Abramovich sluisde in het geheim 117 miljoen euro door naar Vitesse

Sportnieuws
woensdag, 29 maart 2023 om 16:40
copyright proshots 15923415
Roman Abramovich heeft jarenlang in het geheim geld naar Vitesse doorgesluisd. Dat onthult The Guardian na geheime documenten in handen te hebben gekregen. Abramovich sluisde via brievenbusfirma's in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden in totaal 117 miljoen euro naar de Nederlandse club. Er is door betrokkenen altijd ontkent dat de steenrijke oligarch direct betrokken was bij Vitesse, maar nu blijkt er dus toch een connectie te bestaan.
Vitesse kwam in 2010 in handen van Merab Jordania, die de club in 2013 verkocht aan Aleksandr Tsjigirinski. In 2018 werd de club vervolgens in handen van Valeri Ojf, die in 2022 afscheid nam bij de club wegens de Russische invasie in Oekraïne. Hij schold een bedrag van 155 miljoen euro kwijt. Jordania, Tsjigirinski en Ojf waren allemaal zakenvrienden van Abramovich, waardoor de KNVB besloot een onderzoek in te stellen. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat 'er geen indicaties zijn dat Chelsea zeggenschap heeft in het beleid van Vitesse'. Nu blijkt dat er wel degelijk financiële banden tussen de twee clubs zijn.
In een lek vanuit een Cypriotische server zijn documenten gevonden door The Guardian en The Bureau of Investigative Journalism, waaruit blijkt dat er voor minstens 117 miljoen euro vanuit Abramovich richting Vitesse zijn gevloeid. De betalingen werden gedaan door middel van brievenbusfirma’s in belastingparadijzen. De Russische oligarch heeft daarmee de uitgaven van Vitesse gefinancierd. Uit de documenten kan niet worden afgeleid of er direct invloed op het beleid van Vitesse is uitgeoefend, al wordt die suggestie hierdoor wel gewekt.
The Guardian heeft contact opgenomen met Jordania over de geldstromen, die de leningen van Abramovich heeft bevestigd. 'Het was mijn persoonlijke project en ze steunden me heel veel toen ik de club kocht en als er een geldtekort was, gebruikte ik ook het geld van mijn vrienden, in de eerste plaats Abramovich en Chigirinksy. Het was zogezegd een persoonlijke schuld, een persoonlijke schuld aan Abramovich en Chigirinsky.'
De financiering van de aankoop van Vitesse door Jordania werd gedaan door Marindale Trading, dat op de Britse Maagdeneilanden was gevestigd. Via veel omwegen leidt dat bedrijf naar Abramovich. Het bedrijf van Abramovich, Ovington, leende miljoenen euro’s aan een bedrijf dat verbonden is met Chigirinsky. Een andere onderneming van Chigirinsky leende dat bedrag vervolgens aan Marindale Trading, en vervolgens leende Marindale Trading het weer aan Vitesse. Dat gebeurde in totaal zo'n zes keer, bij de overname en als de eigenaar moest bijspringen. Toen Chigirinsky het eigendom overnam gebeurde daarna hetzelfde, alleen zonder tussenstap, aangezien beide ondernemingen van hem waren. In totaal kwam het bedrag dat Abramovich aan zijn zakenvrienden leende uit op 166 miljoen euro, waarvan minimaal 117 miljoen euro bij Vitesse terechtkwam. 
Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties