Verstappen verspeelt overwinning in Oostenrijk na touché met Norris, Russell profiteert

Sportnieuws
zondag, 30 juni 2024 om 16:35
george russell
George Russell heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Brit reed lange tijd op de derde plek, maar profiteerde toen de strijd tussen Max Verstappen en Lando Norris uit de hand liep. Norris viel uit bij een incident waar Verstappen voor bestraft werd. De Nederlander eindigde wel nog als vijfde, na een pitstop vanwege een lekke band. Oscar Piastri, Carlos Sainz en Lewis Hamilton eindigden voor de wereldkampioen.
Voor de start van de race bleken de coureurs nagenoeg allemaal dezelfde bandenkeuze gemaakt te hebben als tijdens de sprintrace. Op zaterdag reed iedereen op de mediumbanden, en op zondag stond ook iedereen op de startopstelling op het rubber met gele markeringen. De enige coureur met een andere keuze, Zhou Guanyu, startte vanuit de pitstraat op de harde banden. Aangezien hij toch al achteraan moest starten, gaf de Chinees daar weinig mee op.
Na een korte opwarmronde op de Red Bull Ring nam Verstappen zijn eerste startplekje weer in. De Nederlander heerste in de kwalificatie op zaterdag, en gold al voor de race als torenhoge favoriet. Lando Norris, George Russell, en Carlos Sainz zorgden voor vier verschillende teams in de top vier, terwijl die teams ook de plekken vijf tot en met acht bezetten met Lewis Hamilton, Charles Leclerc, Oscar Piastri, en Sergie Pérez.

Knokpartijen achter de top drie

Verstappen kwam bij de start uitstekend weg, en achter hem behielden ook Norris en Russell hun plekken. Achter de top drie was het wat chaotischer: Hamilton klom naar de vierde plek, dankzij een knappe inhaalactie buitenom bij Sainz, terwijl Pérez twee plekken won in de eerste ronde. Piastri ging wel in de tegenaanval, maar Pérez drukte de Australiër in de vierde bocht in de grindbak. Leclerc was de grote verliezer bij de start, aangezien de Monegask zijn voorvleugel beschadigde op de McLaren van Piastri, en al na één ronde een pitstop moest maken.
Hamilton was the man on the move in de openingsronden, maar hij kwam bij zijn inhaalactie bij de start buiten de baan terecht, waarna Mercedes besloot om geen risico te nemen. Hamilton gaf het plekje weer terug aan Sainz. Achter het duo sloeg Piastri terug tegen Pérez. De jonge Australiër zette Pérez te kijk met een knappe inhaalactie buitenom in de zesde bocht. Pérez viel daardoor terug tot P7, terwijl Verstappen vooraan een gat van ruim drie seconden trok.

Status quo

Na de drukkere openingsfase viel de actie voorin stil tijdens de rest van de eerste stint. Verstappen breidde zijn voorsprong op Norris uit to zo'n zes seconden, en de McLaren-coureur bouwde op zijn beurt een gat van ruim vijf seconden op naar Russell. In de achterhoede opende Haas het pitstopbal, waarna er meer inhaalacties in het middenveld volgden. Hierbij torpedeerde Fernando Alonso Zhou. De ervaren Spanjaard kreeg hier tien seconden straf voor.
Hamilton had bij het ingaan van de pitstraat een moment van overstuur, waardoor hij de witte lijn overschreed. Een dure fout, want ook deze wereldkampioen werd bestraft: Hamilton kreeg vijf seconden extra bij zijn tweede pitstop. Vooraan stopten Verstappen en Norris in dezelfde ronde. De Nederlander verliet zijn team vlak voor Norris weer, waarna de wereldkampioen nog onderzocht werd vanwege een mogelijke unsafe release. De wedstrijdleiding oordeelde dat Verstappen net genoeg marge had, en deelde geen straf uit.

