Favorieten etappe 3 Tour de France 2022 | Sterren staan goed voor nieuwe zege uit Lage Landen

Favorieten etappe 3 Tour de France 2022 | Sterren staan goed voor nieuwe zege uit Lage Landen

In de derde en laatste etappe in Denenmarken trekt het peloton van Vejle naar Sonderborg, over 182 kilometer. Een panvlakke rit, waarin we naar alle waarschijnlijkheid gaan sprinten. Wij beschouwen voor en zetten de favorieten voor je op een rijtje.

Starten doen de renners iets na 13.00u in Vejle, op 16 meter boven zeeniveau. Finishen doen we 182 kilometer later in Sonderborg, op 10 meter boven zeeniveau. Dan weet je voor wie deze rit gemaakt is: de mannen van het vlakke, de kerels die kunnen beuken en sprinten.

We maken eerst een lokale ronde van zo'n 22,5 kilometer, waarna we een tweede passage door Velje krijgen. Vervolgens trekken we naar het zuiden van Denemarken in één lange rechte lijn. Daarbij doen we onder meer Kolding, de geboortestad van Kasper Asgreen, en drie kleine heuvels aan. De tussensprint van vandaag in Christiansfeld, ligt precies in het midden van de rit.

Op zo'n vijftig kilometer van de aankomst slaat het peloton linksaf in Aabenraa, waarna het in oostelijke richting naar finishplaats Sonderborg trekt. De laatste vijf kilometer zijn niet al te lastig en gaan grotendeels rechtdoor. De laatste, haakse, bocht zal op 800 meter van de finish zijn, waarna we finishen op een redelijk brede boulevard.

Tijden:

Start: 13.15u

Finish: rond 17.12u

Weer etappe 3 Tour de France 2022

Het zal zondag zo'n 23 graden Celsius worden in aankomstplaats Sonderborg, waar het ook aardig gaat waaien. De wind staat voor het grootste deel van de dag schuin op de kop, maar in de laatste veertig kilometer voornamelijk in de rug. In de laatste rechte lijn zal het dan weer om timing draaien, daar het daar weer op de kop zal waaien.

Favorieten etappe 3 Tour de France 2022

Op basis van de sprint van zaterdag hebben we opnieuw dezelfde topfavoriet: Fabio Jakobsen van Quick Step-Alpha Vinyl liet zien over de snelste benen te beschikken en zal dat zondag opnieuw willen etaleren in Sonderborg. Jakobsen heeft de beste trein tot zijn beschikking en lijkt zelf ook meer dan in orde.

Wout van Aert leek op weg naar de zege, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de Nederlander. In zijn gele trui zal hij er echter op gebrand zijn om revanche te pakken en een Tour de France-zege te boeken in het maillot jaune.

Wie heel erg op dat tricot jaagt en zaterdag derde werd, is Mads Pedersen van Trek-Segafredo. De Deen kreeg een perfecte lead-out van ploegmaat Jasper Stuyven, maar kwam uiteindelijk pure snelheid tekort ten opzichte van Jakobsen en Van Aert.

Kan Groenewegen zich laten zien?

De snelle mannen die er in de tweede rit niet aan te pas kwamen, waren Caleb Ewan en Dylan Groenewegen. Die eerste moest het zonder lead-out doen, de tweede kreeg een volle trein ter beschikking maar wist dat niet af te ronden. Groenewegen zal erop gebrand zijn om de tweede Nederlander te worden die een etappe weet te boeken in deze Tour.

Bij Alpecin-Deceuninck reken ze onveranderd op Jasper Philipsen, hun grote sprinter in deze Tour de France. Philipsen werd zaterdag vijfde in Nyborg, maar hoopt ongetwijfeld op een beter resultaat in de laatste etappe in Denemarken.

Andere outsiders zijn oudgedienden Peter Sagan en Alexander Kristoff, die pure snelheid tekort lijken te komen. Dat geldt ook voor pakweg Danny van Poppel, zaterdag knap vierde, en Hugo Hofstetter, al weet je het nooit. Alberto Dainese kwam hard ten val in de tweede rit en het is maar de vraag hoe hij daarvan hersteld.

Odds etappe 3 Tour de France 2022

Renner Odd zege etappe 3
Fabio Jakobsen 2.37
Wout van Aert 6.50
Dylan Groenewegen 7.50
Caleb Ewan 8.50
Jasper Philipsen 8.50
Mads Pedersen 9.00
Meer tips ontvangen? Volg ons ook op Facebook, Twitter of Instagram.