Update | Brenet moet een maand de cel in: 'Komt over als doorvoetballen na rode kaart'

Sportnieuws
dinsdag, 26 maart 2024 om 14:17
brenet
Joshua Brenet heeft zich dinsdag bij een rechter in Almelo moeten verantwoorden voor zijn recente overtredingen in het verkeer. Het afgelopen jaar verloor hij zijn rijbewijs, maar ondanks dat werd hij binnen een periode van veertien dagen twee keer betrapt achter het stuur. Hoewel FC Twente de verdediger al vaak in bescherming nam, meldt Tubantia dat dit niet langer meer het geval is. De rechter heeft nu geoordeeld dat Brenet vanwege zijn overtredingen een maand de cel in moet.
Op 8 september 2023 kwam Brenet negatief in het nieuws tijdens een avond in café Paddy's in Enschede. Die avond vond een afscheidswedstrijd voor Wout Brama plaats in De Grolsch Veste, waar vele bekende (oud-)spelers van Twente aanwezig waren.
Hoewel Brenet niet deelnam aan de afscheidswedstrijd, trok hij in het café wel de aandacht. Onder invloed van alcohol veroorzaakte hij een opstootje, waarbij zowel omstanders als beveiliging ingrepen. Brenet werd uit de zaak verwijderd en kreeg te verstaan dat hij niet meer welkom was.

Taakstraf na mishandeling

Het incident was niet de eerste keer dat de rechtsback negatief in het nieuws kwam. In 2021 werd Brenet al veroordeeld voor mishandeling van zijn vriendin. Destijds kreeg hij een voorwaardelijke taakstraf van 20 uur met een proeftijd van twee jaar, nadat hij zijn vriendin bij de keel greep in juli 2020.
Na deze veroordeling ontbond TSG Hoffenheim, zijn toenmalige club, zijn contract. Brenet tekende vervolgens bij FC Twente. Het is onduidelijk of de club op de hoogte was van deze veroordeling, aangezien zij niet ingingen op specifieke vragen hieromtrent.
In de zomer van 2022 tekende Brenet een contract voor twee seizoenen bij FC Twente. Hij groeide uit tot een onbetwiste basisspeler onder trainer Ron Jans, maar binnen de club rezen al snel twijfels over zijn drankgebruik, professionalisme en morele kompas. Ondanks het verlies van zijn rijbewijs stapte Brenet in januari 2023 toch tweemaal achter het stuur en werd beide keren betrapt. Nu zal hij zich voor deze overtredingen moeten verantwoorden voor de rechter.

Nieuw dieptepunt 

Volgens Tubantia moet het dieptepunt in Brenets carrière op dat moment echter nog plaatsvinden. Hij werd eind augustus tegengehouden door de Duitse autoriteiten op weg naar een wedstrijd vanwege openstaande boetes. De selectie vertrok vanaf Münster-Osnabrück naar Instanbul voor het Conference League-duel met Fenerbahçe. Brenet vloog uiteindelijk niet mee, wat leidde tot speculaties over 'privézaken' rondom hem. “Diverse sponsors, die ook met de club meereizen, bieden aan om voor te schieten, net als enkele medespelers, maar daar wil de politie niet aan.”
Zaterdag maakte FC Twente bekend dat Brenets aflopende contract niet verlengd zal worden. De dertigjarige verdediger onderzoekt nu de mogelijkheden voor een nieuwe stap in zijn carrière. Na tweeënhalf seizoen zal hij De Grolsch Veste definitief verlaten. Eerder stond hij al in de belangstelling van Feyenoord, enkele Premier League-clubs en topclubs uit Turkije, evenals zijn jeugdliefde PSV.

Update: rechter oordeelt streng

Update | Dinsdag 26 maart, 14.00u: De rechter die dinsdag de zitting van Brenet voorzat, neemt het de speler uiterst kwalijk dat hij achter het stuur is gestapt terwijl hij zijn rijbewijs kwijt was. Brenet beweert dat hij niet op de hoogte was van zijn veroordeling (omdat de brieven naar een oud adres werden gestuurd, red.), maar dat argument houdt volgens de autoriteiten geen steek: 'Er is geen enkele twijfel dat hij het niet wist.' De Almelose rechtbank spreekt van meerdere brieven waarin 'geen woord Spaans' stond.
'Als je toch gaat rijden moet je op de blaren zitten', klonk het dinsdag. 'Komt op mij over als doorvoetballen na rode kaart.' De rechtbank neemt het Brenet ook kwalijk dat hij zelf niet aanwezig was bij de zitting, maar enkel zijn advocate (Desirée Greven) afvaardigde.
Brenet is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken. Ook heeft hij een taakstraf van twintig uur te accepteren. Die hing de Twente-speler al boven het hoofd vanuit een eerdere straf. Het wachten is nu op een officiële reactie van FC Twente, dat de komende Eredivisieduels dus niet meer op Brenet kan rekenen (en dat na de veroordeling hoogstwaarschijnlijk ook niet meer wil).

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties