er een Sauber was gepasseerd, was het uniforme geluid terwijl de auto's passeerden alsof hij even had stilgestaan ​​en ik begreep dat er iets ging gebeuren. Toen kwam de botsing.'
De fotograaf werd geraakt door een van de brokstukken van de Red Bull Racing-auto van Pérez. Op het moment van de crash stonden er zo'n tien fotografen langs het betreffende stukje baan. 'Ik heb nu alleen een blauwe plek', vertelt Diodato. 'Degenen die de meeste schade hebben geleden, hebben zichzelf misschien op de grond geworpen om dekking te zoeken.'
Diodato vindt niet dat Magnussen roekeloos heeft gehandeld. 'Als ik mezelf in de schoenen van de coureur verplaats, moet ik zeggen dat ik Magnussen in zekere zin begrijp: in een race waarin het heel moeilijk is om in te halen, zag hij in die situatie misschien het enige sprankje kans om te slagen', zegt hij. 'Ik heb geen zin om hem te beschuldigen of te veroordelen.' Hij wil dan ook geen uitspraken doen over of hij vindt dat Magnussen bestraft had moeten worden voor het veroorzaken van het incident.

Monaco is veilig

Steeds vaker vragen toeschouwers van de sport of stratencircuits, ondanks de iconische status, nog wel veilig zijn gezien de enorme snelheden waarop de Formule 1-auto's tegenwoordig rijden. Fotograaf Diodato twijfelt er niet aan dat een stratencircuit als dat van Monaco veilig is. 'In Monaco is er geen veiligheidsprobleem', zegt hij stellig. 'Ik ken dat circuit goed en als er geen ernstige gevolgen zijn na de impact, komt dat ook omdat de vangrails heel stevig zijn, net als de paaltjes in het asfalt.'
Hij gaat zelfs zo ver te zeggen dat Monaco in bepaalde gevallen veiliger zou zijn dan traditionele circuits als Silverstone. 'Ik denk dat dat circuit veel meer zekerheden biedt in vergelijking met andere en andere situaties. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan het ongeval waarbij Zhou (met Albon) betrokken was op Silverstone in 2022.' Volgens Diodato zijn de veiligheidsnormen op het circuit van Monaco hoog. 'En in ieder geval zijn we ons er allemaal van bewust dat er risico's aan dit werk verbonden zijn', voegt hij toe.
Angstig is de Italiaan dan ook geen moment geweest. Hij was het weekend na de Grand Prix van Monaco alweer te vinden langs de baan van de MotoGP in Mugello. Volgens de fotograaf is het het belangrijkste om je zintuigen te gebruiken langs de baan en daarop te vertrouwen. 'Je hoofd en al je zintuigen optimaal laten werken. En ook vertrouwen op je sensaties, want die kunnen het verschil maken', sluit hij af.
F1 Maximaal ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties