Favorieten etappe 2 Tour de France 2022 | Gedroomd spektakel op of richting de brug?

Favorieten etappe 2 Tour de France 2022 | Gedroomd spektakel op of richting de brug?

Na de tijdrit op vrijdag gaan we op dag twee van de Tour de France naar de lang besproken en lang gevreesde brug in Denemarken. De 'Pont du Grand Belt' (alias 'de Grote Beltbrug') is 18 kilometer lang en kán voor waaierspektakel zorgen. Ook richting de brug kijken we met smart naar de windrichting. Wij bespreken hieronder het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de dagzege.

202,2 kilometer en daarmee de eerste etappe over de 200 kilometer al op dag twee. We vinden onderweg tevens drie klimmetjes van vierde categorie, waardoor we ook een serieus bergklassement gaan opmaken. De beklimmingen maken deel uit van een typische Noord-Europa-route, met veel geslinger en ook redelijk wat open vlaktes.

Na 61 kilometer beginnen we aan de eerste echte klim van de Tour, met de Côte d'Asnaes Indelukke, een pukkeltje van 1,1 kilometer aan 5,4 procent. Voer voor een kopgroep met bolletjes-dromen, net als de twee korte heuveltjes die erna volgen. Na de Côte d'Hove Straede en Côte de Karup Strandbakke weten we wie er na de tweede etappe de eerste bergkoning is.

Nerveuze etappe voor het peloton verwacht

Veel interessanter: wat gebeurt er daarna? Zoals gezegd zijn er veel open vlaktes en rijden we de hele dag een beetje in de buurt van de Deense kust. Ongetwijfeld prachtige beelden, maar wat zal het nerveus zijn in het peloton!

Met de wind de hele dag een beetje tegen, kijken we echter toch vooral naar de brug, waar al zoveel over gezegd is. Getuige het weerbericht (waarover hieronder meer) hoeven we waaiers niet helemaal uit te sluiten. Wind uit het zuiden? Bring it on!

Tijden:

Start: 12.35 uur

Finish: rond 17.11 uur

Weer etappe 2 Tour de France 2022

De dag begint voor de renners lekker. Bij de start in Roskilde zal het zo'n 20 á 21 graden zijn, met de wind aan windkracht 3 uit het westen. Er liggen wel wat open stukken in de eerste zestig kilometer, maar daar zal de wind eerder wat schuin tegen staan. Het kwik stijgt halfweg koers naar een gevoelstemperatuur van 25 graden, maar de wind blijft onverminderd uit het westen blazen.

Dat is slecht nieuws, ook al hadden veel Denen het al aangekondigd. Op de brug staat de wind doorgaans tegen en dat lijkt zaterdag niet anders. Richting de laatste vijftig kilometer draait de wind - volgens de voorspelling naar zuidwesten-zuid. Dat biedt nog wel wat perspectief, aangezien we brug in westelijke richting over koersen. Droog lijkt het wel te blijven, al zal het in finishplaats Nyborg drukkend en bewolkt zijn.

Favorieten etappe 2 Tour de France 2022

Of het nu waaierrijden wordt of gewoon een klassieke vlakke aankomst met de wind tegen: sprinten lijkt onontkombaar! In Denemarken krijgen de echte massasprinters normaliter twee van hun vier kansen en dus zullen er veel sprintersploegen vol voor willen gaan om hun rapste man in goede positie te krijgen. De rapste? Qua resultaten is dat dit jaar Fabio Jakobsen, helemaal met Michael Mørkøv als zijn adjudant. Bij Quick Step-Alpha Vinyl kunnen ze ook wel een potje hardrijden in stressvolle omstandigheden.

Zijn uitdager? Laat dat nu net de man zijn met wie hij de afgelopen twee jaar het vaakst in één adem is genoemd. Dylan Groenewegen kwam Jakobsen sinds die verschrikkelijke crash in 2020 al vaker tegen, maar nu doen ze het op het allerhoogste podium. Net als Jakobsen heeft ook Groenewegen een ploeg mee die volledig in dienst staat van hem. Wat kan Team BikeExchange-Jayco voor hem betekenen? Aan de snelheid ligt het dit seizoen namelijk niet bij Groenewegen, maar er gingen nog wel wat kansen verloren door een verkeerde positionering en/of leadout.

Wat kan Pedersen in eigen land laten zien?

Bij Alpecin-Deceuninck wordt de kaart Jasper Philipsen normaliter getrokken. De Belg is mee voor de massasprints, waarin hij vorig jaar nog zo constant presteerde. Hij won nergens, maar sprintte wel zes keer top drie. Hij heeft met Mathieu van der Poel een luxe-knecht bij zich om het in de finale af te maken. Een luxe die ook Wout van Aert heeft bij Jumbo-Visma. Daar zijn Christophe Laporte en Nathan Van Hooydonck mee om de Belg aan het groen te helpen, met de aankomst op dag twee als eerste belangrijke afspraak.

Vanuit Deens oogpunt kijken we naar Mads Pedersen, die dolgraag goed wil presteren voor eigen volk en de wegen kent. Hij heeft niet de absolute topsnelheid van een Jakobsen of Groenewegen, maar misschien hoeft dat ook wel niet als de etappe heel zwaar is geweest. Dat geldt ook voor Danny van Poppel, die er bij BORA-hansgrohe een beetje alleen voor staat, maar wel baat zal hebben bij een chaotische dag. Winnen deed hij nog nooit in een grote ronde, maar Van Poppel rijdt anno 2022 beter dan ooit.

Ewan aast op eerherstel na mislukte Giro

Daarmee zijn we er nog lang niet, want met Caleb Ewan is er nog een snelheidsduivel op oorlogspad. De Australiër zag zijn Giro d'Italia mislukken en wil in de Tour revanche. Met alle nervositeit en een leadout waarin Jasper De Buyst ontbreekt, zijn de omstandigheden misschien niet ideaal. Ewan kan echter altijd verbazen en heeft natuurlijk wel de benen om het af te maken. Datzelfde geldt voor Alberto Dainese, die namens Team DSM al stuntte met ritwinst in de Giro en dat kunstje ongetwijfeld zal willen herhalen.

Mannen die zoals Pedersen en Van Poppel hopen op chaos en een kleiner peloton, zijn zonder twijfel Alexander Kristoff (Intermarché), Hugo Hofstetter (Arkéa) en Peter Sagan (TotalEnergies). Alle drie toonden vorm richting de Tour, maar een echte klassieke massasprint winnen? Dat lijkt er toch te veel aan. Het zijn desondanks wel klasbakken, die al vaker hebben laten zien dat ze er staan als het moet. Mannen die kunnen stunten tot slot? Dan kijken we in de richting van Groot-Brittannië, waar Tom Pidcock (INEOS) en Fred Wright (Bahrain) een vrije rol hebben voor een etappe als deze.

Odds etappe 2 Tour de France 2022

Renner Odd zege etappe 2
Fabio Jakobsen 3.00
Dylan Groenewegen 6.00
Jasper Philipsen 7.50
Caleb Ewan 7.50
Wout van Aert 8.50
Mads Pedersen 9.00

Zet in bij Bet365 en ontvang een welkomstbonus van 100 euro.

Pak nu een bonus tot wel €250 aan free bets bij Circus!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Meer tips ontvangen? Volg ons ook op Facebook, Twitter of Instagram.