Voorbeschouwing Coppa Bernocchi 2023 | Van Aert wil seizoenstotaal van vier zeges in Italië nog wat aanvullen

Sportnieuws
maandag, 02 oktober 2023 om 10:48
copyright proshots 20250133
Na de Giro dell'Emilia van afgelopen zaterdag gaat het Italiaanse najaar op een maandag verder met de Coppa Bernocchi. Tussen Parabiago en Legnano staat er een interessant peloton aan de start, met Wout van Aert als absolute publiekstrekker. Wij geven je het nodige mee!
Wie een blik werpt op de erelijst van deze Coppa Bernocchi, ziet louter (sub)toppers. Dan hebben we het met name over goede renners uit Italië, met onder meer Sasha Modolo, Elia Viviani, Vincenzo Nibali, Sonny Colbrelli en afgelopen jaar nog Davide Ballerini.
Vreemde eenden in de bijt waren er ook: Phil Bauhaus in 2019 en vooral Remco Evenepoel in 2021, die deze Coppa Bernocchi naar zich toetrok door 140 kilometer solo te rijden en het peloton uiteindelijk te dubbelen. Ook vorig jaar wist Soudal Quick-Step de koers dus te winnen, met Ballerini,

Praktische informatie Coppa Bernocchi 2023

In dit artikel
  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Coppa Bernocchi
2022 Davide Ballerini2021 Remco Evenepoel2020 Niet verreden2019 Phil Bauhaus2018 Sonny Colbrelli2017 Sonny Colbrelli2016 Giacomo Nizzolo2015 Vincenzo Nibali2014 Elia Viviani2013 Sasha Modolo

Coppa Bernocchi 2023: Parcours, weer en tijden

De Coppa Bernocchi start voor het eerst in jaren niet in Legnano, maar Parabiago. Veel verschil maakt dit niet, daar de plaatsen amper vier kilometer uit elkaar liggen. Het restant van de koers is dan ook exact hetzelfde als de editie van vorig jaar, dus voor de snelle rekenaars onder ons: ten opzichte van 2023 (190 kilometer) is de race nu vier kilometer korter, 186 kilometer dus.
Het zwaartepunt van de koers ligt hoe dan ook in het middenstuk van de wedstrijd, waar we in Torba een plaatselijk circuit betreden. Hierin staan de Piccolo Stelvio (1,5 kilometer aan 6,6 procent) en San Pancrazio (0,6 kilometer aan 7,8 procent) centraal, allebei de heuvels moeten we zevenmaal over.
Na de laatste passage van deze heuvel moet er nog zo'n 35 kilometer bedwongen worden, waarvan de laatste 25 in licht dalende lijn richting Legnano gaan. Daar komen we dan ook aan in deze editie van de Coppa Bernocchi: oud en vertrouwd.
Weer
De omstandigheden zijn ook maandag prima te noemen in Italië. Temperaturen rond de 27 graden Celsius, amper wind en een lekker zonnetje: nazomeren!
Tijden
Start: 11.00u
Finish: ongeveer 15.10u

Favorieten Coppa Bernocchi 2023

Er bestaat geen twijfel over wie de absolute topper is aan de startlijst van Coppa Bernocchi: dat is hoe dan ook Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma begint in Noord-Italië aan zijn laatste week van het wegseizoen, dat later ook nog Tre Valli Varesine en als afsluiter het WK gravel bevat. Maandag start hij, met onder meer Tiesj Benoot aan zijn zijde, alvast als topfavoriet aan de Coppa Bernocchi.
Deze koers is in het verleden vooral een sprinterswedstrijd gebleken en dat is dan ook de hoek waar we het in eerste instantie zoeken, al kan het met Van Aert en Jumbo-Visma zomaar de andere kant opgaan. Juan Sebastian Molano is namens UAE-Team Emirates alvast één van de snellere mannen in koers, al staan daar met types als Michael Matthews (Jayco AlUla), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Iván García Cortina (Movistar) en Andrea Vendrame (AG2R Citroën) ook nog redelijk wat figuren tegenover die ook een heuveltje over kunnen.
Dat geldt eveneens voor het Alpecin-Deceuninck-duo Axel Laurance en Stefano Oldani, alsook voor Vincenzo Albanese van EOLO-Kometa. Intermarché-Circus-Wanty heeft met Madis Mikhels en Niccolo Bonifazio ook twee snellere jongens op de voorlopige startlijst gezet, terwijl we verder ook nog Cees Bol (Astana) en Natnael Tesfatsion (Lidl-Trek) spotten.
Aanvallende types die een heuvel over kunnen zijn er zeker ook. Punchers als Andrea Bagioli, Mauro Schmid (Soudal Quick-Step) en Romain Grégoire (Groupama-FDJ) zullen de aanval willen zoeken, evenals het sterke UAE-blok met onder meer Sjoerd BaxMarc Hirschi en Davide Formolo. Ook Lidl-Trek met onder meer Giulio Ciccone en Bauke Mollema verwachten we in de frontlinie, evenals eenlingen van het genre Oier Lazkano (Movistar) en misschien ook wel Ide Schelling van BORA-hansgrohe.
Topfavorieten: Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Michael Matthews (Jayco AlUla), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Iván García Cortina (Movistar) en Andrea Vendrame (AG2R Citroën)
Longshots: Axel Laurance, Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), Cees Bol (Astana), Andrea Bagioli (Soudal Quick-Step), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Marc Hirschi (UAE-Team Emirates), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) en Madis Mikhels (Intermarché-Circus-Wanty)

TV Coppa Bernocchi 2023

De Coppa Bernocchi is maandag vanaf 13.50 uur te volgen via Eurosport: de sportzender is er op de eerste dag van de week op zowel de online platformen Eurosport.nl, Discovery+ en GCN+ als Eurosport 1 op TV bij.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties