Ajax komt met halfjaarcijfers en gaat in op onderzoek naar Mislintat: 'Resultaten openbaar maken'

Sportnieuws
woensdag, 28 februari 2024 om 21:30
copyright proshots 23520085
Ajax heeft woensdagavond de halfjaarcijfers van AFC Ajax NV bekend gemaakt via Ajax.nl. Los van de financiën wordt ook het onderzoek naar voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat aangehaald. De financiële cijfers hebben betrekking op de periode van 1 juli 2023 tot en met 31 december 2023.
Allereerst valt er te lezen dat Ajax een nettowinst van €27,2 miljoen in de eerste helft van seizoen 2023/2024 behaalde. Er wordt geschreven dat dit voornamelijk het resultaat is 'van de verkoop van spelers aan het begin van dit seizoen.' Verder daalde de netto-omzet met 32% naar €81,9 miljoen voornamelijk door lagere premies van de Europa League ten opzichte van het seizoen daarvoor toen er premies vanuit de Champions League binnenkwamen. Verder zijn de kosten met 7,4 miljoen euro gedaald als gevolg van een daling van de salariskosten in verband met de tegenvallende sportieve resultaten. Het operationele resultaat bedraagt daarmee €8,6 miljoen negatief, tegenover een operationele winst van €21,9 miljoen per 31 december 2022.
Het resultaat uit transfers van spelers bedraagt € 73,5 miljoen. Dit resultaat is voornamelijk gedreven door de transfers van Mohammed Kudus en Edson Álvarez naar West Ham United en Jurriën Timber naar Arsenal. De NV komt uiteindelijk uit op een nettowinst van €27,2 miljoen. Dit is een daling ten opzichte van de nettowinst uit seizoen 22/23, toen was de halfjaarlijkse nettowinst €76 miljoen. Als gevolg van overwintering in de Conference League, in plaats van Europa League, en recente investeringen in de selectie, verwacht Ajax voor het volledige boekjaar 2023/2024 een beperkt negatief nettoresultaat.

Onderzoek naar Mislintat 

Tot slot wordt er ook ingegaan op het onderzoek dat naar Sven Mislintat loopt. Ajax schrijft hierover het volgende: 'In september 2023 startte KPMG, als forensisch accountant, een onderzoek naar de rol en de belangen van de vertrokken directeur voetbalzaken Sven Mislintat bij specifieke transacties gedurende de periode waarin hij bij Ajax in dienst was, onder de uiteindelijke verantwoordelijkheid van de Raad van Commissarissen (RvC). Uit dit onderzoek moet blijken of er sprake is geweest van belangenverstrengeling. Dit onderzoek ziet toe op de gehele periode dat de directeur voetbalzaken werkzaam was bij Ajax. Het onderzoeksproces bevindt zich in de afrondende fase. Na afronding zullen de belangrijkste bevindingen en conclusies van dit onderzoek door Ajax openbaar worden gemaakt.'
Om in de toekomst deze situaties te vermijden laat de club weten preventief maatregelen te hebben genomen. 'Vooruitlopend op de afronding van het onderzoek is een Protocol Beoordeling Belangenverstrengeling ingevoerd en is binnen de RvC een Integriteitscommissie gevormd. Deze Commissie ziet toe op de naleving van dit Protocol en adviseert de RvC bij een (potentieel) tegenstrijdig belang bij de leden van de directie en/of RvC.'
Ajax Showtime ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties