Voorbeschouwing halve finale EK 2024: komt Frankrijk ditmaal wél zelf tot scoren?

Sportnieuws
dinsdag, 09 juli 2024 om 15:05
kylian mbappe
Na een thriller van een kwartfinale tussen Spanje en Duitsland (2-1) gaan de Spanjaarden dinsdag Oranje voor in de halve finales. Met Frankrijk wacht een mede-topfavoriet met een buitengewoon opmerkelijke statistiek: Kylian Mbappé en de zijnen scoorden nog niet één keer uit open spel, en dat terwijl Spanje volgens velen het meest aantrekkelijke aanvalsspel laat zien. Trekt de overwinnaar van het thuisland die lijn door, of doorbreekt Frankrijk dinsdag de relatieve doelpuntendroogte?
Net als Engeland krijgt Frankrijk dit EK veel kritiek op de getoonde spelwijze. Toegegeven, bij de Engelsen gebeurt dit momenteel in de overtreffende trap, maar het is veelzeggend dat tot nu toe alleen Mbappé (strafschop) een regulier doelpunt voor Les Bleus maakte. Eén ding lijkt zeker in aanloop naar de clash met Spanje: de Spanjaarden zullen misschien iéts zuiniger spelen dan dan in eerdere (groeps)wedstrijden, maar met jongelingen Lamine Yamal en Nico Williams op de flanken zullen zij de aanval absoluut niet schuwen.

Inzakken of opstomen

Komen zij in de eerste helft weer op voorsprong, dan zal Didier Deschamps het typerende spel vanuit de omschakeling vroeg of laat los moeten laten. Op dat moment kan het interessant worden, want een back als Theo Hernández kan normaal gezien veel meer dan opstomen via countervoetbal. Neemt Frankrijk in de loop van de wedstrijd meer initiatief, dan ontstaat er automatisch ruimte voor Yamal en Williams, waarbij eerstgenoemde óók bij een behoudend Frankrijk de potentie heeft om Hernández dol te kunnen draaien.

Scoren voor je zeventiende

Yamal leverde dit toernooi al meer dan één assist af, maar scoorde nog niet. Bij een doelpunt op dinsdag wordt hij de jongste doelpuntenmaker ooit op een EK, en tevens de enige zestienjarige. Dat laatste is betekenisvol met het oog op een mogelijke finale: een dag voor die wedstrijd wordt Yamal zeventien. Als Frankrijk doorgaat, speelt het de finale op Quatorze Juillet (14 juli). Veertig jaar geleden troffen de twee landen elkaar in de finale van het EK 1984. Toen won Frankrijk met 2-0. Ook bij de laatste ontmoeting (finale Nations League, 2021) zegevierden de Fransen.

Puzzel op rechtsback

Spanje mist dinsdag Dani Carvajal (rood tegen Duitsland) en Robin Le Normand (optelsom gele kaarten). Nacho (Real Madrid) zal waarschijnlijk Le Normand vervangen, maar op rechtsback wacht bondscoach Luis de la Fuente een puzzel. Frankrijk is wel compleet. Bondscoach Deschamps zal hopen dat Mbappé beter op de afspraak is dan tegen Portugal (0-0) en eerder België (1-0), toen ook de onbetwiste sterspeler niet het verschil wist te maken.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties