Update | Promes aangehouden na veroorzaken ongeluk, Nederland en VAE praten over uitlevering

Sportnieuws
vrijdag, 01 maart 2024 om 16:14
promes
Onlangs werd voetballer Quincy Promes veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij de invoer van ruim 1.350 kilo cocaïne. De oud-Ajacied had bovendien nog een straf van 1.5 jaar cel openstaan voor het neersteken van zijn neef bij een familiefeest. Promes leek zijn straf te ontlopen door in Rusland te gaan voetballen en zich daar te gaan settelen, maar nu lijkt de aanvaller toch echt te moeten boeten.
Een maand geleden streek Promes met zijn club Spartak Moskou neer in de Verenigde Arabische Emiraten voor een trainingskamp. Met dat land heeft Nederland, in tegenstelling tot Rusland, wel een uitleveringsvedrag. Dat is echter van beperkte aard, waardoor incidentele aanhoudingen kunnen worden verricht op verzoek van Nederland.
Donderdagochtend wilde Promes met zijn teamgenoten terugreizen naar Rusland, maar de Nederlander werd tegengehouden bij de grenscontrole. Er werd toegezegd dat hij in de avond alsnog een vlucht naar Sint-Petersburg mocht nemen, maar Promes heeft ook in de nacht van donderdag op vrijdag vastgezeten, weet De Telegraaf te melden. Divere media in Rusland berichten nu dat dit te maken heeft met het internationale opsporingsbevel dat tegen Promes is uitgegeven.

'Wij kunnen niets voor hem doen'

De aanhouding van Promes is vrijdag groot nieuws in de Russische media. Erevoorzitter van de Russische voetbalbond Vasili Bogdanov zegt tegen het staatspersbureau RIA Novosti dat Spartak niet erg slim is geweest om Promes mee te nemen op trainingskamp. 'Dit zijn geen grappen, maar serieuze zaken', doelt Bogdanov op het lopende arrestatiebevel.
Oud-schaatsster en parlementslid Svetlana Zjoerova laat weten dat Promes niet op steun van de Russische autoriteiten hoeft te rekenen. 'Wij kunnen niets voor hem doen, hij is geen Russisch staatsburger. Er komen wel weer andere goede voetballers', zegt ze tegenover de sportsite Metaratings.ru.

Aanhouding vanwege ongeval

Update | 14.20u: Quincy Promes is in Dubai aangehouden wegens het veroorzaken van een verkeersongeval, zo meldt de NOS. Russische media melden bovendien dat hij de plaats van het ongeluk verliet voordat de politie arriveerde.

Gesprekken over uitlevering

Update | 15.14u: Inmiddels bericht de NOS dat Nederland al met de Verenigde Arabische Emiraten in gesprek is over de mogelijke uitlevering van de voetballer. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil nog niet bevestigen dat er een formeel uitleveringsverzoek is gedaan, maar het is wel zeer waarschijnlijk dat het overheidsorgaan zich hier op korte termijn op zal beroepen. Nederland heeft sinds 2021 namelijk een uitleveringsverdrag met de Emiraten, waarin is vastgelegd dat beide landen personen leveren als die 'worden gezocht met het oog op strafvervolging'.
De woordvoerder van het OM maakt ook melding van een 'lokale overtreding', die ervoor heeft gezorgd dat Promes donderdag bij de kraag is gevat door de grenscontrole. Deze 'overtreding' grijpt terug op het eerdere nieuws dat de Spartak-speler een verkeersongeval zou hebben veroorzaakt.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties