Waarom PSV na dit seizoen terrein gaat verliezen op Ajax, Feyenoord en AZ

Waarom PSV na dit seizoen terrein gaat verliezen op Ajax, Feyenoord en AZ

Bij PSV is het na dit seizoen alle hens aan dek. De Eindhovenaren zijn nog volop in de race voor de titel, maar als deze niet behaald wordt hebben ze een groot probleem. Volgens de bookmakers worden de Eindhovenaren dit seizoen derde in de Eredivisie, waardoor ze de lucratieve Champions League mislopen. Dat is slechts een van de redenen waarom PSV na dit seizoen terrein gaat verliezen op Ajax, Feyenoord en AZ. Wij zetten de overige redenen voor je op een rijtje.

Reden 1: Huurlingen

De beste spelers van PSV zijn helaas voor hen spelers die aan het eind van het seizoen weer weggaan. Met Patrick van Aanholt, Fabio Silva, Jarred Branthwaite en Thorgan Hazard loopt er heel veel kwaliteit aan het eind van het seizoen de deur uit zonder dat het iets oplevert. Ook Savio is gehuurd, maar hij is geblesseerd en heeft nog weinig gespeeld. Toch heeft hij een waarde van 6 miljoen euro. De totale waarde van de selectie van PSV is 184.35 miljoen euro, waarvan de huurlingen de volgende waarde vertegenwoordigen:

- Branthwaite €3.00 mln

- Van Aanholt €3.20 mln

- Hazard €9.00 mln

- Fabio Silva €13.00 mln

- Savio €6.00 mln

*De transferwaardes zijn afkomstig van Transfermarkt.nl en dateren van 4 november 2022.

De huurlingen hebben een totale waarde van ruim 34 miljoen, bijna 19% van de marktwaarde van de totale selectie. Bij Feyenoord is dat slechts 14.9%, terwijl Ajax en AZ het met 2% en 6% nog veel beter doen dan PSV. Bovendien zijn de spelers van Ajax (Lorenzo Lucca) en AZ (Zinho Vanheusden) geen basisspelers, waardoor het verlies van de huurlingen nog minder zwaar meetelt. Bij Feyenoord staan alleen huurlingen Wellenreuther, Idrissi en Szymanski in de basis. Op laatstgenoemde hebben de Rotterdammers een koopoptie, terwijl er afgelopen zomer al vervangers aangetrokken zijn die het aankomende verlies van Idrissi kunnen opvangen. Wellenreuther is in principe tweede keeper als Bijlow weer fit is. PSV raakt dus van alle clubs de meeste én de belangrijkste huurlingen kwijt, al doen ze wel hun best om de huurovereenkomsten te verlengen. Bij Van Aanholt is dit zelfs al gelukt. Dit brengt echter aan het eind van de rit geen geld in het laatje, wat ons bij het volgende punt brengt.

Reden 2: PSV moet hun beste spelers verkopen

De Telegraaf maakte in januari duidelijk dat PSV elk jaar een gat van 40 miljoen euro met uitgaande transfers moet vullen om zwarte cijfers te schrijven. Marcel Brands legde vlak na de winterse transferperiode de situatie uit: 'Als we op -30 miljoen euro waren uitgekomen, wat zomaar had gekund, dan gaat je eigen vermogen naar -13. Dan moet je voor elke uitgave van boven de 25.000 euro toestemming vragen aan de KNVB. Dat moet je natuurlijk ten alle tijden zien te voorkomen als PSV', stelde Brands na de verkoop van Madueke en Gakpo. 'Als we op deze manier zouden doorgaan, zouden we te afhankelijk zijn van Champions League of die ene grote verkoop. En zelfs die grote verkoop zou al niet eens meer groot genoeg zijn.'

De spelers van PSV die de grootste waarde vertegenwoordigen zijn Ibrahim Sangaré, Xavi Simons en Johan Bakayoko. Zij zijn respectievelijk 35, 18 en 4.5 miljoen waard. De waarde van Xavi en Bakayoko loopt waarschijnlijk op, aangezien de laatste update in november was. De meest waarschijnlijke verkoop is die van Sangaré. De Ivoriaan is inmiddels 25 en zag zijn waarde in 2022 van 10 naar 35 miljoen gaan. Dit is het moment om te cashen en dat gaat waarschijnlijk ook gebeuren. Komende zomer heeft hij een clausule in zijn contract staan die garandeert dat een club hem voor 37.5 miljoen kan overnemen. Sangaré is echter de enige defensieve middenvelder van PSV. Erick Gutierrez kan er ook eventueel spelen, maar hij staat officieel te boek als centrale middenvelder. Bovendien is de kans groot dat ook hij de deur van het Philips Stadion aan het eind van het jaar achter zich dichttrekt. Naast dat tweetal kan ook Xavi Simons nog vertrekken, daar zijn oude club Paris Saint Germain hem voor slechts twaalf miljoen euro kan oppikken. Als dat gebeurt verliest PSV haar creatiefste speler, hij is de MVP van de club.

Wel sijpelde er naar buiten dat PSV interesse zou hebben in Ramiz Zerrouki van FC Twente. Mocht Sangaré verkocht worden dan kan hij gehaald worden als opvolger. De club kan echter niet klakkeloos met geld smijten. Feyenoord, AZ en Ajax hebben bovendien hetzelfde probleem, natuurlijk worden hun beste spelers ook verkocht. Bij Ajax blijft er echter genoeg kwaliteit over en zij hebben genoeg financiële stootkracht om eventuele vervangers te halen. Feyenoord heeft een bijna dubbele bezetting, terwijl AZ al veel kansen geeft aan spelers die het stokje van hun vedettes over kunnen nemen. Myron van Brederode heeft als mogelijke vervanger van Jesper Karlsson bijvoorbeeld al 36 wedstrijden in AZ 1 gespeeld dit seizoen.

Reden 3: Luuk de Jong is oud én duur

Luuk de Jong zwaaide onlangs af bij het Nederlands Elftal, wat goed is voor PSV. Hij is echter een stuk minder belangrijk dan in zijn eerste paar periodes voor de club. Dit seizoen was hij 'slechts' goed voor 10 doelpunten in 28 wedstrijden, een te mager moyenne voor het salaris dat hij opstrijkt. Volgens het Eindhovens Dagblad verdient De Jong zo'n vijf miljoen euro per jaar, daarmee is hij de absolute grootverdiener.

Bovendien wordt De Jong aankomende zomer 33 jaar en dat is te merken. Waar hij voorheen vrijwel nooit geblesseerd was heeft hij dit seizoen al meerdere wedstrijden moeten missen. In het begin van het jaar lag hij er lang uit met een kuitblessure, daar kwam in de winter een kleine hoofdblessure bij en afgelopen weekend miste hij de wedstrijd tegen Cambuur wegens een enkelblessure. De Jong wordt oud, is duur en levert geen restwaarde op. PSV heeft bovendien de oudste selectie van alle topploegen. Gemiddeld is de selectie 25.2 jaar oud, tegen 24.4 jaar bij Ajax, 23.5 jaar bij Feyenoord en 22.9 jaar bij AZ. Des te ouder een speler, des te minder hij oplevert.

Reden 4: De eigen jeugd klopt nog niet op de deur

Ongeveer anderhalf jaar geleden zette Voetbalprimeur op een rijtje van welke spelers van Jong PSV veel verwacht kon worden in de toekomst. Dat waren Dante Sealy, Isaac Babadi, Emmanuel van de Blaak, Mylian Jimenez, Iggy Houben en Livano Comenencia Ze voegden daar onder andere Jason van Duiven nog aan toe als honorable mention. Als we dat rijtje afgaan is het vrij matig gesteld met de jeugd van PSV. Sealy speelt nog steeds bij Jong PSV, is inmiddels bijna 20 en moet zijn debuut nog maken. Dit seizoen heeft hij als aanvaller slechts één doelpunt gemaakt in 22 wedstrijden, terwijl zijn huurcontract afloopt. Wij verwachten niet dat PSV definitief werk van hem gaan maken.

