Ultieme clash lijkt op voorhand al door Engeland gewonnen op het EK voor vrouwen

Wedden op voetbal
woensdag, 20 juli 2022 om 8:36
Copyright ProShots 17438032
Engeland-Spanje is een wedstrijd die voorafgaand aan het toernooi door kenners als mogelijke finale omschreven werd. Spanje eindigde echter verrassend als tweede in de poule, waardoor de ‘mogelijke eindstrijd’ al in de kwartfinale een topper oplevert. Daarin lijkt Engeland de beste papieren te hebben. Het land scoort er lustig op los en heeft nog geen enkel doelpunt moeten slikken.
De onderlinge wedstrijden tussen de twee toplanden zijn bijna helemaal in evenwicht. In acht wedstrijden op eindtoernooien en in kwalificaties heeft zowel Engeland als Spanje twee keer gewonnen. Vier keer werd het gelijk. In deze voorgaande edities was het aantal gescoorde doelpunten met slechts 2.25 per wedstrijd behoorlijk laag. Spanje scoorde exact acht keer (1.0 doelpunt per wedstrijd), terwijl Engeland met tien keer niet heel veel vaker het net vond (1.25 doelpunt per wedstrijd).
Engeland is de laatste tijd echter gigantisch op dreef. In de laatste tien wedstrijden kregen 'The Three Lionesses' slechts twee tegendoelpunten in totaal. Acht keer werd de nul gehouden. Ook in de groepsfase is de verdediging van Engeland nog niet gepasseerd. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman staat na drie wedstrijden op een doelsaldo van maar liefst 14-0. Spanje doet het beduidend minder en overleefde de groepsfase met een doelsaldo van 5-3.

Engeland een doelpuntenmachine onder Wiegman

Engeland scoorde de afgelopen tien wedstrijden gemiddeld 4.4 keer. Spanje maakt gemiddeld slechts 1.8 doelpunten. De Spanjaarden krijgen ook iets meer tegengoals (6 om 2) in de afgelopen tien wedstrijden dan hun tegenstander van vanavond. Interessant wordt het als we kijken wanneer de doelpunten vielen. Beide ploegen maken een behoorlijk aantal doelpunten in de tweede helft. Engeland heeft 27 van de 44 doelpunten gemaakt na het rustsignaal, Spanje 12 van de 18. Saillant detail: Engeland heeft dit EK juist veel meer gescoord in de eerste helft dan in de tweede helft. Spanje kreeg dit EK twee van de drie doelpunten tegen in de eerste vijf minuten van de wedstrijd en wist zelf twee van de vijf doelpunten in de blessuretijd te scoren.
Dat moest La Roja doen zonder hun recordinternational Alexia Putellas. De beste vrouwelijke voetballer ter wereld raakte vlak voor het toernooi zwaar geblesseerd. Engeland heeft nog genoeg stootkracht met all-time topscorer Ellen White en de aanvalspartner van Vivianne Miedema bij Arsenal, Beth Mead. Hoewel Engeland geen kwalificatie speelde omdat het als gastland automatisch geplaatst was voor het EK is de WK-kwalificatie inmiddels wel in volle gang. Engeland heeft daar in acht wedstrijden een doelsaldo van 68-0. White scoorde tien doelpunten, Mead zelfs twaalf. Laatstgenoemde gaf ook nog eens tien assists en is op het huidige EK topscorer met vijf doelpunten. Alle voortekenen wijzen er dus op dat Spanje vanavond een hele zware avond gaat krijgen en dat Engeland doorgaat naar de halve finale.