Favorieten etappe 2 Vuelta a España 2022 | Merlier krijgt uitgelezen mogelijkheid om trilogie vol te maken

Favorieten etappe 2 Vuelta a España 2022 | Merlier krijgt uitgelezen mogelijkheid om trilogie vol te maken

Na een ploegentijdrit in Utrecht zal de tweede rit van de Vuelta a España zaterdag van start gaan in 's Hertogenbosch, om vervolgens opnieuw te finishen in de startplaats van deze Ronde van Spanje: Utrecht dus. Wij leggen je de benodigde informatie voor wat betreft de etappe van zaterdag.

De start is in 's Hertogenbosch, de hoofdstad van Noord-Brabant. Voor de neutralisatie worden de renners afgeschoten rondom de Citadel van deze stad, om vervolgens bij de Brabanthallen definitief te vertrekken voor een etappe van 175 kilometer lang. De etappe is in het begin uitgetekend volgens de Zuiderwaterlinie, de Nederlandse militaire verdedigingslinie van de 16e en 17e eeuw. Op die manier doen we plaatsen als Vlijmen en Herpt aan.

Na 105 kilometer zal de 'Alto de' Amerongse berg, in hoeverre je dat überhaupt een berg mag noemen met zijn 2,1 kilometer aan 2,4 procent, voor de nodige spanning zorgen. Daar zijn namelijk de eerste bergpunten voor het bollenklassement te verdelen, als je het ons vraagt een mooie kans voor Jetse Bol van Burgos-BH om publiciteit te pakken in eigen land.

Massasprint verwacht in Utrecht

Nadien trekt het peloton over de Utrechtste heuvelrug naar Amersfoort, om vervolgens een bonussprint te hebben op Vliegbasis Soesterberg. Op dat moment beginnen de renners ook langzamerhand aan de finale, daar we Utrecht dan al in zicht krijgen. De finish ligt langs het Science Park in Utrecht, waar we normaliter een sprint zullen krijgen.

In de laatste kilometer zullen de sprinters op moeten letten met hun treintjes: deze loopt namelijk voor een groot deel flauw naar links, waardoor het wel of niet hebben van de binnenbocht wel eens cruciaal kan worden voor het eindverdict van deze etappe.

Tijden

Start eerste ploeg: 13.33 uur

Finish laatste ploeg: Rond 17.00 uur

Weer etappe 2 Vuelta a España 2022

De weersomstandigheden in Nederland zijn zaterdag prima te noemen. Het zal zo'n 24 á 25 graden Celsius zijn op het moment dat de renners door Nederland trekken, terwijl de kans op neerslag nagenoeg nihil is. De wind waait voor het overgrote deel uit het westen en dat betekent dat deze in de laatste honderden meters in het voordeel blaast.

Favorieten etappe 2 Vuelta a España 2022

Giro 2021: ritwinst op dag twee, Tour 2021: ritwinst op dag drie: Tim Merlier mag de koning van de ritzeges vroeg in een grote ronde genoemd worden en krijgt ook in de Vuelta een uitgelezen kans op de nul achter zijn naam snel weg te vegen. Zijn ploeg Alpecin-Deceuninck rekent vooral op de rappe Belg als het gaat om ritzeges, die met een derde plek op het EK alvast ook liet zien dat hij goed in orde is.

Op papier kun je de naam van Sam Bennett vrij dicht op die van Merlier zetten, maar de Ier is niet bezig aan zijn beste jaar. In 2020 was hij dé sprinter van het jaar, maar na een teleurstellend verlopen 2021 en een daaropvolgend vertrek bij Quick Step komt het er na een terugkeer naar BORA-hansgrohe niet volledig uit. Een vijfde plek op het EK en een sterke trein met Danny van Poppel en Ryan Mullen zijn alvast opstekers.

Wie weinig tevreden terug zal kijken op het Europees kampioenschap, is Pascal Ackermann. De Duitse hoop maakte voor eigen publiek in München een knullige valpartij mee en moest na afloop gehecht worden aan zijn vinger. Naar eigen zeggen hindert dat hem niet richting de start van de Vuelta, en we geloven hem graag op zijn woord.

Van welke Nederlanders kunnen we iets verwachten?

Gerben Thijssen is misschien wel dé uitdager van bovengenoemde mannen. De rappe Belg van Intermarché-Wanty-Gobert heeft zijn seizoen richting deze Ronde van Spanje uitgestippeld en lijkt klaar voor een doorbraak op het hoogste niveau: kan hij daar in Utrecht al een eerste voorzet toe geven met een podiumplek of zelfs een ritzege?

Ook de Britten hebben twee jonge, talentvolle renners om zaterdag naar uit te kijken: voor zowel Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) als Jake Stewart (Groupama-FDJ) mag het echter wel wat zwaarder zijn, daar ze in een biljartvlakke rit als deze iets té makkelijk naar de finish gebracht kunnen worden. Hetzelfde geldt voor Kaden Groves (BikeExchange-Jayco), al beschikt hij nog wel over iets meer pure snelheid.

De Franse ploegen komen bijna allemaal met rappe figuren richting Nederland, maar om Bryan Coquard (Cofidis), Dan McLay (Arkéa Samsic) of Andrea Vendrame (AG2R Citroën) als topfavoriet te bestempelen gaat wat ver. Datzelfde geldt voor Itamar Einhorn (Israel-Premier Tech), Nikias Arndt (Team DSM) en Mike Teunissen, de Nederlandse hoop van Jumbo-Visma, hij rijdt alleen wel in de ploeg van de rode trui. In hoeverre hij zijn kans mag wagen, is onzeker.

Odds etappe 2 Vuelta a España 2022

Renner Odd zege etappe 2
Tim Merlier 2.50
Sam Bennett 5.50
Pascal Ackermann 6.00
Mads Pedersen 7.50
Kaden Groves 12.00
Gerben Thijssen 13.00
Ethan Hayter 19.00

Zet in bij Bet365 en ontvang een welkomstbonus van 100 euro.

Registreer en speel mee bij Jack's en ontvang een mooie free bet tot wel €50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Meer tips ontvangen? Volg ons ook op Facebook, Twitter of Instagram.