Comenencia speelt er ook nog, maar toont niet aan beter te zijn dan Teze, Mwene of Sambo. Houben is inmiddels achttien jaar, maar heeft nog geen enkele minuut in Jong PSV gespeeld. Gimenez zit dit seizoen veelvuldig op de bank bij Jong PSV, is al twintig jaar oud en komt gewoon te kort. Babadi is bijna achttien, maar speelt wel veel bij Jong PSV. Over hem kunnen we nog geen oordeel vellen, maar aankomend seizoen komt waarschijnlijk te vroeg voor de middenvelder.

Emmanuel van de Blaak lijkt wél klaar voor het grote werk. Hij zat op de bank tegen Sevilla en maakte zijn eerste minuten in de hoofdmacht tegen Bodo/Glimt in de Europa League. Alhoewel minuten, hij deed slechts een minuut mee. Dit geeft desalniettemin aan dat PSV vertrouwen heeft in de jongeling die vorig jaar zijn kruisband afscheurde. Nog steeds maar achttien jaar ook. Maar de laatste vijf wedstrijden van Jong PSV zat hij niet bij de selectie, ook niet bij het grote PSV. We weten de reden daarvan niet.

Verder lijkt Jason van Duiven ook klaar voor minuten bij PSV 1, hij maakt net als Nassoh, Simon Colyn en Matthijs Tielemans de meeste aanspraak op een plaats in de hoofdmacht, afgaande op het aantal doelpunten en minuten dat het viertal bij Jong PSV maakt. Wie verder kijkt dan de statistieken ziet bij twee van deze spelers al gelijk een manco: Tielemans speelde dit seizoen tot nu toe elke wedstrijd, maar zijn contract loopt deze zomer af, hij is dan 21 jaar en zat nog geen enkele keer bij de hoofdmacht. Colyn is dit seizoen al op zes posities uitgeprobeerd omdat hij overal wel redelijk speelt, maar nergens een onuitwisbare indruk maakt. Hij wordt over een paar dagen ook 21.

Blijft over Jason van Duiven en Nassoh. De enige twee, samen met van de Blaak, die aan kunnen haken bij het eerste elftal. Van Duiven maakt sinds de winterstop een enorme ontwikkeling door. Hij is sinds januari goed voor zeven doelpunten en zat tegen Sevilla bij de selectie van PSV 1. Op termijn kan hij Luuk de Jong opvolgen, al komt volgend jaar wellicht wat te vroeg. Wel kan hij volgend jaar in plaats van Fabio Silva een vaste invaller worden. Nassoh is een aanvallende middenvelder. Ook hij zat al bij de hoofdmacht, maar maakte nog geen minuten. Bij Jong PSV was hij goed voor vijf doelpunten en zes assists. Nassoh is twintig jaar en zijn concurrentie is niet mals met Guus Til, Ismaël Saibari en Richard Ledezma. Ook Xavi Simons kan op 'tien' spelen, al wordt hij door het gebrek aan buitenspelers op de vleugels gezet. Van hem gaat Nassoh de concurrentie zeker niet winnen.

Er komt uit eigen jeugd dus een spits, een middenvelder en een centrale verdediger door die op korte termijn het eerste van PSV aan kunnen. Geen van deze spelers valt echter al in bij PSV 1 of lijkt klaar voor een basisplaats mochten er spelers vertrekken. Dat doet AZ toch beter met hun jeugd. Er moet nog heel wat bij wil PSV daadwerkelijk sterker worden. Momenteel staat PSV slechts vierde, met zes punten achterstand op koploper Feyenoord en drie punten achterstand op nummer twee Ajax. Met wedstrijden tegen FC Twente, Ajax en AZ voor de boeg heeft PSV een heel lastig programma. Als de Champions League misgelopen wordt heeft de club een groot probleem.

Zet in bij Bet365 en ontvang een welkomstbonus van 100 euro.

Registreer en speel mee bij Jack's en ontvang een mooie free bet tot wel €50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Meer tips ontvangen? Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram of Telegram.