Oranjevrouwen wacht doelpuntrijk duel tegen titelkandidaat Frankrijk in kwartfinale EK

Wedden op voetbal
zaterdag, 23 juli 2022 om 13:40
Copyright ProShots 17460633
Dat Nederland-Frankrijk aankomende zaterdagavond een interessante wedstrijd gaat worden staat bijna buiten kijf. In de voorgaande tien edities wist ons kikkerlandje drie keer te winnen. De Fransen wonnen vier keer en drie keer eindigde het treffen in een gelijkspel. Nederland en Frankrijk ontlopen elkaar op de wereldranglijst slechts één plekje in het voordeel van Frankrijk. Nederland is bovendien titelhouder op het EK. Toch is Frankrijk de favoriet. Ze wonnen de laatste onderlinge wedstrijd en geven weinig doelpunten weg. Als je toch denkt dat Nederland gaat winnen, levert dat bijna vijf keer je inzet op!
Aannemelijk is dat beide teams gaan scoren. De afgelopen tien wedstrijden waar daadwerkelijk wat op het spel stond wist Nederland minstens eenmaal te scoren. Gemiddeld zelfs 3.2 doelpunten per wedstrijd. 22 van 32 doelpunten werden gemaakt in de tweede helft (68%). Als we de 12-0 overwinning op Cyprus weglaten, die nogal afwijkt van hoe Oranje normaal wint, wordt dat zelfs 15 van de 20 doelpunten (75%).
Frankrijk heeft al een volledig kalenderjaar niet verloren en de laatste twee verliespartijen waren allebei tegen de Verenigde Staten, in 2019 en 2021. Frankrijk scoort daarom ook altijd minimaal een keer per wedstrijd. De Françaises houden normaal gesproken erg vaak de nul, maar net als Nederland hebben ze dit toernooi nog geen enkele keer het doel schoon gehouden. Beide teams scoren staat op een mooie quotering van 1.76.

Nederland vaak trefzeker in de tweede helft

Wanneer de doelpunten vallen wordt ook interessant. Zoals eerder gezegd scoort Nederland heel vaak in de tweede helft, maar dat wil niet zeggen dat er in de eerste helft niets gebeurt. In de laatste vijf onderlinge confrontaties werd de brilstand vóór rust al van het scorebord geveegd. In 9 van de 10 laatste wedstrijden van Frankrijk werd er voor de rust al gescoord, alle keren ook door Frankrijk zelf.
Nederland heeft wat meer moeite met scoren in de eerste helft. Slechts vijf van de laatste tien wedstrijden ‘om het echie’ scoorden de Oranje Leeuwinnen. Op het EK scoorde Oranje in slechts een van de drie wedstrijden voor rust. In vijf van de tien wedstrijden kreeg Nederland een tegengoal in de eerste helft. Als we dat combineren met de doelpuntendrift van Frankrijk in de eerste helft levert dit een interessante quotering op van 1.70 dat Frankrijk in de eerste helft weet te scoren.

Dames van Frankrijk scoren aan de lopende band

Wie die doelpunten gaan maken is lastiger te voorspellen. De Franse topspits Marie-Antoinette Katoto viel in de wedstrijd tegen België al na 16 minuten geblesseerd uit en haar toernooi zit erop. De rest van de doelpunten die Frankrijk scoort worden vaak door verschillende speelsters gemaakt. Bij Nederland is all-time topscorer Vivianne Miedema terug in de ploeg. Veel aanvallen beginnen en eindigen vaak bij haar.
Mocht Nederland achter staan heeft bondscoach Mark Parsons aanvaller Romee Leuchter nog achter de hand. Zij scoorde twee keer in zeventien minuten afgelopen wedstrijd tegen Zwitserland, waar ze inviel voor de tegenvallende Lineth Beerensteyn. De statistieken wijzen uit dat ons een doelpuntrijk spektakel staat te wachten, maar in het verleden behaalde resultaten geven nooit garanties voor de toekomst.