Wie moet Van Gaal opstellen? Pasveer versus Cillessen in statistieken

Wie moet Van Gaal opstellen? Pasveer versus Cillessen in statistieken

Terwijl Louis van Gaal druk aan het puzzelen is over de ideale opstelling van het Nederlands elftal, laait in de Nederlandse sportmedia vooral de keepersdiscussie op. Mark Flekken, Remko Pasveer, Andries Noppert, Jasper Cillessen, Justin Bijlow, wie moet er onder de lat komen te staan? Wij wegen de twee grootste kanshebbers, Cillessen en Pasveer, tegen elkaar af.

Cillessen (33) en Pasveer (38) hebben hun carrières heel anders ingedeeld. Pasveer is een echte laatbloeier en kent nu bij Ajax de hoogtijddagen van zijn loopbaan, terwijl Cillessen zijn droomclubs al heeft gehad en dus koos hij voor een terugkeer bij zijn jeugdliefde NEC. Dat betekent dat Pasveer op Champions League-niveau speelt, terwijl Cillessen tegen degradatie strijdt.

Tegendoelpunten Pasveer vs. Cillessen

Het automatische gevolg is dat Pasveer aanzienlijk meer punten pakt dan Cillessen. De Ajax-doelman heeft een winstpercentage van 82%, terwijl Cillessen op 10% zit (maar wel 80% van zijn wedstrijden gelijkspeelt). Toch heeft dat weinig met de keepers te maken. Hoewel Cillessen een wedstrijd minder speelde in de eredivisie, kreeg hij toch slechts één goal meer tegen dan zijn concullega (11 om 10).

Het lukte Pasveer wel dubbel zo vaak om een clean sheet te bewerkstelligen. Hij hield namelijk in vier wedstrijden de nul, terwijl Cillessen dat twee keer lukte. Daar staat tegenover dat Pasveer eenmaal een grote persoonlijke fout maakte waar direct een doelpunt uit kwam, terwijl Cillessen dit niet overkwam.

Passing Pasveer vs. Cillessen

Pasveer is met zijn 1.88 meter net drie centimeter langer dan Cillessen, maar is ook direct vijf kilo zwaarder. De doelman van Ajax had in zijn elf Eredivisieduels gemiddeld 41 balcontacten en gaf 33 passes per duel. Maar liefst 79,2% van zijn passes kwam aan. Als we dat afzetten tegen de passingsstatistieken van Cillessen (42 balcontacten, 30 passes, 62,5% komt aan), dan scoort Pasveer daarop aanzienlijk beter.

Dat komt vermoedelijk grotendeels doordat Ajax vaker de intentie heeft om op te bouwen, terwijl Cillessen bij NEC vaker gedwongen wordt om de lange bal te spelen, die minder vaak aankomt. Daarom is het goed om vooral te kijken naar waar de keeper voor staat: hoe zijn de reddingspercentages van beide doelmannen?

Reddingspercentage Pasveer vs. Cillessen

Pasveer kwam in zijn eerste tien wedstrijden pas tot 22 reddingen. Dat zijn er gemiddeld 2.2 per wedstrijd. Cillessen had het daarentegen een stuk drukker. Hij moest maar liefst 46 keer reddend optreden in zijn eerste negen wedstrijden (5.1 keer per wedstrijd). Cillessen combineert dat met een reddingspercentage van 85%, terwijl Pasveer blijft steken op een reddingspercentage van 71%. Daarmee heeft Cillessen het hoogste percentage van alle Eredivisie-keepers (die minstens twee wedstrijden speelden).

Zet in bij Bet365 en ontvang een welkomstbonus van 100 euro.

Registreer en speel mee bij Jack's en ontvang een mooie free bet tot wel €50 euro!

Wil jij wedden op het WK voetbal in Qatar? Bekijk hier onze voorbeschouwingen en wedtips.

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Poll

Wie is jouw eerste keuze onder de lat in Qatar?

Meer tips ontvangen? Volg ons ook op Facebook, Twitter of Instagram.