Pérez met lastige race

Waar Verstappen aan een straf ontsnapte, bezorgde zijn teamgenoot zichzelf wel een straf. Pérez reed bij zijn eerste pitstop te snel door de pitstraat, en kreeg vijf seconden straf. Dat was dan ook meteen het enige deel van de race waarbij Pérez te snel reed, want verder liep het voor geen meter. Na veertig ronden had hij veertig seconden achterstand op Verstappen, en was hij al volledig afgehaakt bij de subtop, met vijftien seconden achterstand op Piastri, die zesde reed, terwijl Pérez zijn straf nog in moest lossen.
Achter Pérez hadden de Alpine-coureurs het weer eens met elkaar aan de stok. Pierre Gasly was duidelijk sneller, maar had te maken met een zeer agressieve teamgenoot, waarbij Gasly er verantwoordelijk voor leek te zijn om te zorgen dat beide coureurs er niet samen vanaf zouden gaan. Uiteindelijk kreeg Gasly dat voor elkaar. De frustratie was duidelijk opgelopen, en Gasly reageerde via de boordradio met: Ciao!
Piastri deed het als tweede coureur van McLaren beter. De Australiër haalde Hamilton in, nog voordat de Brit zijn vijfsecondenstraf kon inlossen. Beide mannen hingen in de tweede stint langer door dan Russell en Sainz, waardoor Piastri in de slotfase van de race een bandenvoordeel op het duo had opgebouwd. Vooraan had Verstappen het in de tweede stint lastiger dan in de eerste stint. Hij wist de voorsprong op Norris wel constant te houden op zeven seconden, maar hij kon het gat wel constant houden.

Keiharde strijd

Na 51 ronden hield Verstappen het niet langer vol op zijn banden, waarop hij zijn tweede pitstop maakte. Norris volgde opnieuw. Ditmaal had Verstappen geen goede pitstop. De Nederlander stond 6,5 seconden stil, waardoor Norris op slechts 2,7 seconden achterstand naar buiten reed. Extra complicatie was dat hij gebruikte banden had, terwijl Norris een nieuw setje banden kreeg. Tot overmaat van ramp verremde de wereldkampioen zich daarna, waardoor hij nog maar 1,7 seconden voorsprong had.
Norris rook zijn kans, en ging meteen in de aanval. Een ronde of twee later was Norris tot binnen DRS-afstand genaderd. Verstappen moest dan ook hard verdedigen in de derde bocht, met nog zeventien ronden te gaan. Norris klaagde daarna dat Verstappen in de remzone van richting veranderde. Enkele ronden later deed Norris nog een agressieve poging. Daarbij haalde Norris Verstappen in, maar kwam hij buiten het circuit terecht, waardoor hij de plek terug moest geven.

Norris en Verstappen crashen, Russell profiteert

Dat was voor Norris extra pijnlijk doordat hij al een laatste waarschuwing vanwege track limits had. Het resultaat was dan ook dat de Brit under investigation was vanwege het overschrijden van de track limits, waarbij de wedstrijdleiding moest beoordelen of dit een straf waard was. Ondertussen ging het gevecht op het circuit gewoon verder. In ronde 63 ging het helemaal mis. Beide mannen raakten elkaar, en liepen allebei een lekke band op. Ze moesten langzaam terug naar de pitstraat met veel schade. Verstappen kwam terug op P5, terwijl Norris zelfs uitviel met te veel schade.
Norris had voor die tijd nog een straf vanwege track limits gekregen. Die kon hij niet meer inlossen, waardoor hij hoogstwaarschijnlijk een gridstraf van drie plekken krijgt in Silverstone. Vooraan ging de strijd voor de zege verder. Russell kreeg de leiding in de schoot geworpen, met Piastri net voor Sainz als tweede en derde. Piastri kwam nog in de buurt van de zege, maar uiteindelijk was het Russell die zijn tweede Grand Prix-zege pakte, voor Piastri, Sainz, en Hamilton. Verstappen eindigde nog als vijfde. Hij kreeg wel nog tien seconden straf, maar eindigde alsnog vijfde, waardoor hij tien punten uitloopt op Norris in de titelstrijd. Haas scoorde ook heel goed met een zesde en achtste plek, nadat Pérez achter Hülkenberg eindigde.
© F1 Maximaal

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties