Update | Flinke daling op de wereldranglijst voor Van de Zandschulp na snelle nederlaag US Open

Update | Flinke daling op de wereldranglijst voor Van de Zandschulp na snelle nederlaag US Open

Uit het niets stond Botic van de Zandschulp op 7 september 2021 in de kwartfinale van de US Open. De qualifier maakte indruk in New York met zeges op onder andere Diego Schwartzman en Casper Ruud. Latere winnaar Daniil Medvedev bleek een niet te nemen horde bij de laatste acht. Aanstaande maandag start de US Open 2022 en Van de Zandschulp heeft daar flink wat punten te verdedigen. Hoe staat de Nederlander er voor en wat zijn de gevolgen voor zijn ranking bij een slecht toernooi? Wij hebben het voor je uitgezocht.

De maand augustus stond vorig jaar voornamelijk in het teken van het spelen van challengertoernooien. Dat was het niveau waar Van de Zandschulp zich op voorbereide voorafgaand aan zijn poging het hoofdtoernooi van de US Open te bereiken. In het kwalificatietoernooi boekte de 26-jarige Nederlander drie moeizame zeges, maar die waren wel voldoende om een ticket te bemachtigen voor het hoofdtoernooi. Deelname aan een grandslamtoernooi was voor Van de Zandschulp hét moment om punten te scoren voor de wereldranglijst.

Het leek een snelle exit te gaan worden voor Van de Zandschulp in New York. In zijn partij in de eerste ronde tegen de relatief onbekende Spanjaard Carlos Taberner keek 'VdZ' tegen een 0-2 achterstand in sets aan, maar liet zien over een vechtersmentaliteit te beschikken. Na ruim drieënhalf uur spelen zegevierde Van de Zandschulp met de cijfers 2-6 3-6 6-4 7-5 en 6-3. In de tweede ronde wachtte de huidige nummer vijf van de wereld, Casper Ruud. Na wederom de eerste set verloren te hebben waren de kansen voor een stunt nihil, maar tot ieders verbazing richtte Van de Zandschulp zich op, speelde zijn beste tennis ooit en veegde hij de Noor van de baan in vier sets, 3-6 6-4 6-3 en 6-4. Vanaf dat moment maakte 'VdZ' naam in de tenniswereld.

(tekst gaat verder onder de video)

Tweede ronde US Open 2021 Van de Zandschulp vs Ruud

Kwartfinale eindstation voor Van de Zandschulp

In de derde en vierde ronde stond Van de Zandschulp tegenover twee Argentijnen. Na een moeizame eerste set walste de Nederlander in ronde drie over Facundo Bagnis heen, 3-6 6-0 6-2 en 6-2. Met die overwinning bereikte Van de Zanschulp de tweede week in New York en dat is een prestatie van formaat voor een qualifier. In ronde vier kreeg het publiek op het Centre Court een heerlijk gevecht voorgeschoteld waarin Diego Schwartman de zevende tegenstander voor Van de Zandschulp was in New York. Nu begon de Nederlander wel goed aan het duel en won hij de eerste twee sets met 6-3 en 6-4. Het duel mondde uiteindelijk uit in een beslissende vijfde set nadat Schwartzman set drie en vier won met tweemaal 7-5. In de vijfde set speelde Van de Zandschulp grandioos en liet hij zijn Argentijnse opponent kansloos achter met 6-1. De kwartfinale was bereikt!

(tekst gaat verder onder de video)

Achtste finale US Open 2021 Van de Zandschulp vs Schwartman

In de kwartfinale waren alle schijnwerpers op Van de Zandschulp gericht. Kon hij de favoriet voor de eindzege, Daniil Medvedev, een halt toeroepen? Het begin van het duel was slecht. Overduidelijk waren er zenuwen aanwezig en het spel van de afgelopen anderhalve week was verre van zichtbaar. De eerste twee sets gingen in een moordend tempo met 6-3 en 6-0 naar de Rus. Maar Van de Zandschulp kreeg een opleving, won de derde set met 6-4 en in set vier ging het tot 5-5 gelijk op. Een beslissende vijfde set lag in het vooruitzicht, maar op 5-6 ging het mis en plaats Medvedev de allesbeslissende break. De behaalde 385 punten voor de wereldranglijst zorgden ervoor dat Van de Zandschulp een enorme sprong maakte op wereldranglijst. En het betekende zijn definitieve doorbraak, want een jaar na dato staat de Nederlander op een 24e plaats op de ATP-ranking.

(tekst gaat verder onder de video)

Kwartfinale US Open 2021 Van de Zandschulp vs Medvedev

Clash tussen Medvedev en Van de Zandschulp in Cincinnati

Ter voorbereiding op de US Open speelde Van de Zandschulp onder andere op de masters van Cincinnati. In de tweede ronde van dat toernooi stond er een pikant duel op het programma, namelijk een ontmoeting met Daniil Medvedev. Het werd een wedstrijd waarin beide spelers aan elkaar gewaagd waren in de rally's, maar Van de Zandschulp erg veel fouten maakte en slecht serveerde. De Nederlander wist in de tweede set een setpoint niet te benutten en capituleerde op 5-6. Medvedev won het duel met 6-4 en 7-5. Klik op deze link voor een samenvatting van het duel.

In de laatste week van voorbereiding is Van de Zandschulp actief op het ATP-toernooi van Winston Salem. De wereldtoppers zijn daar niet aanwezig en dus is het de uitgelezen kans voor de Nederlander om ver te komen en flink wat punten voor de wereldranglijst te verdienen. Inmiddels heeft Van de Zandschulp, die als tweede geplaatst is, de kwartfinales bereikt. Daarin neemt hij het donderdagavond op tegen Benjamin Bonzi.

Mocht de US Open 2022 een fiasco worden voor Van de Zandschulp dan verliest hij flink wat plaatsen op de wereldranglijst. Er zijn 385 punten te verdedigen. In het slechtste geval, uitschakeling in de eerste ronde, zakt onze landgenoot van de huidige 22e plaats naar een positie rond plek 40. De US Open begint op maandag 29 augustus. Iedere dag zullen wij live verslag doen op de website van Sportbookies. Benieuwd naar de favorieten voor de eindzege van de US Open? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Update 31 augustus | Van de Zandschulp zakt flink op ranking

Botic van de Zandschulp is in de tweede ronde van de US Open uitgeschakeld. De Veenendaler verloor in vier sets van de Fransman Florentin Moutet. De 385 behaalde punten van afgelopen jaar gaan in rook op en daardoor zakt 'VdZ' flink op de wereldranglijst. Van de Zandschulp zakt minimaal van plek 22 naar 35.

Zet in bij Bet365 en ontvang een welkomstbonus van 100 euro.

Pak nu een bonus tot wel €250 aan free bets bij Circus!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Meer tips ontvangen? Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram of Telegram.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties