Opvallend! De coureur die de derde vrije training wint, pakt bijna nooit poleposition!

Opvallend! De coureur die de derde vrije training wint, pakt bijna nooit poleposition!

Max Verstappen en Charles Leclerc zijn al het gehele seizoen in gevecht voor de wereldtitel, dat na de laatste paar races in het voordeel van Verstappen beslecht lijkt. De Formule 1 bestaat echter uit meer dan alleen de race zelf. Hoe doen beide coureurs het eigenlijk in de vrije trainingen en welke conclusies kunnen we daaruit trekken?

Hieronder staan alle uitslagen van Verstappen en Leclerc in de vrije trainingen en kwalificaties tot nu toe.

Resultaten Max Verstappen

Grand-Prix VT 1 VT 2 VT 3 Kwalificatie Bijzonderheden
Bahrein 5e 1e 1e 2e -
Saoedi-Arabië 2e 2e 2e 4e -
Australië 4e 2e 7e 2e -
Emilia-Romagna 3e 1e 7e 1e VT2 in deze tabel is de kwalificatie van de sprintrace. VT3 is VT2, die na afloop van deze kwalificatie gereden werd. De Kwalificatie is de uitslag van de sprintrace
Miami 3e Geen tijd 3e 3e Verstappen had problemen met de auto in VT2 en klokte geen tijd
Spanje 3e 5e 2e 2e -
Monaco 4e 4e 4e 4e Perez en Sainz botsten op elkaar in de kwalificatie, waardoor een tweede run er niet meer in zat voor het gehele veld
Azerbeidzjan 3e 3e 3e 3e -
Canada 1e 1e 9e 1e -
Groot-Brittanië geen tijd 4e 1e 2e Stroll spinde tijdens de eerste vrije training, waardoor Verstappen met de bijbehorende rode vlag geen tijd meer neer kon zetten
Oostenrijk 1e 1e 3e 1e VT2 in deze tabel is de kwalificatie van de sprintrace. VT3 is VT2, die na afloop van deze kwalificatie gereden werd. De Kwalificatie is de uitslag van de sprintrace
Frankrijk 2e 3e 1e 2e

Resultaten Charles Leclerc

Grand-Prix VT 1 VT 2 VT 3 Kwalificatie Bijzonderheden
Bahrein 2e 2e 2e 1e -
Saoedi-Arabië 1e 1e 1e 2e -
Australië 2e 1e 2e 1e -
Emilia-Romagna 1e 2e 3e 2e VT2 in deze tabel is de kwalificatie van de sprintrace. VT3 is VT2, die na afloop van deze kwalificatie gereden werd. De Kwalificatie is de uitslag van de sprintrace
Miami 1e 2e 2e 1e -
Spanje 1e 1e 1e 1e -
Monaco 1e 1e 2e 1e Perez en Sainz botsten op elkaar in de kwalificatie, waardoor een tweede run er niet meer in zat voor het gehele veld
Azerbeidzjan 2e 1e 2e 1e -
Canada 2e 2e geen tijd 15e Leclerc wisselde van motor, waardoor hij sowieso achteraan moest starten
Groot-Brittanië 4e 5e 3e 3e -
Oostenrijk 2e 2e 2e 2e VT2 in deze tabel is de kwalificatie van de sprintrace. VT3 is VT2, die na afloop van deze kwalificatie gereden werd. De Kwalificatie is de uitslag van de sprintrace
Frankrijk 1e 2e 3e 1e -

Wat valt op aan Leclerc?

Ten eerste rijdt Charles Leclerc extreem constant. In liefst 91,6% van VT1, VT2, VT3 en de kwalificatie bij elkaar opgeteld rijdt hij zichzelf in de top drie. Als we zijn motorwissel in Canada buiten beschouwing laten is dat zelfs 95,7%!

In de eerste vrije training eindigt Leclerc 91,6% van de races in de top drie. Hij werd altijd eerste of tweede. Alleen in Groot-Brittannië, waar hij een minder weekend had, was dat niet het geval. In 50% van de races wint hij zelfs VT1. Leclerc in de top drie lijkt een zekerheid in bijna elke vrije training of kwalificatie. Aankomende race in Hongarije levert dat je 1.28 keer je inzet op voor de eerste vrije training!

