Verlossend nieuws uit Visma | LAB-kamp richting Tour de France

Sportnieuws
donderdag, 20 juni 2024 om 15:00
jonas vingegaard
De Tourselectie van Visma | Lease a Bike is er dan eindelijk uit! De grote kanonnen van de ploeg, Jonas Vingegaard én diens zeer belangrijke helper Wout van Aert, zijn op tijd fit om te starten in La Grande Boucle. Lange tijd was het spannend of zij na hun blessures, opgelopen in het voorjaar, fit genoeg zouden zijn voor de Tour de France. Die race tegen de klok is nu dus succesvol gebleken: Vingegaard gaat vanaf 29 juni op voor zijn derde eindzege op rij, laat de ploeg weten op X.
Lange tijd werd gepredikt dat Vingegaard alleen zou starten als er écht een grote kans was dat de Deen kon meedingen naar de eindzege. De mannen achter de revalidatie zijn het daar dus over eens, die kans is er. En dus zien we eigenlijk weinig verrassingen in de selectie. Vingegaard is de grote kopman, in de bergen kan hij steun verwachten van met name Sepp Kuss, Wilco Kelderman en de dit jaar zeer sterk acterende Matteo Jorgenson.

Trotse Zeeman

Wout van Aert en diens landgenoot Tiesj Benoot zijn renners die op ieder terrein haast uit de voeten kunnen. Afgelopen jaren zagen we deze twee Belgen vaak in ontsnappingen mee als vooruitgeschoven pion. Christophe Laporte zal, samen met Jan Tratnik, veelal de kar trekken op het vlakke, al kunnen zij ook flinke hoogteverschillen aan. Onderaan de streep staat er, ondanks de pechreeks van de geelzwarte brigade in 2024, gewoon een loei- en loeisterke ploeg aan de start van de Tour in Florence.
Merijn Zeeman is uiteraard heel erg blij dat Vingegaard mee kan doen aan de Tour. 'Ik ben enorm trots op Jonas en het begeleidingsteam. Hij komt terug van een zware blessure. De afgelopen weken heeft hij laten zien wat een kampioen hij is, zowel mentaal als fysiek. Uiteraard weet ik nog niet hoe ver hij kan gaan. We zijn voorzichtig omdat hij niet heeft kunnen racen en zijn voorbereiding op zijn zachtst gezegd niet ideaal is geweest. Maar hij zal er zijn, gezond en gemotiveerd.'

Gemotiveerd aan de start

Ook Van Aert heeft de race tegen de klok gered. 'Wout heeft net als Jonas een flinke fysieke en mentale klap te verwerken gekregen. Maar Wout heeft zich wederom laten zien een ijzersterke kampioen te zijn. Zijn klasse als atleet en leiderschapskwaliteiten voegen waarde toe aan ons team. We zijn blij dat Jonas en Wout aan de start staan, samen met een uitstekend team en ook in deze unieke Renaissance-trui die vandaag werd onthuld.'
Wout van Aert was lange tijd de kandidaat om in de Giro te gaan voor succes, tot uiteraard het noodlot toesloeg in Dwars door Vlaanderen. Die bladzijde heeft de Belgische alleskunner nu omgeslagen. 'Ik kijk erg uit naar de Tour de France. Natuurlijk was dit aanvankelijk niet het plan, maar na mijn ontwikkeling in de afgelopen weken wilde ik dit heel graag en de ploeg was het daarmee eens. Ons hoofddoel is uiteraard om Met Jonas een topklassement rijden, daar wil ik met een uitstekend team aan bijdragen.'

Prettige helpers

Merijn Zeeman vat verder de enorm sterke selectie samen: 'Matteo Jorgenson is dit jaar al één van de sterkste renners van de ploeg geworden. Sepp Kuss bewees vorig jaar dat hij een groot klimmer is en op zichzelf al een leider met een overwinning in de Vuelta a España. Europees kampioen Christophe Laporte kende een ongelukkig voorjaar vanwege blessure en ziekte, maar is de afgelopen twee maanden weer in vorm gekomen. Tiesj Benoot kende een uitstekend voorjaar, met onder meer een podiumplaats in de Amstel Gold Race. Wilco Kelderman is inmiddels weer fit wordt een belangrijke renner in de bergetappes en Jan Tratnik heeft dit jaar al de Omloop het Nieuwsblad gewonnen. Hij was sterk in de Giro en zal met zijn ervaring en kwaliteiten een belangrijke rol spelen in de Tourploeg', aldus Zeeman.

Nieuw tenue

Vanwege de overwegend gele kleur in het tenue moet Visma | Lease a Bike ieder jaar weer op zoek naar een speciaal tenue voor de Tour. Dit jaar wordt dat het tot 'renaissance-tenue' gebombardeerde truitje. Deze staat symbool voor de veerkracht en het verleggen van de grenzen van de ploeg, maar is ook een ode aan de reis door de tijd die de Tour dit jaar is: Florence is een bekende stad uit het tijdperk van de renaissance. Het nieuwe tenue prijkt inmiddels al groots op de kanalen van de ploeg.
Al vanaf de editie van 2021 brengt Visma | Lease a Bike en voorganger Jumbo-Visma elke Tour weer een nieuw tenue aan de start. Meestal waren dat mat-grijze tenues, vorig jaar was het een overwegend zwart shirtje. Het marineblauw met subtiele gele tinten van aankomende editie is in dat opzicht ook een nieuwigheid. Visma | Lease a Bike gaat zo vol trots en overgave en met de borst vooruit richting de start van de Tour.
©In De Leiderstrui
Pak 50 of 100x je inzet als Nederland scoort tegen Frankrijk! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties