Laatste kans voor Manchester United om aansluiting met Arsenal te vinden in rechtstreeks duel

Wedden op voetbal
zondag, 22 januari 2023 om 14:45
arsenal
Het leven lacht fans van Arsenal en Manchester United weer toe na enkele donkere jaren. De laatste keer dat Arsenal in de top vier eindigde was na het seizoen 2015/2016, inmiddels al bijna zeven jaar geleden. Manchester United deed het de afgelopen jaren iets beter, maar het spel was afgrijselijk en vorig jaar werd de club slechts zesde. Dit seizoen lijkt Arsenal de beste papieren voor het kampioenschap te hebben en is Manchester United onder Erik ten Hag weer opgeleefd. Zondag om 17:30u wordt in het Emirates Stadium afgetrapt tussen de huidige koploper en de nummer drie. Dit is onze voorbeschouwing, met onderaan de beste wedtips.

Hoe is de vorm?

Arsenal en Manchester United hebben sinds de winterstop geen wedstrijd meer verloren. Afgelopen weekend wonnen The Gunners nog met 0-2 van rivaal Tottenham Hotspur, terwijl de manschappen van Ten Hag in de blessuretijd de gelijkmaker van Crystal Palace moesten slikken. Arsenal heeft het momentum dus mee. Als we iets breder kijken, naar de laatste vijf wedstrijden, zijn beide ploegen compleet in balans. Arsenal heeft daarin dertien punten gehaald met een doelsaldo van +8, net als United.
Het totale doelsaldo van Arsenal is wel een stuk beter dan dat van hun tegenstander. United doet het met 30-22 op aanvallend en verdedigend vlak een stuk slechter dan Arsenal met hun 42-14. Thuis is Arsenal ook nog ongeslagen, met een record van 7-1-0. Manchester United gaat op bezoek, waar hun statistieken een stuk slechter zijn dan op het eigen Old Trafford. Met een record van 5-2-3 is de ploeg kwetsbaar, en dus de underdog.

Wie gaat er scoren, en wanneer?

Er vallen een aantal dingen op als we de topscorerslijst onder de loep nemen. Ten eerste hebben bij beide clubs tot nu toe elf spelers het net laten bollen, maar de frequentie van de spelers van Manchester United is een stuk lager dan die van Arsenal. De enige die bij United regelmatig scoort is Marcus Rashford, die met acht doelpunten clubtopscorer is. Daarna komt Bruno Fernandes met slechts vier doelpunten. Cristian Eriksen is de onbetwiste assistkoning met al zeven voorbereide doelpunten. Als hij dit keer weer een assist levert krijg je maar liefst 6.00 keer je inzet terug.
Bij Arsenal staat Martin Odegaard als middenvelder verrassend bovenaan met acht doelpunten. Direct daarachter volgen de aanvallers Gabriel Martinelli (7), Bukayo Saka (6) en Gabriel Jesus (5). Op Martinelli na geven alle spelers ook nog regelmatig assists. Saka is assistkoning van zijn club met 7, mocht hij dit keer ook een doelpunt van een medespeler voorbereiden krijg je 4.50 keer je inzet terug.
Goed, dan over naar wanneer er eigenlijk gescoord wordt. Manchester United krijgt uit gemiddeld drie keer zoveel tegendoelpunten als wanneer ze thuisspelen, maar scoort in 90% van de uitwedstrijden. Wel blijft het in 66% van de uitwedstrijden waarin het tot scoren komt maar beperkt tot slechts één doelpunt. Welke helft maakt weinig uit, al scoort United over het algemeen meer in de tweede helft, maar dat is vooral bij thuiswedstrijden dus nu irrelevant. Het enige interessante is dat United een stuk meer doelpunten tegen krijgt in de eerste helft dan de tweede helft.
Dat is wel interessant voor tegenstander Arsenal, dat in 88% van de thuiswedstrijden tot scoren komt. Opvallend is dat elke thuiswedstrijd dat Arsenal scoort, het dat gelijk meer dan 1.5 keer doet. Meer dan twee keer zoveel doelpunten scoorde het team in de tweede helft, waarin het in totaal in 87% van de thuiswedstrijden scoorde.

Onderlinge verhoudingen

De laatste tien keer dat dit duel in het Emirates Stadium gespeeld werd, won Arsenal vijf keer. Drie keer won Manchester United, en tweemaal werd het gelijk. Gezien alle statistieken zijn de quoteringen voor winst niet heel verrassend. Voor winst van Arsenal krijg je 1.88 keer je inzet, bij een gelijkspel krijg je 4.10 en bij winst van Manchester United krijg je 4.00.