Na afloop van de tweede vrije training eindigt Leclerc 91,6% van de races in de top twee. Hij wordt net als in VT1 altijd eerste of tweede op Silverstone na. In 41,6% van de races wint de Monegask.

In de derde vrije training is Leclerc duidelijk een stuk minder. Hij won slechts twee keer en werd zelfs drie keer derde. Op de motorwissel in Canada na, waardoor hij geen tijd neerzette komt hij wel altijd in de top drie terecht.

Als het stof van de kwalificaties is neergedaald is Leclerc oppermachtig. Hij won liefst 58,3% van de kwalificaties tot nu toe! Behalve de gridstraf in Canada door zijn motorwissel eindigt Leclerc elke kwalificatie in de top drie.

Wat valt op aan Verstappen?

Verstappen is een stuk volatieler dan Leclerc voorafgaand aan de race. Slechts 70,8 procent van de races eindigt hij in de top drie bij vrije trainingen en kwalificaties.

In de eerste vrije training laat hij in acht van de twaalf races een plaats bij de eerste drie noteren. Als dat hem aankomend weekend in Hongarije weer lukt krijg je net als bij Leclerc 1.28 keer je inzet terug! Sinds Verstappen voor Red Bull rijdt is dat hem in slechts de helft van de races gelukt, drie van de zes keer eindigde Verstappen in de top drie in de eerste vrije training in Hongarije. Slechts twee van de twaalf eerste vrije trainingen wist Verstappen dit seizoen tot nu toe te winnen.

Na de tweede vrije training doet Verstappen het ietsje beter, met vier overwinningen en in 75% van de races een plek in de top drie.

In de derde vrije training weet de Nederlander in 25 procent van de races een overwinning te boeken. Zijn plaats in VT3 wijkt nogal vaak af van deze in VT2 of VT1. Opvallend genoeg eindigt hij net als in de eerste vrije training in acht van de twaalf races in de top drie.

Dan de kwalificatie. Verstappen rijdt daarin extreem constant. Slechts twee keer werd geen plaats in de top drie geboekt en werd hij vierde. Drie keer wist hij te winnen, maar een plek bij de eerste vijf lijkt elke race een zekerheid.

Verstappen vs Leclerc: H2H

In slechts 31% van de vrije trainingen en kwalificaties weet Verstappen Leclerc af te troeven. De motorwissel van Leclerc lijkt niet goed te hebben uitgepakt want als we alleen de races vanaf Canada meenemen verdubbelt dat percentage ruim tot maar liefst 69%.

De eerste vrije training is Leclerc oppermachtig. Hij weet maar liefst tien van de twaalf keer Verstappen voor te blijven. Beide keren dat hij verloor was tijdens of na de Grand-Prix van Canada, maar zelfs dan lijkt Leclerc nog altijd in het voordeel. In de tweede vrije training wordt dat voordeel al flink minder en blijft Verstappen in vijf van de twaalf races voor Leclerc.

De laatste vrije training lijkt ook in het voordeel van Leclerc te vallen. In slechts drie races hoefde hij de Nederlander voor te laten gaan. Canada was daarin opmerkelijk. Ondanks de slechte race van Verstappen kon Leclerc door de motorwissel geeneens een tijd neerzetten. Deze telt dus ook mee in de statistieken, maar helemaal eerlijk is dat misschien niet. Dit geeft Verstappen echter een mooi bonuspuntje.

In de kwalificaties blijft Leclerc Verstappen liefst negen keer voor. Van alle keren dat de Monegask verloor is dat wel in de laatste vier races. Verstappen lijkt hierdoor dus in het voordeel voor aankomende race!

Heel opvallend is nog wel dat degene die de derde vrije training wint, vrijwel nooit de kwalificatie wint. Slechts eenmaal, Leclerc in Spanje, gebeurde dat. In de overige elf races wist de coureur die VT3 won, níét de poleposition te pakken.

Zet in bij Bet365 en ontvang een welkomstbonus van 100 euro.

Registreer en speel mee bij Jack's en ontvang een mooie free bet tot wel €50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Meer tips ontvangen? Volg ons ook op Facebook, Twitter of Instagram.